Πολλά τα λάθη του πρωθυπουργού

Η κατάσταση αυτή οφείλεται ξεκάθαρα στην πολιτική που έχει τηρήσει η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της θητείας της αλλά και προεκλογικά.

Αυτά που ακούσαμε, και μάλιστα με έντονο τρόπο, για τα λάθη του Καραμανλή τα μεταφέρουμε -όχι ιεραρχικά, αλλά με τη σειρά που ειπώθηκαν- κι ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του. Αυτά λοιπόν είναι:

Πρώτο λάθος: Ο Καραμανλής άκουγε μέχρι σήμερα μέτρια έως κακά στελέχη. Με τα στελέχη αυτά, εάν επιθυμούσαν να είναι αρεστοί στον Καραμανλή ή να έχουν πρόσβαση σ’ αυτόν, έπρεπε να συζητούν ικανά και έξυπνα στελέχη που βρίσκονταν εκτός περιβάλλοντος, πράγμα που προσέβαλλε έντονα τα στελέχη αυτά. Δεν μπορεί να κάνεις υποχωρήσεις σε άσχετους από πολιτική για να δεις τον Καραμανλή… Όσο βρισκόταν δίπλα στον Καραμανλή ο Ρουσόπουλος, θα μπορούσες να τον κατηγορήσεις επειδή δεν άνοιγε τις πόρτες του Μαξίμου σε στελέχη που είχαν κάτι να πουν. Όταν ο Ρουσόπουλος έφυγε, τα πράγματα έγιναν πιο ξεκάθαρα: Δεν ήταν εκείνος ή μάλλον δεν ήταν μόνον εκείνος που δεν άφηνε στελέχη να επισκεφθούν τον Καραμανλή. Ήταν ο Γιάννης Αγγέλου -συμπαθής μεν αλλά…- ήταν ο Ευάγγελος Αντώναρος -μόνο που κανέναν δεν έπειθε- ήταν ο Ανδριανός, που το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πώς θα πάρει πτυχίο για να γίνει καθηγητής και τώρα βουλευτής, ήταν ο Ζακυνθινός (ουδέν σχόλιον), ήταν ορισμένα νέα φρούτα που εγκατέλειψαν το πλοίο μόλις είδαν ότι κινδυνεύει να βουλιάξει και διάφοροι άλλοι τύποι που δεν είχαν καμία επαφή με τον λαουτζίκο.

Η κομματική στήριξη του Καραμανλή είχε να κάνει με άλλους γραφικούς τύπους, σε ορισμένους απ’ τους οποίους έδωσε και τίτλους για να μην γκρινιάζουν… Αυτό σε μεγάλο ποσοστό ήταν το περιβάλλον Καραμανλή. Ένα περιβάλλον που μόλις έφυγε ο Ρουσόπουλος φάνηκε η γύμνια του, καθώς κανείς δεν ανελάμβανε πρωτοβουλίες, αφού όλοι ήταν μέτριοι. Το πρώτο λάθος λοιπόν του Καραμανλή ήταν ότι δεν είχε συνεργάτες και το ανησυχητικό που ήταν ευχαριστημένος μ’ αυτούς που είχε… Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι η μεγάλη αδυναμία του Καραμανλή είναι η επιλογή ικανών συνεργατών.

Δεύτερο λάθος: O Kαραμανλής διαχώριζε συνεχώς την επικοινωνία από την πολιτική. Κι ακόμη ότι εμπιστεύτηκε άτομα που αποδείχθηκαν λίγη, έφτιαξαν παρέες και τον πρόδωσαν. Και εδώ η άλλη ευθύνη του Καραμανλή ότι άργησε πολύ να τα διώξει… Ουδείς την ώρα που έπρεπε είπε στον Καραμανλή να αφήσει τους συναισθηματισμούς και να στείλει τον Έβερτ σπίτι του πριν γίνει ο χαμός και αναγκασθεί ο πρώην πρόεδρος να στείλει τη συγκινητική επιστολή. Ακόμη έπρεπε να πει στη Μαριέττα να καθίσει στα… αυγά της, στον Αντώναρο να ξαναγυρίσει στην Ένωση Ανταποκριτών και στον Σουφλιά «αρκετά μέχρι σήμερα».

Τρίτο λάθος: Σου δίνει ο ελληνικός λαός την πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές. Βγες και κάνε πέντε πράγματα τότε που ήταν νωπή η εντολή. Τι περιμένεις, να σε σύρουν; Γιατί τότε δεν προχώρησες;

Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς ακόμη κι άλλα λάθη:

1. Προκήρυξε εκλογές την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Συνασπισμός βρίσκονταν σε κατάσταση διάλυσης, με το ποσοστό τους από διψήφιο, στο 18%, και με τάσεις ανοδικές, μέχρι του σημείου τα μυαλά τους να έχουν πάρει αέρα και να λένε ότι θα είναι δεύτερο κόμμα, να καταρρέει, και να βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου, να μπουν ή να μην μπουν στη Βουλή. Βέβαια, η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά θα έστελνε ψήφους στο ΠΑΣΟΚ.

2. Το κόψιμο του Τσιτουρίδη, που πέρασε ότι ήταν απαίτηση του Σουφλιά, γιατί τον είπε… κουφό, πως δεν ακούει τα μηνύματα του κόσμου…

3. Δημιουργήθηκε η εντύπωση, όχι χωρίς στοιχεία, πως ο Σουφλιάς επέβαλε τις πρόωρες εκλογές. Τη μια μέρα τα «Νέα» βγαίνουν με πρωτοσέλιδο τίτλο «Κλείδωσε τις πρόωρες ο Σουφλιάς» και την επομένη ο κ. Καραμανλής με το διάγγελμά του επιβεβαιώνει τον Σουφλιά!

4. Ήταν μοιραίο λάθος που ο κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ μίλησε για πάγωμα μισθών και συντάξεων, ενώ θα μπορούσε να πει το ίδιο αναφέροντας ότι θα δοθούν αυξήσεις μόνο στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους. Έτσι έκανε δώρο στον Παπανδρέου να δεσμευθεί για αυξήσεις, κερδίζοντας όχι μόνο τις εντυπώσεις αλλά και πολίτες που σου λένε αυτός θα μου βάλει το χέρι στην τσέπη, πάω απέναντι όπου τουλάχιστον μπορεί και κάτι να πάρω.

5. Αφού ήθελε να πάει σε πρόωρες εκλογές, γιατί δεν έκανε τον Ιούνιο διπλές, μαζί με τις ευρωεκλογές, οπότε πιθανότατα η διαφορά δεν θα ήταν αυτή που δείχνουν σήμερα τα γκάλοπ;

Όλα αυτά βέβαια μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Το βράδυ της επόμενης Κυριακής θα δούμε τι θα ξεγεννήσουν οι κάλπες.


Σχολιάστε εδώ