Ισραηλινό τσιφλίκι τα κατεχόμενα!

Οι επενδύσεις τόσο από μεγάλες εταιρείες, όσο και πολίτες της γειτονικής προς τη Μεγαλόνησο χώρας διευρύνονται συνεχώς και καλύπτουν ζωτικούς τομείς του «ψευδοκράτους», όπως είναι ο στρατηγικός τομέας της αφαλάτωσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και του τουρισμού, όπου ισραηλινά κεφάλαια «δίνουν τα ρέστα τους» σε ανάλογες υποδομές και την εκμετάλλευσή τους.

Μεταξύ άλλων, η γνωστή εταιρεία «Ταχάλ» βρίσκεται πίσω από τις δύο μονάδες αφαλάτωσης, ενώ προχωρά ήδη και τρίτη μεγαλύτερη, που θα καλύπτει τις ανάγκες σε πόσιμο νερό της κατεχόμενης επαρχίας Αμμοχώστου. Η ίδια εταιρεία μετέχει με άλλες ισραηλινές στην ανέγερση πολυτελών μονάδων στην ιστορική περιοχή της Σαλαμίνας, βορειοανατολικά της Αμμοχώστου.

Επίσης ισραηλινός όμιλος μαζί με βρετανική εταιρεία κατασκευάζουν μεγάλη μαρίνα στην κωμόπολη Αιγιαλούσα (στη βορειοδυτική ακτή της μαρτυρικής Καρπασίας), η οποία βρίσκεται ακριβώς έναντι του Τσεϊχάν της Τουρκίας, όπου καταλήγει ο γνωστός αγωγός Μπακού – Τσεϊχάν, που θεωρείται υψίστης στρατηγικής σημασίας.

Σημειώνεται ότι το Τελ Αβίβ με την Άγκυρα έχουν κατ’ αρχήν συναποφασίσει και ήδη βρίσκονται στο τελικό στάδιο μελέτης, για την πόντιση υποθαλασσίου αγωγού από το Τσεϊχάν προς την Καρπασία και από εκεί προς Ισραήλ, για τη μεταφορά φυσικού αερίου, με προοπτική έναν δεύτερο παράλληλο αγωγό για μεταφορά νερού! Πρόκειται για ευρείς στρατηγικούς σχεδιασμούς, τους οποίους ευνοεί και η Ουάσινγκτον, που έχει τα δικά της συμφέροντα.

Ισραηλινά κεφάλαια επενδύονται και σε άλλες δύο μαρίνες στα κατεχόμενα, οι οποίες θα βρίσκονται απέναντι από αντίστοιχες εγκαταστάσεις της νοτίου Τουρκίας, ώστε να λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, παίρνοντας μεγάλο μερίδιο του υψηλού επιπέδου τουρισμού στη Μεσόγειο.

Ο άλλος τομέας όπου διευρύνεται διαρκώς η παρουσία των Ισραηλινών είναι τα καζίνα, που αφθονούν στα κατεχόμενα και υπάρχει μεγάλο ρεύμα πελατών από τις γύρω χώρες. Εκατοντάδες Εβραίοι έρχονται, ακόμη και διά της νομίμου οδού (το αεροδρόμιο της Λάρνακας), για να καταλήξουν στην κατεχόμενη Κερύνεια, όπου καταθέτουν τον οβολό τους στις τουρκικές ρουλέτες, τις οποίες νέμονται ισχυρά κυκλώματα τούρκων μαφιόζων και από τις οποίες αιμοδοτείται άμεσα το ψευδοκράτος.

Πέραν όμως αυτών, ακόμη και ιδιώτες από το Ισραήλ -κυρίως ευρείας οικονομικής επιφάνειας- αγοράζουν βίλες και οικιστικές εκτάσεις σε τουριστικές περιοχές.

Αντισταθμίζεται έτσι εν πολλοίς η υποβάθμιση του ενδιαφέροντος βρετανών ιδιωτών, που φοβούνται νομικές περιπλοκές μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε υπόθεση σφετερισμού ελληνοκυπριακής γης από ζεύγος Άγγλων (υπόθεση Όραμς).

Οι Ισραηλινοί δεν δίνουν σημασία σ’ αυτό, γιατί δεν υπόκεινται στη δικαιοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Το ίδιο και οι Ρώσοι, που άρχισαν το τελευταίο διάστημα ν’ αγοράζουν, κάνοντας αισθητή την παρουσία τους σ’ αυτήν την κατεχόμενη κυπριακή περιοχή.

Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά και βεβαίως με ανησυχία τις εξελίξεις. Προβαίνει μεν στις διπλωματικές ενέργειες όπου είναι δυνατόν, αλλά η απάντηση συνήθως από ισραηλινής πλευράς είναι ότι εφόσον πρόκειται περί ιδιωτών, δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν απαγορευτικές παρεμβάσεις από το κράτος.


Σχολιάστε εδώ