ΜΑΧΗ για να μείνει δίνει ο Καραμανλής!

Τη στιγμή που όλα ανεξαιρέτως τα κορυφαία στελέχη έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα προσωπικής επιβίωσης και παραμένουν άφαντα από την πρώτη γραμμή, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται να δίνει μόνος του μια σκληρή μάχη, ανεβάζοντας σταθερά τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Γ. Παπανδρέου. Κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες που συνομιλούν μαζί του μεταφέρουν την αποφασιστικότητά του να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα και ευκαιρία προκειμένου να πετύχει την ανατροπή των πολιτικών δεδομένων. Διερμηνεύουν μάλιστα τη διάθεσή του αυτή με την απόφαση να παραμείνει στην ηγεσία της παράταξης και μετά τις εκλογές, να διεκδικήσει δηλαδή μια δεύτερη ευκαιρία για να προασπίσει την υστεροφημία του. «Αυτά τα 5 χρόνια ο Καραμανλής ωρίμασε πολιτικά, έμαθε από τα λάθη του, και την επόμενη φορά θα είναι εντελώς διαφορετικός», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι, κατ’ εντολήν του Μαξίμου προφανώς, ο εκπρόσωπος της Ν. Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκος σε προχθεσινές δηλώσεις του χαρακτήρισε «νοσηρά φαινόμενα» τη φημολογία και τις αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης περί διαδοχής αμέσως μετά τις εκλογές. Αποδέκτες του μηνύματος ήταν φυσικά και οι υποψήφιοι διάδοχοί του, οι οποίοι στο παρασκήνιο κινούνται και κάνουν σχέδια για την επόμενη μέρα. Βασική προϋπόθεση πάντως για την παραμονή του κ. Καραμανλή στην ηγεσία είναι -σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- η διαφορά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να είναι μικρότερη των 5 μονάδων, κάτι που αυτομάτως θα σημαίνει ότι η αυτοδυναμία του Γ. Παπανδρέου θα είναι άκρως οριακή και εύθραυστη. Ενδεχόμενο καθόλου απίθανο με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που φθάνουν τα τελευταία 24ωρα στη Ρηγίλλης και έχουν αναπτερώσει το ηθικό των κομματικών παραγόντων.

Ο αγώνας του κ. Καραμανλή τις ημέρες που απομένουν ως τις εκλογές θα είναι διμέτωπος. Κατ’ αρχάς, θα οξύνει την αντιπαράθεσή του με τον Γ. Παπανδρέου, κατηγορώντας τον για έλλειψη κυβερνητικής στρατηγικής και ασάφεια θέσεων και προθέσεων και για ανακολουθία δεσμεύσεων και υποσχέσεων, καταδεικνύοντας έτσι την αναξιοπιστία του. Παράλληλα, θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα εθνικά θέματα προκειμένου να κλείσει τη στρόφιγγα των διαρροών προς τον ΛΑΟΣ, που περιορίζονται σταθερά τις τελευταίες ημέρες. Για τον σκοπό αυτό, μετά την ακριτική Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει (αύριο) στη Μυτιλήνη και στη Ρόδο, απ’ όπου αναμένεται να στείλει και νέο αυστηρό μήνυμα προς τη γειτονική Τουρκία.

Το κακό σενάριο
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ήττα της Ν. Δημοκρατίας με λιγότερες από 5 μονάδες δείχνει αυτήν τη στιγμή να είναι το «καλό σενάριο». Το αποτέλεσμα θα είναι διαχειρίσιμο και με τους όποιους κραδασμούς ο Κ. Καραμανλής θα παραμείνει στην ηγεσία, καθώς κανείς δεν θα τολμήσει να τον αμφισβητήσει. Αν ωστόσο η διαφορά κινηθεί σε μεγαλύτερα ποσοστά, η Ν. Δημοκρατία θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες, με ορισμένους να προβλέπουν ότι «η παράταξη θα περάσει μακρύ πολιτικό χειμώνα». Ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση η θέση των επίδοξων διαδόχων του θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, παρότι στο παρασκήνιο κινούνται, κάνουν επαφές και ετοιμάζονται. Από τη στιγμή που ο κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει την απόφασή του να αποχωρήσει, στη γραμμή εκκίνησης για την κούρσα της διαδοχής θα πάρουν θέση σίγουρα οι Ντ. Μπακογιάννη και Αντ. Σαμαράς, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο την τελευταία στιγμή να υπάρξει και τρίτη υποψηφιότητα. Η προσπάθεια και των δύο θα είναι εξαιρετικά δυσχερής, γι’ αυτό και παρά τις προτροπές προσκείμενών τους στελεχών «να βγουν μπροστά», αρνούνται να το πράξουν. Η κ. Μπακογιάννη γνωρίζει ότι θα έχει να αντιπαρατεθεί με το λεγόμενο «καραμανλικό μπλοκ», το οποίο παρά τα πλήγματα που έχει δεχθεί παραμένει ισχυρό, ενώ πρέπει να λάβει υπόψη της και τα «αντιμητσοτακικά» αισθήματα που διαπερνούν την κομματική βάση. «Αν η Ντόρα ήλεγχε το συνέδριο την Τρίτη μετά τις εκλογές, θα αμφισβητούσε ευθέως τον Καραμανλή», λένε χαρακτηριστικά συνομιλητές της υπουργού Εξωτερικών. Δεν το ελέγχει όμως και οι επιτελείς της εκτιμούν ότι στο συνέδριο, στο οποίο θα γίνει εκλογή νέου αρχηγού, θα δεχθεί μαζικά πυρά, αλλά και «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» (για τα «δωράκια» της Ζήμενς, τις σχέσεις της με επιχειρηματίες και οικονομικά συμφέροντα κ.ά.) Επισημαίνεται ότι, αν ο Κ. Καραμανλής αποφασίσει να πάει σε έκτακτο συνέδριο, αυτό θα γίνει με την παρούσα σύνθεση, που σε μεγάλο βαθμό πρόσκειται στη σημερινή ηγεσία. Αν η ανάδειξη του νέου αρχηγού γίνει με τις διαδικασίες τακτικού συνεδρίου, θα προηγηθεί η εκλογή συνέδρων, οπότε οι ισορροπίες είναι βέβαιο ότι θα ανατραπούν. Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη είναι… υποχρεωμένη να στερηθεί τη βοήθεια του Γ. Σουφλιά, του οποίου η επιρροή στην κομματική βάση έχει περιορισθεί αισθητά μετά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών. Γεγονός είναι ότι τους τελευταίους μήνες στελέχη που πρόσκεινται στην Ντόρα κάνουν επαφές και «μαζεύουν κόσμο», διεργασίες στις οποίες σημαίνοντα ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζει μεταξύ άλλων ο Γ. Γιακουμάτος. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός τη δεδομένη στιγμή είναι να υπάρξει μια κίνηση βουλευτών που θα ζητήσουν από την υπουργό Εξωτερικών να… αναλάβει να βγάλει την παράταξη από το αδιέξοδο κι εκείνη να αποδεχθεί την πρόσκληση.

Επιθέσεις λάσπης
Εξίσου δύσκολη πάντως θα είναι και η θέση του άλλου δελφίνου, του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κατά τη διαδικασία διεκδίκησης της αρχηγίας αναμένεται ότι θα δεχθεί επιθέσεις λάσπης και αρκετοί θα είναι αυτοί που θα ανοίξουν το χρονοντούλαπο της ιστορίας της ΝΔ και θα θυμίσουν στον κόσμο της παράταξης τα γεγονότα του 1993, όταν ο Σαμαράς με τη συνηγορία ορισμένων βουλευτών συνετέλεσε στην ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όλα αυτά τα γνωρίζει καλά ο υπουργός Πολιτισμού και για τον λόγο αυτό έχει περιορίσει αισθητά τις δημόσιες παρεμβάσεις του που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Ο Σαμαράς θα στηριχθεί από τη λεγόμενη «καραμανλική πτέρυγα», αλλά είναι άγνωστο πόσο ισχυρή θα είναι αυτή όταν ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής θα έχει αποσυρθεί. Ο τελευταίος σε πρόσφατη συνέντευξή του ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις διαδικασίες διαδοχής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκείνος δεν δίνει δαχτυλίδια, αν και κάποιοι πρώην υπουργοί του λένε ότι έχει δώσει το δαχτυλίδι στην Ντόρα.

Στο κλίμα πόλωσης και ρήξης που θα δημιουργηθεί εκείνη την περίοδο αρκετοί είναι εκείνοι που φοβούνται ακόμη και την πιθανότητα διάσπασης, αν και οι πλέον ψύχραιμοι επιχειρηματολογούν με το γνωστό… θεώρημα ότι «τα κόμματα εξουσίας δεν διασπώνται». Αλλά, ως γνωστόν, για όλα τα πράγματα υπάρχει η πρώτη φορά…

Μπαίνει, βέβαια, και το ερώτημα με τη φυγή Καραμανλή, αν υποστεί μεγάλη ήττα, ο Καραμανλής τελείωσε; Είναι πολύ πιθανόν. Αλλά με την πολιτική ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις.


Σχολιάστε εδώ