Εκβιάζουν τώρα με αδιέξοδο στο Κυπριακό

Η Λευκωσία βρίσκεται σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων, έστω κι αν δεν το εκδηλώνει ανοιχτά. Οι δυνάμεις που παρεμβαίνουν, και πρωταρχικά η Βρετανία, προειδοποιούν ότι τυχόν επισημοποίηση του αδιεξόδου: α) θα προκαλέσει απρόβλεπτη κρίση με ανάλογες συνέπειες και β) θα παγιώσει οριστικά τη γεωπολιτική διαίρεση, επιβάλλοντας εκ των πραγμάτων ως λύση τη διχοτόμηση!

Και στις μεν ΗΠΑ κινούνται στο ίδιο μοτίβο αλλά διακριτικότερα, στις δε Βρυξέλλες οργιάζει ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών, που θέλει λύση πριν από τον Δεκέμβρη ή τουλάχιστον κατ’ αρχήν συμφωνία για τις τελικές γραμμές μιας κάποιας διευθέτησης. Κι αυτό, προκειμένου να προληφθεί εκτροχιασμός του τουρκικού ενταξιακού συρμού.

Ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας ανθίσταται βέβαια, διακηρύττοντας μάλιστα ότι «δεν είναι πλασιέ για να ξεπουλήσει πατρίδες», ωστόσο κάποιοι πέριξ αυτού δεν καλοβλέπουν τέτοιες «εξάρσεις», όπως κατ’ ιδίαν σχολιάζουν. Διαβεβαιώνουν μάλιστα τους ξένους πρέβεις ότι «επιθυμία των Κυπρίων είναι να τελειώνουν με το πρόβλημα, για ν’ αποκτήσουν προοπτική στην Ευρώπη»! Εν πάση περιπτώσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο κύπριος Πρόεδρος δεν φαίνεται να ενδίδει στις πιέσεις, ούτε και να παρασύρεται από τις Σειρήνες γύρω του. Αντιθέτως μάλιστα.

Πέραν αυτών, θεωρείται βέβαιο από ενημερωμένους κύκλους, ότι στην επόμενη φάση θα υπάρξουν γεγονότα και εξελίξεις που θα επενεργήσουν προς την κατεύθυνση μιας τελικής απόπειρας να υπάρξει ουσιαστικότερη υπέρβαση, στη βάση κάποιων νέων ιδεών που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές, θα βασίζονται δηλαδή στο πάρε-δώσε. Γι’ αυτό άλλωστε οι δύο πλευρές καλούνται σε νέα και «πιο θαρραλέα βήματα», όπως είπε την περασμένη βδομάδα ο κ. Μίλετ, ο βρετανός ύπατος αρμοστής στη Λευκωσία, σε κυπρίους παράγοντες με τους οποίους συναντήθηκε.

Υπάρχουν εξάλλου ενδείξεις ότι το Λονδίνο προσεγγίζει κυρίως επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες γενικότερα, μέσω των οποίων ελπίζει ότι θα καταφέρει να περάσει τις θέσεις του για αποδοχή συγκεκριμένου συμβιβαστικού πλαισίου, το οποίο δεν απέχει πολύ από εκείνο του Σχεδίου Ανάν, θεωρώντας ότι οι οικονομικοί παράγοντες είναι πιο ρεαλιστές και πλέον ευάλωτοι στις υποδείξεις. Επίσης, η Ουάσινγκτον διαβιβάζει έντονα μηνύματα προς την Αθήνα, με την υπόδειξη να παρέμβει πειστικότερα προς τη Λευκωσία ώστε να ανταποκριθεί προς την αναγκαιότητα «ουσιαστικότερων βημάτων» για τελικό συμβιβασμό. Αποδέκτες των αμερικανικών αυτών υποδείξεων είναι τόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και παράγοντες της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένονται σημαντικές εξελίξεις αμέσως μετά τις εκλογές.

Πρέπει πάντως να υπογραμμισθεί ότι σε όλες τις επαφές των κύκλων αυτών με τον τούρκο πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη δεν υπήρξαν καθόλου πιέσεις για το Κυπριακό, πλην των συνήθων υποδείξεων για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης το ταχύτερο, την οποίαν ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος διακαώς επιθυμεί! Εάν όμως όντως επιθυμεί διευθέτηση του προβλήματος, θα πρέπει να στραφεί προς την Αθήνα και τη Λευκωσία!


Σχολιάστε εδώ