Διαλέγουν τον δρόμο…

ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ η πολιτική αντιπαράθεση, καθώς απομένουν επτά ημέρες από τις εκλογές. Οι προσπάθειες της Ρηγίλλης συνεχίζουν να εστιάζονται στην αύξηση της συσπείρωσης, που εξακολουθεί να κινείται πιο χαμηλά από το επιθυμητό, ενώ κεντρικός στόχος του ΠΑΣΟΚ παραμένει η εξασφάλιση όσο το δυνατόν πιο ισχυρής αυτοδυναμίας.
Το πρόγραμμα της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας περιλαμβάνει τις συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο) και τις καθιερωμένες συνεντεύξεις Τύπου στο Ζάππειο. Στα επιτελεία των κομμάτων αποτιμούν κέρδη και ζημίες από τα δύο ντιμπέιτ, αν και επισήμως άπαντες δηλώνουν ικανοποιημένοι από την εμφάνιση των πολιτικών αρχηγών. Την ίδια στιγμή οι δημοσκόποι, αν και συμφωνούν ότι η αυτοδυναμία δείχνει να έχει κριθεί, «δυσκολεύονται» να προβλέψουν τον τελικό αριθμό των εδρών. Παράλληλα εκτιμούν ότι ο χρόνος που απομένει είναι αρκετός όχι για να ανατραπούν πλήρως τα δεδομένα, αλλά για να προσπαθήσουν τα κόμματα να βελτιώσουν τα ποσοστά τους.
Νικητής στα σημεία αναδείχθηκε ο Κ. Καραμανλής στην τηλεοπτική αναμέτρηση με τον Γ. Παπανδρέου, μένει επομένως να φανεί κατά πόσο το γεγονός αυτό βελτίωσε τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία μια ανάσα πριν από τις εκλογές. Ο πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη λήψης των αναγκαίων μέτρων προτάσσοντας τον… ανηφορικό δρόμο, ενώ κατήγγειλε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχει ξεκάθαρο πρόγραμμα, ότι αποφεύγει να αποσαφηνίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει και ότι μοιράζει ακάλυπτες επιταγές υποσχόμενος τα πάντα σε όλους. Στο πλαίσιο αυτό πίεσε σε αρκετές περιπτώσεις τον κ. Παπανδρέου να πει κάτι συγκεκριμένο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτίμησε τον… εύκολο δρόμο, διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα του δεν θα πλήξουν τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις και προσπάθησε να καλλιεργήσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας στη βάση ότι… «η Ελλάδα μπορεί». Σε επίπεδο εντυπώσεων, ο Κ. Καραμανλής ήταν αυτήν τη φορά καλύτερος από κάθε προηγούμενη τηλεοπτική του εμφάνιση, ενώ βελτιωμένος εμφανίσθηκε και ο Γ. Παπανδρέου.

Κερδισμένοι
ΧΩΡΙΣ ΑΠΡΟΟΠΤΑ και εκπλήξεις εξελίχθηκε το «ντιμπέιτ των 6». Ο Κ. Καραμανλής εμφανίσθηκε αγχωμένος, σε αρκετές περιπτώσεις νευρικός, ωστόσο έφερε σε δυσχερή θέση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ όταν του ζήτησε να αποσαφηνίσει τα μέτρα που θα πάρει και από πού θα αντλήσει τα χρήματα για να υλοποιήσει τις εξαγγελίες. Ο κ. Καραμανλής επέμεινε στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα τα αναγκαία, αν και δυσάρεστα, μέτρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, διότι αργότερα οι αποφάσεις θα χρειαστεί να είναι περισσότερο επώδυνες. Ο Γ. Παπανδρέου απέφυγε εκ νέου να το πράξει, ήταν γενικόλογος στις τοποθετήσεις του για όλα τα κρίσιμα θέματα, αλλά δήλωσε αισιόδοξος ότι «η Ελλάδα μπορεί». Εστίασε την κριτική του στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στους τομείς της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής, της διαφάνειας κ.α. Η Αλ. Παπαρήγα κινήθηκε στα γνωστά επίπεδα, καλώντας τους πολίτες να ενισχύσουν το ΚΚΕ στις εκλογές, ενώ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι έχουν την ίδια πολιτική στα κεντρικά ζητήματα. Κατώτερος από τις προηγούμενες φορές ήταν ο Γ. Καρατζαφέρης, που προσπάθησε να εμφανισθεί πιο μετριοπαθής στο θέμα των μεταναστών, αν και έπεσε σε αντιφάσεις, ενώ έκανε στροφή εκφράζοντας τη σύμφωνη γνώμη του για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Οι κερδισμένοι της τηλεοπτικής αναμέτρησης ήταν κατά γενική ομολογία ο Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Χρυσόγελος των Οικολόγων, που διατύπωσαν τις απόψεις τους με σαφήνεια και χωρίς ίχνη αλαζονείας, σε σημείο που αρκετοί θεωρούν ότι με την εμφάνισή τους ίσως επηρεάσουν αποφασιστικά την επίδοση των κομμάτων τους στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ, κατώτερα των προσδοκιών ήταν τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των δύο μεγάλων κομμάτων. Κάτω από τις έντονες πιέσεις ο Μ. Έβερτ ζήτησε να μην είναι στην πρώτη θέση, αλλά στην τελευταία και τιμητική. Έτσι, επικεφαλής τέθηκε ο Γ. Σουφλιάς, με δεύτερο τον Δ. Σιούφα, ενώ στη φαινομενικά εκλόγιμη πέμπτη θέση τοποθετήθηκε ο Β. Αντώναρος. Στην αντίπερα όχθη, ο Γ. Παπανδρέου είχε… ψηφοδέλτιο μάχης στο οποίο δεν χωρούσε ο Κ. Σημίτης, πρώτος στη λίστα ορίσθηκε ο Γ. Ραγκούσης, ενώ σε εκλόγιμη θέση τοποθετήθηκε ο σύμβουλός του Π. Γερουλάνος.

Πολιτικοοικονομικές αναταράξεις
ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ διαστάσεις προσέλαβε η επιχειρηματική διαμάχη με «φόντο» τις αεροπορικές πτήσεις στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής της MIG και της Olympic Air Α. Βγενόπουλος κατήγγειλε ανοιχτά ότι η Aegean έχει προνομιακές σχέσεις με το κράτος. Επανήλθε μάλιστα κατηγορώντας ευθέως την Ντ. Μπακογιάννη ότι ενεπλάκη προσωπικά ώστε η αεροπορική σύνδεση Αθήνα – Κωνσταντινούπολη να δοθεί στην Aegean. Κι αυτό λόγω των στενών φιλικών σχέσεων της οικογένειας Μητσοτάκη με τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Θ. Βασιλάκη. Οι καταγγελίες του κ. Βγενόπουλου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κ. Μπακογιάννη, που ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του. Στη Δικαιοσύνη θα προσφύγει και ο κ. Βγενόπουλος, σε βάρος της υπουργού Εξωτερικών.
Μέσα σʼ όλα, ανακοινώθηκε και το λουκέτο πέντε ασφαλιστικών εταιρειών, (τέσσερις από αυτές του Ομίλου «Ασπίς Πρόνοια»), με συνέπεια περί τους 700 εργαζόμενοι και συνεργάτες τους να μείνουν άνεργοι και περισσότεροι από 1 εκατ. ασφαλισμένοι να έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση και να πρέπει να αναζητήσουν άλλη ασφαλιστική. Τον δρόμο της ανεργίας θα πάρουν και 550 ναυτικοί και εργαζόμενοι της εταιρείας Αγούδημος, μετά τη δέσμευση, λόγω χρεών, 8 επιβατηγών πλοίων της. Μετά την εξέλιξη αυτή δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια με προορισμό μικρά νησιά όπως η Ικαρία, οι Φούρνοι, η Φολέγανδρος κ.ά.


Σχολιάστε εδώ