Σε επικίνδυνη τροχιά συρρίκνωσης εμπόριο, βιομηχανία και τουρισμός

Τα στοιχεία που επεξεργάζεται η ΤτΕ δείχνουν ότι η πραγματική οικονομία καταρρέει με επικίνδυνα γρήγορους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

– Ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο είναι μειωμένος σε ποσοστό 14,5%, σε μια «βουτιά» πρωτοφανή εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια.

– Οι πωλήσεις αυτοκινήτων, παρά την «ανάσα» που έδωσαν οι μειώσεις στα τέλη ταξινόμησης το καλοκαίρι, υποχωρούν κατά 18%.

– Η οικοδομή γνωρίζει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με «βουτιά» της δραστηριότητας σε ποσοστό 41,5%.

– Το Δημόσιο, λόγω της ταμειακής στενότητας, έχει «τσεκουρώσει» σε ποσοστό 50,2% τις εκταμιεύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που θα μπορούσε να δώσει «ανάσες» στην κατασκευαστική δραστηριότητα.

– Η βιομηχανία συρρικνώνεται με επικίνδυνους ρυθμούς, καθώς η παραγωγή πέφτει σε ποσοστό που ξεπερνά το 11%. Μάλιστα, σχεδόν 30% του δυναμικού της βρίσκεται σε… αργία, ενώ οι νέες παραγγελίες είναι μειωμένες σε ποσοστό 36%.

– Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του πρώτου εξαμήνου ήταν μειωμένες σε διψήφιο ποσοστό, ενώ οι ενδείξεις για την κίνηση ξένων επισκεπτών τους κρίσιμους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Η διαπραγμάτευση με

τις Βρυξέλλες

Το υπουργείο Οικονομίας, εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται για το…

εναρκτήριο λάκτισμα της διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, η οποία θα διεκπεραιωθεί από την επόμενη κυβέρνηση, μετά τις 5 Οκτωβρίου. Οι προβλέψεις που θα στείλει το υπουργείο στη Eurostat, τις επόμενες ημέρες, κάνουν λόγο για διαμόρφωση του φετινού ελλείμματος στο 6% κατ’ ελάχιστο και για μείωση του ΑΕΠ έως και 1%.

Την ίδια ώρα, όμως, η Ελλάδα αναμένεται να έλθει σε νέα προστριβή με τη Eurostat για τα στοιχεία του παρελθόντος, καθώς

ακόμη δεν έχει θεωρηθεί οριστικό το έλλειμμα του 2008 (5% του

ΑΕΠ), δεδομένου ότι οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες εξακολουθούν να αμφισβητούν τα (ελλιπή) στοιχεία για το πλεόνασμα των Ταμείων και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι προβλέψεις για έλλειμμα 6% φέτος αναμένεται να αναθεωρηθούν αμέσως από την επόμενη κυβέρνηση, καθώς θεωρούνται

εντελώς ανεδαφικές.

Το μόνο ενθαρρυντικό στοιχείο, εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες, είναι οι προβλέψεις για νέα απότομη επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας το 2010. Όπως εκτιμούν στις Βρυξέλλες, η νέα γερμανική κυβέρνηση μετά τις σημερινές εκλογές θα υποχρεωθεί να διατηρήσει χαλαρή δημοσιονομική πολιτική για να αποφευχθεί ένας δεύτερος γύρος κρίσης. Το σταθεροποιητικό πρόγραμμα της Γερμανίας θα κριθεί πριν από το ελληνικό και αν αντιμετωπισθεί «χαλαρά» θα έχει και η Ελλάδα ελπίδες για ανάλογη μεταχείριση. Άλλωστε, η Κομισιόν ήδη έχει εγκαταλείψει τον στόχο της μείωσης των ελλειμμάτων από το 2010. Σύμφωνα με έγγραφο που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες, δίνει στις εθνικές κυβερνήσεις οδηγίες για «σφιχτά» δημοσιονομικά μέτρα από το 2011.


Σχολιάστε εδώ