Τα γκάλοπ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις κάλπες!

Παράλληλα σημειώνει ότι δεν βρίσκει κανέναν λόγο να εγκαταλείψει ο Κ. Καραμανλής την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας σε περίπτωση που χάσει στις εκλογές, από τη στιγμή που ο ίδιος θέλει να συνεχίσει να προσφέρει. Στη συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας ασκεί κριτική στο ΠΑΣΟΚ, επειδή «αν και παραδέχεται ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι δυσχερής, τάζει λαγούς με πετραχήλια, χωρίς να εξηγεί πού θα βρει θα λεφτά».

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναγνωρίζει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έγιναν λάθη, υπήρξαν και παραλείψεις, αλλά κανείς «δεν πρέπει να μηδενίζει την προσπάθεια και το έργο που έχει να επιδείξει αυτή η κυβέρνηση».

// Το βασικό ερώτημα για πολλούς ψηφοφόρους και κυρίως τους απογοητευμένους Νεοδημοκράτες είναι γιατί να σας ψηφίσουν όταν έχετε υποσχεθεί και στο παρελθόν να κάνετε πράγματα που δεν τα έχετε κάνει. Τι απαντάτε;
– Οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να εμπιστεύονται τη ΝΔ για έναν διαχρονικό λόγο. Και αυτός είναι η καθαρότητα, η ειλικρίνεια και η αλήθεια με την οποία επιλέγει ο πρωθυπουργός και η παράταξη αυτή να απευθύνονται στους πολίτες. Εγώ δεν είμαι αυτός που θα ισχυριστεί ότι δεν έγιναν λάθη, λάθος επιλογές ή ότι δεν υπήρξαν καθυστερήσεις. Ωστόσο, σε μια περίοδο πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, οι πολίτες απαιτούν να τους μιλήσουμε με ειλικρίνεια, χωρίς να κρύβουμε την αλήθεια, χωρίς να ωραιοποιούμε καταστάσεις, χωρίς να παροχολογούμε ή να λαϊκίζουμε. Η ΝΔ κατέθεσε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία ναι μεν δεν ηχούν ευχάριστα, αλλά μπορούν να μας εγγυηθούν την έξοδο από την κρίση. Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ, αν και παραδέχεται ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι δυσχερής, τάζει λαγούς με πετραχήλια χωρίς να μας εξηγεί πού θα βρει τα χρήματα και, κυρίως, ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο. Για τον λόγο αυτό πιστεύω πώς οι υπεύθυνοι έλληνες πολίτες θα εμπιστευθούν και πάλι τη ΝΔ στις 4 του Οκτώβρη.

// Είστε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της κυβέρνησης ύστερα από τόσα χρόνια διακυβέρνησης; Τι θα θέλατε να έχει γίνει διαφορετικά;
– Ασφαλώς και όταν ενεργείς και λάθη θα κάνεις και παραλείψεις, αλλά και έργο. Δεν γίνεται ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά. Και άλλωστε την αυτοκριτική για λάθη και παραλείψεις, την έχει κάνει με παρρησία και τόλμη ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Πράγματι, σε πολλά σημεία έπρεπε να δείξουμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και μεγαλύτερη ταχύτητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Από κει και έπειτα, κανένας δεν μπορεί να μηδενίζει την προσπάθεια και το έργο που έχει να επιδείξει αυτή η κυβέρνηση. Διανύσαμε μια μεγάλη απόσταση και πιστεύουμε ότι στο τέλος της τετραετίας θα είχαμε καταφέρει να πετύχουμε όλες μας τις εξαγγελίες. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ διέκοψε με ανεύθυνο και εκβιαστικό τρόπο την πορεία του κυβερνητικού έργου, μην επιτρέποντάς μας να κριθούμε συνολικά από τον ελληνικό λαό. Αυτόν τον πολιτικό χρόνο ζητούμε από τον ελληνικό λαό να μας εμπιστευθεί στις 4 του Οκτώβρη, ώστε να δρομολογήσουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την οικονομία και τον τόπο.

// Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι πρώτο κόμμα την 4η Οκτωβρίου. Συμμερίζεστε αυτήν την εκτίμηση;
– Δεν τη συμμερίζομαι. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την κάλπη. Τα πράγματα αλλάζουν. Άλλωστε, η εμπειρία του 2000 έχει δείξει ότι πάρα πολλές φορές οι εξελίξεις δημιουργούν πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα, ρευστότητα και ανατροπή των συσχετισμών. Άρα, θα σας έλεγα ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Αρκεί τις επόμενες μέρες να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και με το συγκεκριμένο σχέδιό μας και τα επιχειρήματά μας να συσπειρώσουμε την εκλογική μας βάση. Και θα το γυρίσουμε το παιχνίδι.

// Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από την τηλεμαχία των δύο πολιτικών αρχηγών; Ποιος πιστεύετε ότι βγήκε κερδισμένος;
– Αυτό που περίμεναν να ακούσουν οι πολίτες μέσα από τη διαδικασία των ντιμπέιτ ήταν ποιο είναι το συγκεκριμένο σχέδιο που έχουν τα κόμματα για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι περίμεναν να ακούσουν όχι μόνο τι θα κάνουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, αλλά κυρίως το πώς θα το κάνουν και πού θα βρουν τα χρήματα. Σ’ αυτό το ερώτημα απάντησε μόνο ο Κώστας Καραμανλής, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας με επιχειρήματα και εμπνέοντας εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό. Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Παπανδρέου περιορίστηκε σε όμορφες υποσχέσεις και αοριστολογίες, αδυνατώντας να μας πείσει για το πού θα βρει τα χρήματα και να μας εξηγήσει ποιος θα πληρώσει τις εξαγγελίες του.

// Αν χάσει η ΝΔ, πιστεύετε ότι ο Κώστας Καραμανλής θα παραμείνει στην ηγεσία της παράταξης;
– Πιστεύω ακράδαντα ότι η ΝΔ θα κερδίσει και αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Από κει και έπειτα, η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο Κώστας Καραμανλής έχει ταυτίσει την πολιτική του διαδρομή με την ενότητα της παράταξης, τις αλλεπάλληλες εκλογικές νίκες και τη συσπείρωση του κόσμου γύρω από τη Νέα Δημοκρατία. Θα σας έλεγα, επομένως, ότι όταν ο ίδιος έχει διάθεση προσφοράς, θεωρεί ότι είναι χρήσιμος και όταν και η παράταξη θεωρεί ότι είναι χρήσιμος στην ηγεσία της, δεν βρίσκω κανένα λόγο να αφήσει την ηγεσία της ΝΔ.

Καμιά ψήφος χαμένη
// Δίνετε τη μάχη του σταυρού στη Β’ Αθήνας. Είστε αισιόδοξος;
– Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος. Και βεβαίως όταν δίνεις μια μάχη τη δίνεις με αυτοπεποίθηση και πίστη ότι θα την κερδίσεις. Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Β’ Αθήνας είναι μια περιφέρεια δύσκολη, μια περιφέρεια στην οποία η ΝΔ δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να συστρατευτούμε και να δώσουμε τη μάχη ακόμη πιο δυνατά τις μέρες που απομένουν. Η μάχη που θα πρέπει να δώσουμε θα είναι σκληρή και για τον λόγο αυτό καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη.

// Ξεκινήσατε μια μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια στον χώρο της Παιδείας. Δυστυχώς, όμως, η προκήρυξη των εκλογών σάς πρόλαβε. Τι θα απογίνει τώρα ο Εθνικός Διάλογος;
– Ο Εθνικός Διάλογος εξελίσσεται απρόσκοπτα και με τρόπο παραγωγικό και ουσιαστικό, έτσι ώστε εντός του Οκτωβρίου να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του Λυκείου και ένα νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Δεν υπάρχει λόγος να χαθεί ούτε μία ημέρα στην προσπάθεια για την αναβάθμιση της Παιδείας. Η διαδικασία του Εθνικού Διαλόγου εξαρχής στηρίχτηκε σε μια συναινετική βάση, γεγονός που θεωρούμε ότι αποτελεί κατάκτηση του πολιτικού μας συστήματος. Η δέσμευσή μας είναι ότι η προσπάθεια αυτή, μέχρι την τελική κατάληξή της, θα στηριχθεί και με δική μου ευθύνη. Από όλη αυτήν την προσπάθεια που κάναμε βγαίνουμε όλοι πιο δυνατοί, κυρίως γιατί έχει διαμορφωθεί ένα συναινετικό, υπεύθυνο πλαίσιο που θα μας οδηγήσει σε λύσεις κοινά αποδεκτές.


Σχολιάστε εδώ