Τηλεοπτική υπερπαραγωγή τα ντιμπέιτ

Η ΕΡΤ ανέλαβε όλο το κόστος της προετοιμασίας, δίνοντας το σύνολο των τεχνικών μέσων, είχε όμως και τον πλήρη έλεγχο για όποια εικόνα λαμβανόταν εντός του Ραδιομεγάρου. Οι κάμερες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών είχαν στηθεί εκτός κτιρίου, απέναντι από την κεντρική είσοδο, και καμία άλλη ελεύθερη κάμερα δεν επιτρεπόταν στους ορόφους.

Εφαρμόστηκαν ιδιαίτερα σκληρά μέτρα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κεντρική πύλη έκλεισε για όλους, ακόμη και για το προσωπικό της ΕΡΤ. Οι επισκέπτες εφοδιάστηκαν με καρτελάκια σε διαφορετικά χρώματα, ενώ σε κάθε σημείο εντός του κτιρίου ήταν παρατεταγμένοι άνδρες της ασφάλειας. Πριν από την είσοδο των πολιτικών αρχηγών και των δημοσιογράφων που μετείχαν στο ντιμπέιτ δεν έλειψαν οι παρεξηγήσεις, ενώ ένταση προκλήθηκε και τις δύο ημέρες όταν πέντε λεπτά πριν από την έναρξη των τηλεμαχιών δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ προσπαθούσαν να μπουν στο Στούντιο 3 για να τραβήξουν φωτογραφίες και να δουν το στήσιμο των συμμετεχόντων. Το στρίμωγμα έξω από το στούντιο ήταν μεγάλο και οι άνδρες της ασφάλειας προσπαθούσαν να απομακρύνουν τον κόσμο όσο γινόταν πιο σύντομα.

Κύριο επιχείρημα της κρατικής τηλεόρασης ήταν ότι αυτή διανέμει με poll όλες τις εικόνες. Μέσα στο κτίριο διέθεσε 8 κάμερες για τα παραπολιτικά των ντιμπέιτ και η ΕΡΤ είχε τον έλεγχο για το μοντάζ αυτού του υλικού, από το οποίο έστειλε 2 λεπτά σε κάθε τηλεοπτικό κανάλι.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια παρακολουθούσαμε τα ίδια ακριβώς πλάνα με τους αρχηγούς στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου ή μέσα στο στούντιο. Κάποια στιγμή μια κάμερα ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού κατάφερε να φθάσει ως το στούντιο της τηλεμαχίας, αλλά «συνελήφθη» από τους υπευθύνους της ΕΡΤ και αμέσως ο καμεραμάν απομακρύνθηκε από τον χώρο.

Τα μέτρα ασφαλείας δεν εμπόδισαν να πραγματοποιηθεί μικρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας το απόγευμα της Δευτέρας έξω από το κτίριο, στην οποία μετείχαν συμβασιούχοι πυροσβέστες και άλλοι εργαζόμενοι. Συνθήματα όπως «Καραμανλή, θυμήσου, λήγει η σύμβασή σου» ακούστηκαν κατά την είσοδο του αυτοκινήτου που μετέφερε τον πρωθυπουργό για το ντιμπέιτ.

Όπως γίνεται κάθε φορά, τα στελέχη της διοίκησης της ΕΡΤ ήταν παρατεταγμένα στην είσοδο για να υποδεχθούν τους προσκεκλημένους, ενώ εμφανίστηκαν και αρκετοί υπάλληλοι που προσπαθούσαν να πλησιάσουν την ομάδα του ΠΑΣΟΚ για να χαιρετήσουν τον Γιώργο Παπανδρέου! Ο τηλεοπτικός φακός έπιασε κάποια στιγμή τον πρόεδρο της ΕΡΤ να συνομιλεί για λίγο με τον πρωθυπουργό, την ώρα που τον χαιρέτησε και τον συνόδευσε εντός του κτιρίου.

Η τηλεοπτική υπερπαραγωγή συνεχίστηκε μετά το τέλος των δύο τηλεμαχιών στα πλατό των καναλιών. Επί τρεις ημέρες σε κεντρικά δελτία και ενημερωτικές εκπομπές η θεματολογία και οι συζητήσεις αφορούσαν την εικόνα και το περιεχόμενο των ντιμπέιτ. Μέχρι και δημοσκόπηση έγινε για να «βαθμολογηθούν» οι δημοσιογράφοι που έθεσαν τις ερωτήσεις και η συμπεριφορά της συντονίστριας Μαρίας Χούκλη.


Σχολιάστε εδώ