Προβληματισμός στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα

Στην Ιπποκράτους πάντως έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για την επόμενη μέρα των εκλογών. Για το αν δηλαδή θα κλειδώσει η αυτοδυναμία ή όχι και, αν κλειδώσει, ποιοι και πώς θα αναλάβουν ρόλους στην κυβέρνηση. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει σε κανέναν απολύτως τα χαρτιά του για το ποιους θα κάνει υπουργούς και με ποιους θα «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» στη διακυβέρνηση. Όλοι ρωτούν όλους αν έχουν ακούσει κάτι για το πώς θα κινηθεί ο Γ. Παπανδρέου. Ούτε στους πολύ στενούς του συνεργάτες δεν έχει εξομολογηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ποιους θα «βάλει στο παιχνίδι», τουλάχιστον το πρώτο διάστημα.

Στον προεκλογικό στίβο τώρα, για την ώρα τουλάχιστον στην Ιπποκράτους δεν φαίνονται διατεθειμένοι ούτε να ανεβάσουν τους προεκλογικούς τόνους ούτε να κάνουν άγριο σπριντ αυτές τις τελευταίες μέρες, διότι εκτιμούν πως έχουν αισθητό προβάδισμα και όση ταχύτητα κι αν ανεβάσει η ΝΔ, η διαφορά δεν μπορεί να καλυφθεί.

Ωστόσο οι ίδιοι κύκλοι αναγνωρίζουν ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει, κυρίως στην επαρχία, μια άνοδος της συσπείρωσης της ΝΔ που οφείλεται στο ότι οι εκλογές απέχουν πια μια ανάσα, αλλά και στο ότι ο Καραμανλής μαζεύει από τα δεξιά τον κόσμο που έφευγε προς τον ΛΑΟΣ, λόγω των υψηλών τόνων που χρησιμοποιεί ο Γ. Καρατζαφέρης κατά του Γ. Παπανδρέου κυρίως για τα εθνικά θέματα. Όπως λένε, για να επιτύχει η ΝΔ αξιόλογη μεταβολή υπέρ της -ανατροπή αποκλείεται- θα πρέπει να επαναπατρίσει σημαντικό μέρος ψηφοφόρων της από τον ΛΑΟΣ και το ΠΑΣΟΚ. Το πρώτο είναι εφικτό και εν μέρει επιτυγχάνεται ήδη. Το δεύτερο είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Πάντως, όπως σημειώνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, το πιο πιθανό είναι ότι όσο θα εμπεδώνεται ρεύμα νίκης υπέρ του ΠΑΣΟΚ, όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων θα επιβιβάζεται στο τρένο του νικητή, φαινόμενο που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες κάθε προεκλογικής περιόδου, εφόσον υπάρχει ευδιάκριτη τάση υπέρ του ενός.

Στην Ιπποκράτους παρ’ όλα αυτά εμφανίζονται σχετικά μετριοπαθείς στις δημόσιες εκτιμήσεις τους και δεν προεξοφλούν τις διαφορές που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.

Επιχειρούν απλώς να αποφύγουν με κάθε τρόπο αφενός τον εφησυχασμό της βάσης, αφετέρου την απελευθέρωση δυνάμεων προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Τις επόμενες ημέρες το αίτημα της ισχυρής εντολής για αυτοδυναμία θα τίθεται όλο και πιο έντονα, με διλημματική διατύπωση από τον Γιώργο Παπανδρέου και εν γένει μέσω της προεκλογικής καμπάνιας.

Όσον αφορά τη μέχρι τώρα θετική εξέλιξη στην προεκλογική κούρσα, οι επιτελείς στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη στρατηγική σταθερότητα που τήρησαν, αποσταθεροποιώντας παράλληλα τον σχεδιασμό της ΝΔ. Η Ρηγίλλης επιχείρησε κρούσεις-παγίδες αναζητώντας αδύνατα σημεία, αλλά εν τέλει απέτυχε να διαρρήξει την άμυνα της Ιπποκράτους. Η κόπωση επέφερε επικοινωνιακή πολυδιάσπαση και θόλωσε το μήνυμα, παρότι προσωρινά η επιχειρηματολογία περί κρυφής ατζέντας φόρων και υπονόμευσης στρατηγικών συμφωνιών (αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης) τράβηξε το ενδιαφέρον.

Η ΝΔ, πέραν του βάρους της εξαετούς κυβερνητικής της θητείας, η οποία δεν είναι εύκολα υπερασπίσιμη, έκανε μια στρατηγική επιλογή που αποτέλεσε δώρο για το ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Καραμανλής περιγράφει μια ζοφερή επόμενη ημέρα στην οικονομία, για την οποία υπόσχεται μια εξαιρετικά δυσάρεστη διαχείριση. Δύσκολα κάποιος ψηφίζει κάποιον για να περάσει δύσκολα.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου συμφωνεί με τον Καραμανλή για την κατάσταση της οικονομίας, τα χάλια της οποίας του χρεώνει, αλλά διακηρύσσει ότι στόχος του είναι να την «επανεκκινήσει» και να τη θέσει σε διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά. Παράλληλα δεσμεύεται ότι θα στηρίξει τα χαμηλά και μεσαία στρώματα. Για κάποιον αναποφάσιστο που δεν έχει άλλες βασικές ενστάσεις για τον έναν ή τον άλλον, η επιλογή δεν είναι δύσκολη. Η ΝΔ δεν απεγκλωβίστηκε εγκαίρως από την επιλογή της «δυσάρεστης υπευθυνότητας» και αυτό βοήθησε τη γραμμή τής, «απροσδιόριστης» έστω, «ελπίδας» του ΠΑΣΟΚ.

Γι’ αυτές τις επτά ημέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξει η κάλπη, το πρόγραμμα του Παπανδρέου περιλαμβάνει ανοιχτές συγκεντρώσεις (αύριο Λάρισα, Τρίτη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη Αθήνα, Παρασκευή Πάτρα), συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά κανάλια και εφημερίδες, ενώ εξετάζεται αν θα δοθεί διακαναλική συνέντευξη και αν θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα εκδήλωση για την εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων. Τα νέα τηλεοπτικά σποτ του ΠΑΣΟΚ κινούνται σταθερά στη λογική δημιουργίας θετικής προσδοκίας, με έντονο το διλημματικό στοιχείο. Εφεδρείες υπάρχουν και για την περίπτωση που η ΝΔ επιλέξει να κλιμακώσει με αρνητική διαφήμιση, θα εξαρτηθεί όμως από το περιεχόμενό της (και την αποτελεσματικότητά της) αν και τι απάντηση θα δοθεί.


Σχολιάστε εδώ