Τα… χαμόγελα επέστρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ
Δεν ήταν λίγα τα στελέχη που εκτιμούσαν ότι η τηλεοπτική εμφάνιση του Α. Τσίπρα σφράγισε την είσοδο του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ενώ κάποιοι αισιόδοξοι έκαναν λόγο ακόμα και για ποσοστό που μπορεί να ξεπεράσει το 4% και να εξασφαλίσει και την εκλογή βουλευτή Επικρατείας. Ο Α. Τσίπρας έκανε στην τηλεόραση καλύτερη εμφάνιση από αυτήν του Α. Αλαβάνου στις ευρωεκλογές και εδραίωσε έτσι το ηγετικό του προφίλ που τόσο είχε αμφισβητηθεί το τελευταίο διάστημα. Οι τοποθετήσεις του χωρίς να ξεφεύγουν από τις βασικές πολιτικές θέσεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονταν από ένα μετριοπαθές αλλά ξεκάθαρο ύφος και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έλεγαν ότι στο ντιμπέιτ ο Α. Τσίπρας κατέκτησε «τα γαλόνια του αρχηγού με το σπαθί του».
Η ικανοποίηση στον ΣΥΝ ήταν διάχυτη και είναι χαρακτηριστικό ότι θετικά εκφράστηκαν και κορυφαία στελέχη της αντιπολιτευόμενης Ανανεωτικής Πτέρυγας, όπως ο Φ. Κουβέλης και ο Δ. Παπαδημούλης ο οποίος δήλωσε ότι ο Α. Τσίπρας «αμφισβητούμενος έντονα από πολλούς που του την είχανε στημένη για το παραμικρό λάθος απέδειξε ότι τα καταφέρνει παλικαρίσια». Η αιχμή κατά του Α. Αλαβάνου είναι σαφής και δείχνει ότι σε περίπτωση επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δύσκολη η επανάκαμψη του Α. Αλαβάνου, στον οποίο ακόμα και στελέχη που τον πίστευαν καταλογίζουν λιποταξία πριν από τη μάχη και εγκατάλειψη του κόμματος που τον είχε τιμήσει για χρόνια ολόκληρα με τα ανώτερα αξιώματα. Ο εξαφανισμένος Α. Αλαβάνος με όλα όσα έκανε το προηγούμενο διάστημα (π.χ. η επιμονή του να είναι και πάλι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ) είχε δείξει ότι προσδοκά τον ηγετικό ρόλο ύστερα από μια εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όταν και θα εμφανιζόταν ως σωτήρας της παράταξης. Μια εκλογική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα προβλήματα που παρουσιάζει το σχήμα, είναι σίγουρο ότι θα δυσκολέψει τις κινήσεις του Α. Αλάβάνου, χωρίς όμως να μπορέσει να καλύψει τα προβλήματα, αφού όλοι πλέον ομολογούν ότι όπως είναι σήμερα τα πράγματα -με τις διάφορες συνιστώσες και τις πολλές τάσεις- το συμμαχικό σχήμα δεν μπορεί να προχωρήσει.
Το θετικό πνεύμα που διακατέχει τελευταία τα στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι στις διάφορες εκλογικές περιφέρειες -ειδικά όπου υπάρχει προσδοκία εκλογής βουλευτή- δεν γίνεται μάχη για το ποια τάση θα εκλέξει βουλευτή, αφού είναι γνωστό ότι η επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα θα εκλέξει με ψηφοφορία τον πρόεδρό της. Βέβαια, εάν ο Α. Τσίπρας εκλεγεί από την Α’ Αθήνας, κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο, τότε λογικά θα αναλάβει τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αφού σε διαφορετική περίπτωση θα οδηγηθούμε στον παραλογισμό πρόεδρος κόμματος να είναι ιεραρχικά κατώτερος από άλλον βουλευτή.
Στον ΣΥΝ και στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πέρασε απαρατήρητο το άνοιγμα που έκανε η Α. Παπαρήγα στους «ριζοσπάστες αριστερούς» τους οποίους κάλεσε παρά τις διαφωνίες τους να ενισχύσουν στις εκλογές το ΚΚΕ. Ο ίδιος ο Α. Τσίπρας απευθυνόμενος στη «συντρόφισσα» -όπως την αποκάλεσε- Α. Παπαρήγα την κατηγόρησε ότι θυμήθηκε τους αριστερούς κάπως αργά. Τώρα, είπε, θυμήθηκε να καλέσει τους αγωνιστές της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς να ψηφίσουν το κόμμα της, ξεχνώντας να πει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ βάδιζαν τον μοναχικό, αδιέξοδο δρόμο τους χωριστά από κάθε κοινωνικό κίνημα που δεν έλεγχαν. Μάλιστα προχώρησε παραπέρα λέγοντας ότι μέχρι τώρα το ΚΚΕ θεωρούσε οποιονδήποτε δεν ήταν δικός του «πράκτορα της αντίδρασης και δούρειο ίππο του νεοφιλελευθερισμού».