Οι Οικολόγοι το κλειδί της αυτοδυναμίας

Σύμφωνα με τις προσεγγίσεις έγκυρων πολιτικών αναλυτών, οι Οικολόγοι-Πράσινοι την τελευταία εβδομάδα εμφανίζουν μια δυναμική ανόδου. Έτσι, ενώ πριν η είσοδός τους στη Βουλή φάνταζε απίθανη, τώρα είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί. Φαίνεται ότι η συνολικότερη παρουσία του επικεφαλής της εκλογικής τους καμπάνιας Ν. Χρυσόγελου είναι θετική. Σε αντίθεση με τον Τρεμόπουλο, βγάζει ένα πρόσωπο συμπαθητικό, αλλά και διεκδικητικό, και στο ντιμπέιτ δεν τα πήγε άσχημα.

Στην περίπτωση που η νέα Βουλή θα είναι πεντακομματική (χωρίς δηλαδή τους Οικολόγους), τότε η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιθανή, αλλά δεν έχει ακόμα «κλειδώσει», αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών αναλυτών αυτή τη στιγμή τα κόμματα εμφανίζουν την εξής εικόνα:

• Το ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ 41,5% και 42,5%.

• Η ΝΔ κινείται μεταξύ 36,5% και 37%.

• Το ΚΚΕ βρίσκεται γύρω στο 8%. Πάντως η τρίτη θέση του ΚΚΕ πλέον δεν αμφισβητείται.

• Ο ΛΑΟΣ τώρα βρίσκεται μεταξύ 4,5 και 5,5%. Ήδη τις τελευταίες μέρες πιέζεται πολύ απ’ τη ΝΔ και έχει χάσει την ανοδική δυναμική που είχε πριν από δέκα μέρες.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεταξύ 3,5 και 4% και φαίνεται να διασφαλίζει την είσοδό του στη νέα Βουλή, ενώ πριν από λίγες μέρες αυτό ήταν αμφίβολο. Προφανώς η εμφάνιση του Αλ. Τσίπρα στο ντιμπέιτ έχει βοηθήσει στην αύξηση της συσπείρωσής του, που κυμαινόταν σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο.

• Οι Οικολόγοι-Πράσινοι κινούνται γύρω στο 2,5%, αλλά η δυναμική τους είναι ανοδική. Πάντως ακόμα κινούνται σε επίπεδο μη εκπροσώπησης στη νέα Βουλή.

Διαρροές και από ΠΑΣΟΚ προς ΝΔ!

Πάντα κατά τις παραπάνω εκτιμήσεις, η εβδομάδα που πέρασε ήταν σχετικά καλή για τη ΝΔ, ενώ αντίθετα για το ΠΑΣΟΚ καλές ήταν οι δύο προηγούμενες βδομάδες. Σε αυτό συνετέλεσε η καλή εμφάνιση του Κ. Καραμανλή στο ντιμπέιτ των δύο. Ωστόσο οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ναι μεν κέρδισε τον Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν του κατάφερε το πλήγμα που χρειαζόταν, δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν προηγούνταν με 6 μονάδες, οπότε χρειαζόταν κάτι εντυπωσιακό για να δημιουργηθούν όροι αντιστροφής του συνολικότερου κλίματος. Και κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Ωστόσο αυτό που έχει ευνοήσει τη Ν.Δ. την τελευταία εβδομάδα είναι η αύξηση της συσπείρωσής της, καθώς και η αύξηση της υπεροχής του Καραμανλή έναντι του Γ. Παπανδρέου. Η αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ οφείλεται:

– Στην επανάκαμψη ψηφοφόρων της του 2007 που βρίσκονταν στον χώρο των αναποφάσιστων.

– Η επιστροφή ψηφοφόρων της που δήλωναν έως πρόσφατα ότι θα ψηφίσουν ΛΑΟΣ.

Σε ό,τι αφορά το ισοζύγιο διαρροών μεταξύ ΝΔ και

ΠΑΣΟΚ:

– Συνεχίζονται οι μεγάλες διαρροές απ’ τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ, που κινούνται σε ποσοστά γύρω στο 10%.

– Ωστόσο τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται ευδιάκριτες διαρροές και απ’ το ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ, ενώ η στρόφιγγα των διαρροών αυτών είχε κλείσει εδώ και μήνες.

Αν όχι αυτοδυναμία…
κόλαση!

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν δημιουργήσει κλίμα ανησυχίας στο ΠΑΣΟΚ, αφού, αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, αυτό θα χρεωθεί στον

Γ. Παπανδρέου και θα μετρήσει και πολιτικά και επικοινωνιακά. Σε μια τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει σε νέες εκλογές, αφού με βάση τον «νόμο Παυλόπουλου» θα κερδίσει άνετη αυτοδυναμία. Ωστόσο θα έχουν στο μεταξύ αμφισβητηθεί οι ικανότητές του να νικήσει μια κυβέρνηση φθαρμένη και απαξιωμένη…

Πάντως στο να μην είναι η εβδομάδα που πέρασε καλή για τον Γιώργο και το

ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι συνετέλεσαν τα εξής:

– Η όχι καλή εμφάνισή του στα δύο ντιμπέιτ.

– Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ.

– Η τάση να μη δείχνει να εμπιστεύεται τον Γιώργο

εκείνο το κρίσιμο 7-8%, που ενώ είναι απογοητευμένο απ’ τη ΝΔ, δεν εμπνέεται απ’ τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ…

– Ένας πρόσθετος πονοκέφαλος του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα είναι και η άνοδος των Οικολόγων που απειλεί την αυτοδυναμία…

Χωρίς σταυρό δεύτερες
εκλογές!

Πάντως η εκτίμηση των έγκυρων αναλυτών είναι ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας θα προκύψει… κόλαση, αφού θα ανατραπούν πολλά δεδομένα και τίποτα δεν θα είναι όπως αναλύεται σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών, λόγω μη επίτευξης αυτοδυναμίας, δεν θα υπάρχει σταυρός προτίμησης και θα ισχύσει η σειρά εκλογής των εκλογών της 4ης Οχτώβρη.

Και οι επαναληπτικές εκλογές θεωρούνται ως το πλέον πιθανό σενάριο, αφού, όπως προαναφέραμε, ο Γιώργος δεν θα θέλει άλλη εναλλακτική.

Και η εναλλακτική, επισημαίνουμε, είναι μία σε αυτήν την περίπτωση. Δηλαδή ο «μεγάλος συνασπισμός ΠΑΣΟΚ – ΝΔ», προς τον οποίο «σπρώχνουν» και τα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα (πάντα σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, αφού μέχρι την επόμενη Κυριακή στηρίζουν ανοιχτά τον Γ. Παπανδρέου).

Τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ ούτε ο Γιώργος τη θέλει ούτε (πολύ περισσότερο) ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και υπάρχει περίπτωση «αποστασίας» κάποιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μάς τόνιζε πως αν προέκυπτε τέτοιο ενδεχόμενο, «όσοι το αποτολμούσαν θα… έτρωγαν ξύλο», εννοώντας ότι θα δημιουργηθεί τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα…


Σχολιάστε εδώ