Οι Ταλιμπάν του Γιώργου

Πράγματι, η συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, και μάλιστα σε συνθήκες εξαιρετικά ευνοϊκές για το ΠΑΣΟΚ, δείχνει ξεκάθαρα τη συγκεντρωτική, «οικογενειακή», με λογική «ομάδας» εμπίστων και φίλων νοοτροπία που καθοδηγεί τον Γ. Παπανδρέου και με βάση την οποία σίγουρα θα κυβερνήσει μόλις κερδίσει τις εκλογές. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες από όλη τη χώρα, υπήρχε πικρία ανάμεικτη με απογοήτευση στα στελέχη και στους οπαδούς που διερωτώντο «Πού είναι το ΠΑΣΟΚ».

«Θα δούμε στην κυβέρνησή του πράγματα πρωτόγνωρα, πρόσωπα όχι μόνο άγνωστα, αλλά που θα παραπέμπουν σε… Μη Κυβερνητική Οργάνωση, κυριολεκτικά Ταλιμπάν του Γιώργου, που θα συγκροτούν το κλειστό κλαμπ εξουσίας», σύμφωνα με την πρόβλεψη συνεργάτη του, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας του, καθώς συνεργάζεται μαζί του πολύ καιρό.

Ποια θα είναι όμως τα στοιχεία τα οποία θα χρωματίζουν την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, εφόσον βέβαια κερδίσει την αυτοδυναμία;

Κατ’ αρχάς κάτι που θα σηματοδοτεί τις προθέσεις του θα είναι, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, ο αποκλεισμός όσων παραπέμπουν όχι μόνο στο «παλιό ΠΑΣΟΚ», αλλά και στην ομάδα εκείνη των στελεχών που στήριξαν τον Ευάγγ. Βενιζέλο κατά την περίοδο της εσωκομματικής σύγκρουσης του 2007.

Έτσι, θα πρέπει να θεωρούνται αποκλεισμένοι από μια κυβέρνηση του Γιώργου:

– Η Βάσω Παπανδρέου.

– Ο Απ. Κακλαμάνης.

– Ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος βέβαια θα πληρώσει και όσα κατά καιρούς έχει πει κατά του Γιώργου (ο οποίος ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ…), αλλά και όσα πρόκειται να αποκαλυφτούν αμέσως μετά τις εκλογές για τους χειρισμούς στην κρίση των Υμίων (στο βιβλίο των Μιχ.

Ιγνατίου και Θαν. Έλλις, που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Λιβάνη).

– Στελέχη σαν τον Π. Ευθυμίου, και τον Κ. Σκανδαλίδη.

– Κάποια στελέχη της επιρροής Βενιζέλου, τα οποία θα πληρώσουν τη στήριξή τους στον βασικό ανταγωνιστή του Γιώργου για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

– Ακόμα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, παίζεται και η συμμετοχή της Άννας Διαμαντοπούλου!

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Ευάγγ. Βενιζέλο, συνεργάτης του Γιώργου τόνιζε στο «ΠΑΡΟΝ» ότι:

– Είτε θα του προταθεί κάποιο υπουργείο «μικρό» (μιλούν για το… Μακεδονίας-Θράκης), με στόχο να αρνηθεί, κάτι που θα βόλευε τον Γιώργο.

– Είτε θα του προταθεί η θέση του προέδρου της Βουλής, οπότε ο Βενιζέλος θα έχει δυσκολία να αρνηθεί, δεδομένου ότι η θέση αυτή είναι η τρίτη θεσμικά. Ωστόσο από το περιβάλλον του Βενιζέλου διοχετεύεται πως θα αρνηθεί αυτήν τη θέση, που δίνει την αίσθηση «τιμητικής αποστρατείας». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μέρες λέει δημόσια ότι δεν τον ενδιαφέρουν υπουργικοί θώκοι…

Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα προταθούν «μικρές» θέσεις σε στελέχη που στήριξαν τον Βενιζέλο, όπως τον Ανδρέα Λοβέρδο, με στόχο να τους «κοντύνει», αν και ο Λοβέρδος εκτιμάται ότι θα έρθει πρώτος σε σταυρούς στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, τη Β΄ Αθήνας.

Από το μπλοκ των πάλαι ποτέ «εκσυγχρονιστών» φαίνεται να διασώζονται στελέχη τα οποία στη συνέχεια απορροφήθηκαν στον μηχανισμό του Γιώργου, όπως ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Δημ. Ρέππας, ο οποίος θα έχει κεντρικό ρόλο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό ο Δημ. Ρέππας να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής.

Σε μια τέτοια βέβαια περίπτωση θα δυσαρεστηθεί ο στενός φίλος και συνεργάτης του Γιώργου ο Φ. Πετσάλνικος, ο οποίος θεωρεί «καπαρωμένη» από τον ίδιο τη θέση του προέδρου της Βουλής. Σύμφωνα όμως με συνεργάτη του Γιώργου, «ο Φίλιππος κάπου θα βολευτεί»…

Σε κάθε περίπτωση, όπως μας υπογράμμισε στενός συνεργάτης του Γιώργου, «δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη ημιανεξάρτητων φέουδων στην κυβέρνησή του», ενώ πιστεύει ότι:

• Ουδείς θα τολμήσει να του κάνει εσωκομματική αντιπολίτευση. Θα επικρατήσει η «σιωπή των αμνών», ακόμα κι αν η αυτοδυναμία είναι οριακή.

Το «κλαμπ» του Γιώργου

Σε ό,τι αφορά τώρα τα πρόσωπα που θα συγκροτούν το «κλαμπ εξουσίας» με το οποίο ο Γ. Παπανδρέου θα κυβερνήσει και θα αποτελούν τον πυρήνα των στενών συνεργατών του:

• Κεντρικός θα είναι ο ρόλος ορισμένων του ψηφοδελτίου Επικρατείας, όπως της Παναρίτου, η οποία έχει το «προνόμιο» να είναι φίλη και της «οικογένειας» αλλά και αμφιλεγόμενου φίλου του Γιώργου, ιδιαίτερα για τις «διεθνείς» αποστολές του…

• Επίσης, του κ. Μόσιαλου, ο οποίος θεωρείται επιστήμονας κύρους και θα αναλάβει κεντρικό ρόλο στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής προστασίας.

• Στο υπουργείο Εξωτερικών λέγεται ότι θα έχουν κεντρικό ρόλο η Μαρ. Κοππά και η Κατ. Λάμψα, ενώ δεν αποκλείεται ο ίδιος ο Γιώργος να κρατήσει για ένα διάστημα τη θέση του υπουργού.

• Η Λούκα Κατσέλη είναι πιθανό να αναλάβει τον τομέα της Οικονομίας, και μάλιστα χωρίς τη διάσπαση του υπουργείου, όπως κάποιοι έχουν εισηγηθεί στον Γ. Παπανδρέου… Πάντως, ένα σοβαρό τμήμα των «νταβατζήδων» που στηρίζουν τον Γιώργο δεν θέλει τη Λούκα στα ηνία της οικονομίας.

• Η ομάδα Ραγκούσης, Γερουλάνος, Αθανασάκης επίσης θα έχει κεντρικό ρόλο είτε στην κυβέρνηση είτε στη συγκρότηση του επιτελείου του Μαξίμου, που ο Γιώργος σκέφτεται να το φτιάξει κατά τα αμερικανικά πρότυπα, να έχει δηλαδή μεγάλη ισχύ και στην ουσία να εποπτεύει και την κυβέρνηση.

• Προβληματισμός υπάρχει για τον

Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θέλει να επιστρέψει από τις Βρυξέλλες (είναι, ως γνωστόν, ευρωβουλευτής), αλλά επ’ αυτού υπάρχουν και ισχυρές αντιδράσεις, ενώ χρεώνεται και με ορισμένες άσχημες επικοινωνιακές επιλογές κατά την προεκλογική περίοδο.

• Σύμφωνα με συνεργάτη του, ο Γιώργος «θα εκπλήξει και με ορισμένες επιλογές συμβούλων του» που αυτήν τη στιγμή δεν είναι γνωστοί, ωστόσο θα προστεθούν στο «κλαμπ εξουσίας» που θα δημιουργηθεί…

Τέλος, υπάρχει προβληματισμός για το πώς θα ενταχθούν στο νέο σύστημα εξουσίας στελέχη τα οποία έχουν στηρίξει τον

Γ. Παπανδρέου, αλλά «δεν του πάνε», σύμφωνα με την εκτίμηση συνεργάτη του. Ως τέτοια στελέχη αναφέρονται οι Χρ. Παπουτσής, Μιχ. Καρχιμάκης, Μ. Δαμανάκη και Χ. Καστανίδης…


Σχολιάστε εδώ