Ποιος θα χρηματοδοτεί τα προγράμματα Stage;

Και σκοπιμότητες και υπερβολές στο θέμα των προγραμμάτων Stage, που δύσκολα τις δικαιολογεί η ένταση της προεκλογικής περιόδου. Η πρόσληψη 12.000 ανέργων -προεκλογικά- δικαιολογεί υποψίες ή καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες κατά την επιλογή τους. Όμως όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές γνωρίζουν ότι από το 2004 το 80% της χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών δεν το αναλάμβανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, άρα η «κάλυψη» προερχόταν από τότε από το ΛΑΕΚ και τον ΟΑΕΔ. Συνεπώς, όλος αυτός ο θόρυβος περί των χρημάτων των φορολογουμένων και όχι των κοινοτικών πόρων έπρεπε να είχε ξεσπάσει από τη στιγμή που έκλεισαν οι στρόφιγγες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως όλοι επίσης γνωρίζουν ότι και σε όσα προγράμματα ανανεώθηκε η παραμονή των αρχικά συμμετεχόντων επίσης δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να καλυφθούν από τα κοινοτικά κονδύλια. Και βεβαίως υπουργεία και οργανισμοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου επεκτάθηκαν τα προγράμματα, ουδέποτε επέστρεψαν σε ΛΑΕΚ – ΟΑΕΔ τα «χρωστούμενα», παρότι επρόκειτο να τα καλύψουν από «ίδιους πόρους», καθώς η ΕΕ κάλυπτε, όσο κάλυπτε, προγράμματα που εξελίσσονταν στον ιδιωτικό τομέα αποκλειστικά.
Η συγκράτηση του ποσοστού της ανεργίας, καθώς ένα μέρος των ανέργων που απασχολούνται στα Stage προσμετράται στους έχοντες εργασία, είναι μια σκοπιμότητα που εξυπηρετούσε τη σημερινή κυβέρνηση και πολλούς εργοδότες – για διαφορετικούς λόγους την κάθε πλευρά.
Συνεπώς, και ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στην καλύτερη περίπτωση πιάστηκε αδιάβαστος στην κρίσιμη τηλε-αναμέτρηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, όταν είπε ότι τελικά το κόστος των 12.000 πρόσφατων προσλήψεων επρόκειτο τελικώς να καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους. Αδιάβαστος όμως και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος όφειλε να γνωρίζει ότι από το 2004 η ΕΕ σταμάτησε να χρηματοδοτεί τα επίμαχα προγράμματα.
Και βεβαίως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από την 4η Οκτωβρίου αν θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί από το ΛΑΕΚ τα προγράμματα Stage – έστω και αν τα περιορίσει στα «νόμιμα όριά τους», που είναι αποκλειστικά ο ιδιωτικός τομέας. Γιατί οι κοινοτικοί πόροι δεν υπάρχουν πια.
Είναι ίσως ώρα και η ΓΣΕΕ να τοποθετηθεί για τα προγράμματα Stage, είτε αυτά εξελίσσονται στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. Γιατί και ανασφάλιστοι και χωρίς κάλυψη στον τομέα της υγείας εργάζονται οι σχεδόν 100.000 νέοι των Stage.
Το όλο θέμα προκάλεσε και σύγκρουση στα ηγετικά κλιμάκια της ΓΣΕΕ. Και συγκεκριμένα μεταξύ του προέδρου (ΠΑΣΚΕ) Γ. Παναγόπουλου και του γενικού γραμματέα (ΔΑΚΕ) Γ. Τσαλικάκη.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, «στον ΟΑΕΔ, ενώ βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, έγινε ένα “όργιο” με τις προσλήψεις Stage, δηλαδή τα δήθεν ευρωπαϊκά προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας. Ψεύδονται ασυστόλως, καθώς τα χρήματα προέρχονται από πόρους του ΟΑΕΔ και η διαδικασία είναι σκοτεινή, υπόγεια, ύποπτη, έως και παράνομη». Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε παρέμβαση τόσο του Εισαγγελέα όσο και της Διακομματικής Επιτροπής.
Ο κ. Τσαλικάκης, απαντώντας σε σκληρή επίσης γλώσσα, κατηγόρησε την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στην ηγεσία της ΓΣΕΕ ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να εγκλωβίσει τους εργαζομένους στις μικροκομματικές της σκοπιμότητες, ευτελίζοντας τους συνδικαλιστικούς θεσμούς.


Σχολιάστε εδώ