Ούτε ο ένας νίκησε, ούτε ο άλλος έχασε

O Κ. Καραμανλής δεν νίκησε τόσο πολύ όσο περίμεναν στη Ν. Δημοκρατία και ο Γ. Παπανδρέου δεν έχασε τόσο πολύ όσο φοβούνταν στο ΠΑΣΟΚ! Στη διαπίστωση αυτή προέβησαν πολιτικοί αναλυτές αμέσως μετά το πέρας των δύο τηλεοπτικών αναμετρήσεων των πολιτικών αρχηγών, στις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με τα ευρήματα και μυστικών ερευνών από το μεγάλο ντιμπέιτ, με τη συμμετοχή των έξι αρχηγών, κερδισμένος εξήλθε κυρίως ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος εμφανίσθηκε ώριμος, με καθαρό λόγο και χωρίς ίχνη βερμπαλισμού και αλαζονείας. Μάλιστα εκτιμάται ότι η εμφάνισή του αυτή συνέβαλε αποφασιστικά στην άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, σε σημείο που η είσοδός του στη Βουλή να θεωρείται σχεδόν δεδομένη. Παράλληλα εδραίωσε και τη θέση του στην ηγεσία του ΣΥΝ, μετά την έντονη αμφισβήτηση που είχε δεχθεί τους μήνες μετά τις ευρωεκλογές και το κακό αποτέλεσμα για το κόμμα.

Θετικές εντυπώσεις άφησε επίσης κι ο επικεφαλής των Οικολόγων Ν. Χρυσόγελος, που απευθύνθηκε σε ένα συγκεκριμένο κοινό, ήταν σαφής και… υποχρέωσε τους ψηφοφόρους και τα Μέσα Ενημέρωσης να στρέψουν την προσοχή τους προς την πλευρά των Οικολόγων, παρά τις όχι και τόσο πειστικές εξηγήσεις του για τις απόψεις άλλων στελεχών (Τρεμόπουλος) για τα εθνικά θέματα. Στις κρυφές έρευνες μάλιστα το ποσοστό του κόμματος φαίνεται να κέρδισε κοντά στη μία μονάδα.

Στη μονομαχία, κερδισμένος κατά κοινή ομολογία ήταν ο Κ. Καραμανλής, αλλά δεν… θριάμβευσε όπως ήλπιζαν ενδεχομένως στη Ρηγίλλης, κάτι που θα προκαλούσε τη μεγάλη ανατροπή. Ωστόσο, φαίνεται ότι με την εμφάνισή του βοήθησε στο να βελτιωθεί σημαντικά το προφίλ του και να αυξηθεί η συσπείρωση της Ν. Δημοκρατίας. Από τις μετρήσεις, λέγεται, προέκυψε ότι το όφελος για την κυβερνητική παράταξη ήταν της τάξης του 1%. Πολιτικά στελέχη και εκτός ΝΔ αναγνωρίζουν ότι ο Καραμανλής του ντιμπέιτ ήταν ο καλύτερος της προεκλογικής περιόδου, πιο ήπιος, πιο σίγουρος στην ανάπτυξη των θέσεών του και, το κυριότερο, ήταν λιγότερο αγχωμένος. Έτσι δεν ήταν καθόλου περίεργο που στο τέλος της αναμέτρησης ο πρωθυπουργός πρότεινε να υπάρξει και δεύτερη στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Επίσης περίεργο δεν ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ απέρριψε την πρόταση ασυζητητί, μη θέλοντας να ρισκάρει.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου παρουσιάσθηκε βελτιωμένος σε σύγκριση με προηγούμενες φορές, αλλά απέφυγε και πάλι να αποσαφηνίσει τις απόψεις του, αλλά και τα μέτρα που θα λάβει αν εκλεγεί πρωθυπουργός. Άφησε μάλιστα αναπάντητες τις πολλές προκλήσεις του κ. Καραμανλή. Παρά το… φροντιστήριο που είχε προηγηθεί, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν απέφυγε τα σαρδάμ, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τους τηλεθεατές, αν και τα Μέσα Ενημέρωσης… έκαναν ότι δεν κατάλαβαν.


Σχολιάστε εδώ