Ξεκάθαρες θέσεις περιμένουν από τον Γ. Παπανδρέου οι εργαζόμενοι

Στο τρίπτυχο απασχόληση – ασφάλιση – εισοδηματική πολιτική, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του συνόλου των συνδικαλιστικών δυνάμεων και όπως προκύπτει από τις δημόσιες εμφανίσεις – τοποθετήσεις των δύο υποψηφίων πρωθυπουργών (σ.σ. που προκάλεσαν αντιδράσεις και καταγγελίες από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ), η εικόνα έχει ως εξής:

• Ο Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα συνδικάτα, καθώς εμμένει στη σκληρή γραμμή. Πάγωμα μισθών και συντάξεων, παρέμβαση στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, συνέχιση των ίδιων προγραμμάτων και πολιτικών πρακτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

• Ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται «πιο εναρμονισμένος» με τα αιτήματα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ μιλώντας για αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό, αναθεώρηση ρυθμίσεων αντεργατικών νόμων, παρέμβαση στον ν. 3655/08 περί ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων, δραστικά μέτρα κατά της ανεργίας κ.λπ. Πάντως «σφραγισμένο» χαρακτηρίζουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ακόμη και στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, που σημειώνουν ότι «έχει δεχθεί εισηγήσεις και προτάσεις, έχει συνομιλήσει με πολλούς» όμως ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς έχει αποφασίσει για την εισοδηματική και την κοινωνική πολιτική όπως και την πολιτική για την απασχόληση. Και όλοι παραπέμπουν στην ανακοίνωση του προγράμματος από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Οι μέχρι στιγμής γενικόλογες προθέσεις και εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου στην ΠΑΣΚΕ προκαλούν θετικές προσδοκίες – μάλιστα η δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, σύμφωνα με την οποία «οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν ποια πολιτική τους εξυπηρετεί» εκτιμάται από τη ΔΑΚΕ ως προοίμιο στήριξης ενδεχόμενου κυβερνητικού σχήματος του ΠΑΣΟΚ. Η ΠΑΣΚ/ΔΥ διά του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου και του γραμματέα της Κ. Παπαντωνίου δηλώνει ότι βρίσκεται σε αναμονή πιο «απτής» πολιτικής. Για ασάφειες και «ακάλυπτες επιταγές» μιλά το στέλεχος της ΔΑΚΕ Φιλ. Ταυρής, ενώ σφοδρή είναι η αντίδραση των παρατάξεων της Αριστεράς ΠΑΜΕ (Γ. Πέρρος), και Αυτόνομης Παρέμβασης (Γ. Γαβρίλης) τόσο στις εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου, όσο και σε αυτές του κ. Καραμανλή, καταγγέλλοντας ότι και οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί εξυπηρετούν το κεφάλαιο και την εργοδοσία. «Είναι δύο διαφορετικές μορφές διαχείρισης της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής», δηλώνουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης.

Όποια όμως κυβέρνηση προκύψει από τις κάλπες της επόμενης Κυριακής, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα αντιμετωπίσει τη μεταβολή της οικονομικής κρίσης σε πολιτική, με απρόβλεπτες τις εξελίξεις και τις συνέπειες. «Βουνό» είναι τα προβλήματα που η όποια νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει και η οποία στις 6 Νοεμβρίου, με την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2010, αναπόφευκτα θα αποκαλύψει τις οικονομικές, κοινωνικές και εν τέλει τις πολιτικές της επιλογές. Υπενθυμίζεται ότι:

• Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ η πραγματική ανεργία κυμαίνεται στο 15%.

• Η κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, είναι σε θέση να καλύψει τις παροχές τους, μόνο για ένα χρόνο από σήμερα.

• Η ακρίβεια εξανεμίζει μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

• Εκτός κάθε ελέγχου κινείται η διάλυση, πια, των εργασιακών σχέσεων.

• Οι απολύσεις αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

• Η φορολογία διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες (Η εργασία φορολογείται στο 35,5% και το κεφάλαιο στο 15,9%, ενώ στην Ευρώπη η φορολογία του κεφαλαίου είναι 33%).

• Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πολίτες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αν τελικώς ο κ. Παπανδρέου ανακοινώσει αύριο το κυβερνητικό του πρόγραμμα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αποσαφηνίσει:

– Αν το ύψος των αυξήσεων που εξήγγειλε κινηθεί στο επίπεδο του πληθωρισμού ή θα πρόκειται για ουσιαστικές αυξήσεις.

– Αν πρόκειται να επαναφέρει το «τριφασικό» σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (εθνική σύνταξη – ανταποδοτική επαγγελματική και ιδιωτική σύνταξη).

– Αν θα καταργήσει τους νόμους που εισήγαγαν τον «θεσμό» των ενοικιαζομένων εργαζομένων και ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων σε βαθμό που σήμερα να αποδομούνται πλήρως. Αν θα αναθεωρήσει νόμους, που περιστέλλουν ασφαλιστικά δικαιώματα κ.λπ.

– Αν θα υπάρξει σύστημα ουσιαστικού ελέγχου, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η απόλυτη εργοδοτική αυθαιρεσία που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.

Επίμαχες για τα συνδικάτα είναι και οι εξαγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις οποίες:

• Οι επιχειρήσεις, εφόσον απασχολήσουν νέους εργαζόμενους, θα έχουν τετραετή απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές, μείωση της φορολογίας στα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων και διατήρηση στον ιδιωτικό τομέα του προγράμματος stage, που το κόστος του καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ.

Ο κ. Παπανδρέου πρέπει να πείσει ότι τα βάρη της κρίσης δεν θα τα φορτωθούν τα «μόνιμα θύματα» που είναι οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι και οι συνταξιούχοι. Όπως πρέπει ξεκάθαρα να πει τι θα γίνει με το «κρατίδιο» των τραπεζών, πώς θα χειριστεί προβλήματα όπως είναι ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Ολυμπιακή κ.ά. Η ΝΔ, με τη διακυβέρνηση των τελευταίων χρόνων, αλλά και τα όσα ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει και προεκλογικά, έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τις επιλογές της. Είναι η ώρα να πράξει το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ. Γιατί μόνο τότε μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα να τοποθετηθεί και δημόσια και υπεύθυνα.


Σχολιάστε εδώ