Στα ψηφοδέλτια σφάζονται παλικάρια

Πισώπλατα μαχαιρώματα, λίστες, δίδυμα αλληλοϋποστηριζόμενων υποψηφίων, φήμες, υπονοούμενα, ένας αγώνας δρόμου, με τους κομματάρχες να καθαρίζουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους για να επικρατήσουν οι εκλεκτοί τους.

Φυσικά η μητέρα όλων των μαχών διεξάγεται στη Β΄ Αθήνας. Ένα απίστευτο πανηγύρι! Σε κάθε σπίτι, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δρόμο, οι υποψήφιοι κινούνται με βάση την αποδοχή του κόσμου, τη δημοφιλία τους, τις γνωριμίες τους, τις αντιπαλότητές τους, τα «κονέ» τους, τα χρήματα που διαθέτουν για τον προεκλογικό αγώνα. Είναι μάχη για την πολιτική τους επιβίωση.

Έχουν εμπλακεί και δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, νομάρχες, αντινομάρχες, κάθε είδους τοπικοί παράγοντες, από πρόεδροι τοπικών αθλητικών συλλόγων μέχρι πρόεδροι εμπορικών συλλόγων, με αποτέλεσμα μια απίστευτη διαπλοκή προσώπων και συμφερόντων. Μέχρι και ιερείς, και Μητροπολίτες έχουν στρατευτεί στον ιερό σκοπό της εκλογής υποψηφίων. Σε όλα τα κόμματα, όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ. Επειδή όμως το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθήνας θα εκλέξει περίπου 18 βουλευτές (από 14 που έχει σήμερα, μείον τον Αλέκο Παπαδόπουλο που δεν θα είναι υποψήφιος) έχουν φρενιάσει όλοι να μαζέψουν σταυρούς. Από τις τέσσερις (κυλιόμενες) μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους οι υποψήφιοι, αλλά και από το κλίμα που διαπιστώνουν όλες αυτές τις μέρες στους ψηφοφόρους, φαίνεται πως στις δύο πρώτες θέσεις βρίσκονται οι Α. Λοβέρδος και Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Οι δυο τους είχαν συναντηθεί προ καιρού και είχαν συμφωνήσει να αποφύγουν τα κτυπήματα κάτω από τη μέση και μέχρι τώρα το τηρούν. Οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου πάνε εξαιρετικά καλά, σύμφωνα με το τι λένε και άλλοι βουλευτές της ίδιας εκλογικής περιφέρειας. Βέβαια και οι δύο υποψήφιες, όπως λέγεται, έχουν τη στήριξη της Ιπποκράτους μαζί με τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Η Ιπποκράτους φαίνεται να δίνει γραμμή και για τους Γιάννη Δημαρά, Τηλέμαχο Χυτήρη, ο οποίος βρίσκεται σε πολύ καλή σειρά εκλογής.

Μάχη και στην Α΄ Αθήνας:
Σκανδαλίδης ή Άννα;
Στην Α΄ Αθήνας ο πρώην υπουργός και υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης διαθέτει πολλά ερείσματα στο κόμμα, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου στην κοινωνία. Από εκεί και πέρα, ο Χρήστος Παπουτσής, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, φαίνεται ανεβασμένος, λέγεται δε ότι κατεβαίνει δίδυμο με τον Χρήστο Καπάταη, ενώ η Άννα Διαμαντοπούλου παίζει με τον δημοσιογράφο Μάκη Γιομπαζολιά και έχει από κοντά τον Παντελή Οικονόμου. Συνεργασία για να μην έχουν απώλειες φαίνεται να έχουν οι Νάσος Αλευράς και Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, που προέρχονται και οι δύο από το εκσυγχρονιστικό μπλοκ, ενώ παίζει ρόλο και η απουσία της Συλβάνας Ράπτη, που έμεινε στην Ευρωβουλή. Σε εκλόγιμη σειρά βρίσκονται και ο προεδρικός υποψήφιος Θανάσης Τσούρας, ενώ ο Σπύρος Κουβέλης φαίνεται ότι μπορεί να εκλεγεί. Βέβαια και εδώ δεν λείπουν τα κομματικά τζαρτζαρίσματα. Όσον αφορά αυτά που λέγονται για τον πόλεμο που γίνεται από τον Κώστα Σκανδαλίδη για το ποιος θα είναι πρώτος και ποιος δεύτερος, η Άννα Διαμαντοπούλου τονίζει στους συνεργάτες της ότι δεν χρειάζονται ούτε κόμπλεξ ούτε μικρότητες και κακίες. Η συζήτηση για την πρωτιά στην Αʼ Αθήνας δεν έχει σημασία. Σημασία έχει «πρώτα το ΠΑΣΟΚ και μετά οι υποψήφιοι, όλοι και όλες θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει…»

Πάει καλά ο Βενιζέλος
Στη Θεσσαλονίκη η μάχη γίνεται ανάμεσα στον Χάρη Καστανίδη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και όταν λέμε μάχη, το εννοούμε!

Πληροφορίες από τη συμπρωτεύουσα υποστηρίζουν ότι ο Βενιζέλος δεν πρόκειται να χάσει την πρώτη θέση. Ως προς το αν θα είναι στην κυβέρνηση στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ πάρει αυτοδυναμία, ο Βενιζέλος, μέσω υποψηφίων που απηχούν τις απόψεις του, διοχετεύει ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα είναι ή όχι στην κυβέρνηση, πολύ περισσότερο αν του προταθεί μικρό υπουργείο ή η θέση του προέδρου της Βουλής, όπως ακούγεται έντονα τελευταία, είναι κάτι που δεν θα αποδεχθεί.


Σχολιάστε εδώ