Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

• Όταν προκηρύχθηκαν οι πρόωρες εκλογές, από αυτήν εδώ τη στήλη γράφαμε πως το διάστημα που θα μεσολαβούσε μέχρι τις κάλπες θα ήταν αν μη τι άλλο ενδιαφέρον. Και πάντως «εκτός λογικής» των όσων είχαν προηγηθεί, ή όσων είθισται να συμβαίνουν (… χρονικά και παραδοσιακά) στο ΧΑ τέτοια εποχή.
• Μέρα με τη μέρα η πρόβλεψη αυτή επαληθεύεται. Με αποκορύφωμα όσα διαδραματίσθηκαν την εβδομάδα που τελείωσε, όταν η αγορά μας κατέρριψε νέα υψηλά ρεκόρ έτους, τη στιγμή που κλιμακωνόταν η κρίση στην πραγματική αγορά, κραταιά -έστω το πάλαι ποτέ- ακτοπλοϊκή εταιρεία έβλεπε τον στόλο της να κατάσχεται, τα ναυπηγεία ουσιαστικά έκλειναν, ασφαλιστικές εταιρείες ανέστελλαν τη λειτουργία τους και γενικότερα η ψυχολογία θεωρητικά έπρεπε να βρίσκεται στο ναδίρ της.
• Αντ’ αυτών είδαμε ακόμα και τους τίτλους που τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στο στόχαστρο των πωλητών να αναρριχώνται εκ νέου, είδαμε πρώην πωλητές να γίνονται αγοραστές, είδαμε μέχρι και αύξηση του τζίρου. Όλα τα έχουμε δει, Κύριος οίδε τι μας επιφυλάσσει η συνέχεια …
• Το σίγουρο είναι πως αυτή η κατάσταση προφανώς και δεν… ενδείκνυται για ιδιώτες μικροεπενδυτές. Οπότε, υπομονή μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Και μια συμβουλή: Όταν όλα θα καταλαγιάσουν, τότε καλό θα ήταν να έχουμε πληροφορηθεί τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των εταιρειών. Γιατί με βάση αυτά θα κληθούμε να «διαλέξουμε» τις επόμενες κινήσεις μας!

YΓ.: Τη… «σκαπουλάραμε» για φέτος! Θυμηθείτε πώς ξεκίνησε η χρονιά, με την αγορά μας ουσιαστικά υπό επιτήρηση (για πιθανή υποβάθμισή της) από τον οίκο FTSΕ. Τις… «εξετάσεις» δεν τις περάσαμε ακριβώς. Για την ακρίβεια ανακοινώθηκε πως το ΧΑ θα παραμείνει ακόμα 12 μήνες στη λίστα επιτήρησης του FTSΕ, συνεπώς εξακολουθεί να είναι υπαρκτός ο κίνδυνος υποβάθμισης σε «αναβαθμισμένη αναπτυσσόμενη» αγορά (advanced emerging), από «ανεπτυγμένη» (developed), αξιολόγηση που έχει η αγορά μας από το 2001. Τι σημαίνει όμως ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Θεωρητικά, εάν υποβαθμιστεί η αγορά μας, ΙΣΩΣ αποχωρήσουν από αυτήν funds που επενδύουν σε χρηματιστηριακούς δείκτες ώριμων αγορών. Από τα… πολλά τέτοια που έχουμε στο Ελλάντα…

YΓ.2: Ποιοι είπαμε ότι φεύγουν; Οι ξένοι; Το Αποθετήριο έχει διαφορετική γνώμη! Βάσει των στοιχείων του (για τον μήνα Αύγουστο), οι ξένοι επενδυτές ουσιαστικά και πρακτικά ελέγχουν περίπου το 48% των μετοχών των εισηγμένων!


Σχολιάστε εδώ