Βυζάντιον

Όχι πως έχω παλαιό όχημα, αλλά, ξέρετε, τα αυτοκίνητα είναι σαν τις γυναίκες, μετά από κάποια χρόνια βαριέσαι αυτό που καβαλάς καθημερινά. «Ετοιμαζόμαστε για το ΠΑΣΟΚ κύριε Προκόπιε;» με ερωτά η σπιτονοικοκυρά από το διπλανό μπαλκόνι. Η κυρία είναι μέλος οικογένειας δεξιών που μετακινούνται προς Καρατζαφέρη. «Όχι καλέ, απλώς είπα να ακούσω ένα αφιέρωμα στον Λοΐζο», απαντώ, κάνοντας το υπονοούμενο περισσότερο απειλητικό. Λέω να τους δώσω το τελικό χτύπημα το βράδυ του Σαββάτου, κολλώντας έξω από την πόρτα τους εκείνη τη φωτογραφία του Γιώργου με τους ΠΑΣΟΚους συνδικαλιστές της ΕΡΤ. Μια φωτογραφία που είναι σαν τρέιλερ ταινίας, μια πρόγευση της φρίκης: Ο Γιώργος δεν έρχεται μόνος του.

«… Ένας λαός, μια ψυχή, σε μια κοινωνία σοσιαλιστική…» Τις τελευταίες μέρες, που λέτε, έχω αντιληφθεί ότι η έφοδος των μπολσεβίκων στα χειμερινά ανάκτορα θα θυμίζει περιήγηση ΚΑΠΗ σε μουσείο μπροστά σ’ αυτά που πρόκειται να δουν τα μάτια μας και να ακούσουν τα αυτιά μας. Το ΠΑΣΟΚ έρχεται. Δεν σου το λένε οι δημοσκοπήσεις, δεν σου το φωνάζει το κλίμα στην κοινωνία. Το μυρίζεις στα βρωμερά χνότα όσων σπεύδουν τώρα να πάρουν τις κατάλληλες θέσεις, όσων προσφέρονται εθελοντικά για να σαλπίσουν το σήμα της αλλαγής. Μα φυσικά και σου λέω για δημοσιογράφους. Αν τα ποντίκια εγκαταλείπουν πρώτα ένα καράβι που βουλιάζει, οι δημοσιογράφοι είναι εκείνα τα σιχαμένα πλάσματα που τρέχουν για να ανέβουν πρώτα σε ένα άρμα που ξεκινάει. Διαβάζω γλοιώδη άρθρα, ακούω σχόλια βουτηγμένα στο σάλιο, βλέπω κεφαλάκια στην τηλεόραση που αλλάζουν πρόγραμμα και ετοιμάζονται να περάσουν σε άλλη πίστα. Επίσης συμμετέχω και εγώ στο κουτσομπολιό για τον επόμενο πρόεδρο της ΕΡΤ, τον διευθυντή ενημέρωσης, τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών που θα νοικιάσει κοντέινερ προκειμένου να μετατραπεί σε καταφύγιο «γαλάζιων» ορφανών. Είναι χυδαίο και αναπόφευκτο. Γι’ αυτό κι εγώ, από αυτό το μετερίζι της Αλλαγής, από αυτήν τη στήλη που στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου στις δύσκολες στιγμές, καλώ τον Αθανασάκη, τον Ελενόπουλο, τον ίδιο τον πρόεδρο, να κλείσουν τα αυτιά τους στους κόλακες και να με πάρουν δίπλα τους προκειμένου να προβάλλουμε μαζί το κυβερνητικό έργο. Του κερατά, εμείς είμαστε η μοναδική εφημερίδα με εκδότη που υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ! Αν δεν πάρουν από μας, από πού θα φωνίσουν; Από του Ψυχάρη και τον ΔΟΛ πάλι; Σε μία εβδομάδα, λοιπόν, έχουμε σοσιαλισμό! Θα είναι η σύγχρονη εκδοχή της Οκτωβριανής Επανάστασης, ένας επαναστατικός Οκτώβρης του 21ου αιώνα. Και, επιτέλους, λίγο αργότερα, τον Νοέμβρη, ο πρόεδρος Γιώργος θα κάνει το πρώτο του Thanksgiving ως πρωθυπουργός.
•••

Αντιγράφω από την οθόνη του κινητού μου τηλεφώνου: «Ο προεκλογικός αγώνας άρχισε και ζητώ την υποστήριξή σου. Αν έχεις χρόνο τηλεφώνησε στο 210 9249487. Ντόρα Μπακογιάννη, ξεκάθαρα Α’ Αθηνών». Δεν πάμε καθόλου καλά, έτσι; Δηλαδή μόνο από την αισθητική του ύφους, βλέπει η γυναίκα σου το μήνυμα στο κινητό και σε πετάει με τις κλωτσιές από το σπίτι. Ευτυχώς το νούμερο που σου ζητούν να τηλεφωνήσεις δεν είναι τύπου 090 και κάπως το γλιτώνεις έτσι. Εγώ ειλικρινώς θα ήθελα να ρωτήσω πώς η Ντόρα και ο Ευθυμίου, παραδοσιακοί χρήστες μεθόδων μαζικής επικοινωνίας, έχουν βρει το προσωπικό μου κινητό. Και για να το θέσω διαφορετικά, διότι οι ίδιοι δεν ευθύνονται και τόσο, θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω ποια εταιρεία τούς πούλησε τη βάση με το δικό μου κινητό. Διότι, εκτός των άλλων, τους έπιασε και κορόιδο, στέλνουν μηνύματα σε ανθρώπους που δεν ανήκουν στην εκλογική τους περιφέρεια. Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μου. Αλλού έχω κολλήσει. Θα ήθελα πάρα πολύ να μάθω ποιος μπορεί να είναι αυτός που θέλει να πάει να πιει ποτό με τον Ευθυμίου και τσάι με τη Φάνη. Δυστυχώς, Φάνη μου, αρκετοί από αυτούς με τους οποίους έπινες τσάι, τώρα πίνουν ποτό με τον Ευθυμίου. Και πάει λέγοντας. Φαντάσου, ας πούμε, ότι υπάρχουν άνθρωποι στη Νέα Δημοκρατία που διαδίδουν ότι η ασθένεια της Ντόρας δεν υπήρξε ποτέ, απλώς χρησιμοποιήθηκε ως κατάλληλος χειρισμός απέναντι στις δηλώσεις Βγενόπουλου. Δεν τους πιστεύω. Επίσης δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση τη φημολογία για σκιώδεις μετόχους της Aegean που ενδιαφέρονται για την πορεία των πολιτικών πραγμάτων κ.λπ.

Απλώς επειδή και το αεροδρόμιο λέγεται «Ελευθέριος Βενιζέλος», εκτιμώ ότι η υπουργός έχει μάθει πολλά από το σύνδρομο Βενιζέλου και δεν πρόκειται να πάει στο Ζάππειο την Κυριακή το βράδυ. Θα το γιορτάσει με λίγους και σε στενό κύκλο. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποιες εκτιμήσεις που άκουσα για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Γιώργος Παπανδρέου στις διεργασίες διαδοχής στη ΝΔ, αλλά, ειλικρινώς, αδυνατώ να μπω από τώρα στην κουβέντα και να εικάζω πώς η κοινοβουλευτική αναψηλάφηση υποθέσεων μπορεί να επηρεάσει την κούρσα στη Νέα Δημοκρατία. Ας φτάσει πρώτα εκείνη η ώρα και τα λέμε.
•••

Ξέρετε, όμως, τι διαπιστώνω; Ότι αυτό που μας απασχολεί περισσότερο δεν είναι οι μέρες που θα έρθουν, αλλά η εσχατολογική συζήτηση για τα χρόνια που προηγήθηκαν και την κατάσταση που φεύγει, υποθέτω παίρνοντας μαζί της το βιβλίο της Εύης Τσέκου. Δεν σας ζητάω πολλά, απλώς καθίστε σε ένα μπαρ του κέντρου και προσπαθήστε να ακούσετε λάθρα συζητήσεις για τους λόγους που οδήγησαν τον Καραμανλή σε πρόωρες εκλογές. Το τελευταίο που άκουσα εγώ λέει ότι ο πρωθυπουργός εκβιάστηκε από στοιχεία που προέκυψαν στην περίοδο των υποκλοπών. Υποθέτω από Νεφελίμ, σας δηλώνω ότι δεν τα παίρνω στα σοβαρά, εντάξει; Θα σας πω, όμως, τι πραγματικά παίρνω στα σοβαρά. Διαβάζω την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας την οποία πολλά μέσα (ελπίζω όχι και εμείς) έχουν διαβάσει λάθος ως προς την κατάταξη της χώρας. Η Ελλάδα είναι 57η όχι ως προς το μέγεθος της διαφθοράς, αλλά ως προς τη διάφανη και αποτελεσματική λειτουργία του κράτους της. Η σχετική λίστα εξετάζει 180 χώρες.

Όσο και αν δεν το πιστεύετε, υπάρχουν άλλες 123 χώρες που είναι πιο διεφθαρμένες από την Ελλάδα. Απίστευτο; Ναι, και είναι εμφανές ότι η έκθεση γράφτηκε στο πόδι, αφού συμπεριλαμβάνει μόνο τις υποθέσεις της Ζήμενς και των ομολόγων. Ένα Βατοπέδι να είχαν προσθέσει, θα είχαμε βρεθεί στη θέση μας. Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να διαβάσετε την έκθεση, είναι στο transparency.org. Και αφού τη διαβάσετε, θέλω να μου πείτε τι πληγώνει περισσότερο την εθνική σας υπερηφάνεια: Το Μακεδονικό; Οι λαθρομετανάστες; Τα ελληνοτουρκικά; Μήπως αυτές οι υποθέσεις ευτελίζουν εκτός από το κύρος της χώρας και τη δική σας νοημοσύνη;
•••

Τέλος πάντων, πάρτε τώρα λίγο ρεπορτάζ από τα κομματικά επιτελεία για να έρθετε στα ίσα σας. Στη Νέα Δημοκρατία κυκλοφορεί ανάλυση που λέει ότι η προσπάθεια για τη συσπείρωση των οπαδών θα οδηγήσει σε πόλωση, κοινώς σε αποδυνάμωση Συνασπισμού και Οικολόγων, ενισχύοντας το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Κατά πάσα πιθανότητα θεωρούν καλύτερο σενάριο την ήττα με μεγάλη διαφορά, αλλά μη αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν θα μεταφέρω κουτσομπολιά, υπακούοντας στην αθλιότητα της νομοθεσίας περί δημοσκοπήσεων, αλλά το σενάριο να μην υπάρξει αυτοδυναμία λόγω Οικολόγων είναι στατιστικά πολύ ισχυρό. Στην Α’ Αθηνών εκλέγονται μόλις πέντε γαλάζιοι, στη Β’ μετά βίας θα εκλεγεί, αν τα καταφέρει, ο γραμματέας. Και λοιπόν δεν σας κρύβω ότι το σκέφτομαι να πάω να ψηφίσω Οικολόγους Πράσινους. Βέβαια τώρα όλοι είναι Οικολόγοι, ακόμα και ο Καρατζαφέρης – ξέρεις πόσους μετανάστες μπορούν να φυτέψουν αυτοί; Μόνο που αυτός ο τύπος που εμφανίστηκε στο ντιμπέιτ μου έκανε την καλύτερη των εντυπώσεων! Ναι! Διότι τι άκουγα εκεί; Δύο να ψεύδονται ασυστόλως, έναν να λαϊκίζει και μία να μιλάει για τη ζωή μετά τον θάνατο. Μας μένουν ο Τσίπρας και ο Πράσινος. Αλλά ο Τσίπρας τείνει να γίνει καθεστωτικός. Ο Πράσινος σε βάζει σε σκέψεις. Βλέπω τον φραπέ που έχω δίπλα και μου θυμίζει το νερό από τον Ασωπό…


Σχολιάστε εδώ