Ο κύβος ερρίφθη

Όταν μάλιστα διεξάγεται δώδεκα ημέρες πριν από την κάλπη, οι όποιες εντυπώσεις έχουν εξατμισθεί προ πολλού. Έτσι η φιλολογία της προηγούμενης εβδομάδας για τις τηλεμαχίες και τα αποτελέσματα που παράγουν ήταν κενή περιεχομένου. Άρα οι τηλεμαχίες παράγουν μονάχα πρόσκαιρες εντυπώσεις, οι οποίες ουδόλως επιδρούν στην ψήφο των πολιτών.

• Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η περιρρέουσα εκλογική ατμόσφαιρα, το δίλημμα των εκλογών έχει μετατοπισθεί. Τώρα δεν εστιάζεται στο ερώτημα ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ, Καραμανλής ή Παπανδρέου, αλλά στο ερώτημα αυτοδυναμία ή ακυβερνησία. Ουσιαστικά το ζητούμενο των εκλογών είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα έχει αυτοδυναμία ή όχι. Επίσης σε δεύτερο επίπεδο αιωρείται το ερώτημα πού θα κάτσει η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Στην πραγματικότητα η μάχη που δίνει η ΝΔ δεν αφορά τη νίκη ή την ήττα, αλλά το εύρος της ήττας. Κι ασφαλώς το εύρος της ήττας έχει τη δική του σημασία για το τι μέλλει γενέσθαι στο κόμμα της ΝΔ την επαύριον.

• Το ΠΑΣΟΚ από σήμερα πρέπει να εστιάσει επικοινωνιακά στο δίλημμα: αυτοδυναμία ή ακυβερνησία; Έτσι θα επηρεάσει ένα μικρό αλλά κρίσιμο τμήμα του εκλογικού σώματος που δεν επιθυμεί εν μέσω κρίσης να αντιμετωπίσει και νέα εκλογική αναμέτρηση και να μείνει η χώρα ακυβέρνητο καράβι για πάνω από έναν μήνα. Εδώ που τα λέμε, η μη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ θα είναι ό,τι χειρότερο για τη χώρα, αφού τα προβλήματα και μεγάλα είναι και επείγοντα!


Σχολιάστε εδώ