Ο Ντάουνερ… «γυμνός»!

Δεμένος χειροπόδαρα είναι μέσα στα συμφέροντα τα οποία εξυπηρετεί ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. των Ην. Εθνών στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Εκτός του ότι ο κ. Ντάουνερ ανήκει, όπως προ καιρού είχε γράψει το «ΠΑΡΟΝ», στο διοικητικό συμβούλιο εταιρείας που δημιουργήθηκε από πρώην βρετανούς πράκτορες μυστικών υπηρεσιών με την ονομασία Hakluyt & Co, με στόχο τη συλλογή πάσης φύσεως πληροφοριών για τους σχεδιασμούς κυβερνήσεων ή άλλων οργανισμών, οι οποίες πωλούνται σε πολυεθνικές εταιρείες και αλλού, τώρα:

1) Εργάζεται για εταιρεία που έχει μεγάλα συμφέροντα στην Τουρκία.

2) Κατέχει τη θέση αυτή όπως και εκείνη του ειδικού συμβούλου του Γ.Γ. των Ην. Εθνών κατά παράβαση της αυστραλιανής νομοθεσίας, η οποία δεν επιτρέπει σε αξιωματούχο του αυστραλιανού κράτους να εργάζεται σε εταιρείες συμφερόντων, και δη λόμπι, εντός διετίας αφότου εγκατέλειψε το πολιτειακό του αξίωμα. Η νομοθεσία αυτή υπάρχει ώστε να αποφεύγεται η χρήση και η σύνδεση του πολιτειακού αξιώματος για αποκόμιση προσωπικών οφελών και για διαπλοκές πριν και μετά την κατοχή του. Παρ’ όλ’ αυτά, ο κ. Ντάουνερ, προτού κλείσει η διετία, εργάζεται ως πάροχος υπηρεσιών στην Bespoke και part time στα Ην. Έθνη!

Τα τουρκικά συμφέροντα

Η αυστραλιανή συμβουλευτική εταιρεία, στην οποία αυτήν τη στιγμή εργάζεται ο κ. Ντάουνερ, ονομάζεται Bespoke Approach. Η εταιρεία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες παγκοσμίως και συνεργάζεται με την ΚΚR, η οποία διαχειρίζεται τα επενδυτικά κεφάλαια της εταιρείας Trieste και στις 13 Δεκεμβρίου του 2007 εξαγόρασε μια από τις μεγαλύτερες τουρκικές ναυτιλιακές εταιρίες, την U.N. Ro-Ro Group. Με τη συναλλαγή αυτή υπολογίζεται ότι κινήθηκαν εντός της τουρκικής οικονομίας 910 εκατ. ευρώ. Όπως έχει γράψει το περιοδικό «Forbes», αυτή η εμπορική συναλλαγή ήταν η μεγαλύτερη στην τουρκική ιστορία!

Ο ισχυρισμός

Ο κ. Ντάουνερ ισχυρίζεται ότι οι υπηρεσίες του στην Bespoke Approach σχετίζονται με την ανατολική Ασία και ειδικότερα με την Ινδονησία και την Κίνα. Το ερώτημα που εγείρεται είναι διπλό: α) Υπάρχει κανείς που μπορεί να πιστέψει ότι με την ιδιότητα που έχει ο κ. Ντάουνερ στην Κύπρο, δεν θα είναι εξαρτώμενος από τα συμφέροντα εκατομμυρίων, που οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται έχουν στην Τουρκία; β) Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι οι βρετανοί πρώην μυστικοί πράκτορες, που έχουν συστήσει εταιρεία, δεν έχουν σχέση με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες που ασχολούνται με το Κυπριακό; Και ο κ. Ντάουνερ, που είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου αυτής της εταιρείας, δεν τροφοδοτεί με πληροφορίες από τις συνομιλίες;

Part time

Το φοβερό, όμως, που έχει «ανακαλύψει» ο κ. Ντάουνερ για να μπορεί να εργάζεται παντού, και να θεωρείται από την άλλη καθαρός, είναι και το εξής: Στα Ην. Εθνη εργάζεται part time! Η κύρια εργασία του είναι στην Bespoke!

Σχέδιο Ανάν

Το «ΠΑΡΟΝ» από την πρώτη στιγμή τόνιζε ότι ο διορισμός Ντάουνερ δεν ήταν καθόλου τυχαίος, αφού το 2004 ο αυστραλιανός πρωθυπουργός ήταν πλασιέ του Σχεδίου Ανάν. Καθόλου δε τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι -όπως το «ΠΑΡΟΝ» αποκάλυψε και εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε- ο κ. Ντάουνερ οργανώνει συγκεντρώσεις με τη βοήθεια υποστηρικτών του «ναι» για στήριξη λύσης στη βάση του Σχεδίου Ανάν και για φόρμουλα παραμονής των τουρκικών εγγυήσεων. Τις απόψεις του για την παραμονή των εγγυήσεων τις διαβίβασε και προς την ελληνίδα υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, παρότι η θέση της κυβέρνησης Καραμανλή είναι ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, δεν χρειάζεται ξένες εγγυήσεις.


Σχολιάστε εδώ