Αφήσαμε μόνο τον Ερντογάν να αλωνίζει στον ΟΗΕ!
Έπαιξε μπάλα και έβαλε γκολ σε άδειο γήπεδο και χωρίς αντίπαλο ο Ταγίπ Ερντογάν, που από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ επανέφερε και επικαιροποίησε ξανά το πακέτο των πρακτικών του Σχεδίου Ανάν, λόγω και της ηχηρής, ανεξήγητης και πρωτοφανούς για τα διπλωματικά χρονικά απουσίας της ελληνικής πλευράς. Με τον τρόπο και υπό τους όρους που έθεσε το όλο θέμα ο Ερντογάν τίναξε στον αέρα το πλαίσιο και την πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό που δρομολόγησαν οι Χριστόφιας – Ταλάτ αλλά και τη Συμφωνία των Παρισίων, μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, στην οποία κατέληξαν ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος και ο τότε γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.
Ο Ερντογάν ταυτόχρονα τορπίλισε κάθε ιδέα για επίλυση συμβατή με τα ευρωπαϊκά δεδομένα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στη διαδικασία των διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Άγκυρα, ακολουθώντας μια πανέξυπνη και καλά οργανωμένη στρατηγική, αξιοποίησε πλήρως την απολύτως αδικαιολόγητη και απαράδεκτη απουσία της ελληνικής κυβέρνησης (όλοι μα όλοι οι αρμόδιοι κοίταζαν να μαζεύουν ψηφαλάκια και όχι να πάνε να δώσουν μια σοβαρή μάχη στον ΟΗΕ για τα εθνικά θέματα) και επιχείρησε να απενοχοποιήσει την Τουρκία ως προς το Κυπριακό εν όψει του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβρη, όπου και θα αξιολογηθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ την ίδια ώρα
επιχειρεί να καταστήσει ενόχους για τη «μη λύση» τους Ελληνοκυπρίους που απέρριψαν με δημοψήφισμα το περιβόητο Σχέδιο Ανάν.
Για την ώρα η Αθήνα δεν έχει βγάλει τσιμουδιά. Το πιο
απίστευτο όμως είναι πως στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου ήταν παρόντες όλοι οι ξένοι ηγέτες, υπουργοί Εξωτερικών κ.ά. και ο Ερντογάν «ζωγράφισε», η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε -για πρώτη φορά στα χρονικά- την πρωτοφανή απουσία.
Η υπουργός Εξωτερικών, που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα μετέβαινε στη Νέα Υόρκη, είχε πρόβλημα υγείας και νοσηλεύτηκε. Όμως τις δύο τελευταίες μέρες που συνήλθε ήταν παρούσα και πολύ δυναμική και μαχητική στα πάνελ των τηλεοράσεων.
Ο πρωθυπουργός, που βέβαια δεν είχε προγραμματίσει να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, ίσως μετά την ασθένεια της
υπουργού του θα μπορούσε να επανεξετάσει το όλο θέμα, αφού και κρίσιμα ζητήματα υπάρχουν ανοικτά που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και όλοι οι ηγέτες
ήταν εκεί και θα μπορούσε να έχει διαβουλεύσεις. Και αυτό την ώρα που στα προεκλογικά μπαλκόνια ο κ. Καραμανλής ανεβάζει τα εθνικά θέματα και αφήνει αιχμές για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος όμως διέκοψε την προεκλογική του καμπάνια και λόγω των διεθνών υποχρεώσεών του βρέθηκε για 7-8 ώρες στη Νέα Υόρκη.
Βέβαια, πέραν του πρωθυπουργού και της υπουργού
Εξωτερικών, η Ελλάδα έχει και τρεις υφυπουργούς Εξωτερικών. Κανένας τους όμως δεν σκέφτηκε να διακόψει έστω και για λίγο την εκστρατεία του για να πάει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Έμπειροι διπλωμάτες έλεγαν πως είναι πρωτοφανής διασυρμός και ρεζίλεμα της Ελλάδας το να μην υπάρχει ούτε ένα μέλος της κυβέρνησης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου παραδοσιακά «παίζονται πολλά» και γίνονται σημαντικές διαβουλεύσεις. Παράλληλα, τόνιζαν πως πρακτικά στη διπλωματία εδώ και πολύ καιρό δεν λειτουργεί τίποτα, όλα κινούνται, αν κινούνται, με αυτόματο πιλότο, και πως δεν
υπάρχει ο παραμικρός συντονισμός ούτε από την υπουργό ούτε από τον πρωθυπουργό.
Ξένοι διπλωμάτες στην Αθήνα έλεγαν μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να πιστέψουμε πως δεν πάτησε ψυχή στον ΟΗΕ, ακούγεται σαν ανέκδοτο». Πρόσθεταν μάλιστα πως, αν αυτό συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, «όλοι θα είχαν πάει σπίτι τους, όλη η κυβέρνηση θα είχε φύγει».
Άνοιξε δρόμο για πακέτο Ανάν
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από το βήμα του ΟΗΕ επιδιαιτησία και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα στη διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. Να θυμίσουμε πως αυτές οι πρακτικές (επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα), που ήταν κυρίαρχες στο Σχέδιο
Ανάν, το οποίο απορρίφθηκε μαζικά με το κυπριακό δημοψήφισμα, έχουν συναντήσει την πλήρη αντίθεση της Λευκωσίας αλλά και της Αθήνας. Παράλληλα, όλη αυτή η πρακτική είναι αντίθετη με τη Συμφωνία των Παρισίων του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου (ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) με τον γραμματέα του ΟΗΕ για την έναρξη διαλόγου ανάμεσα σε Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους μετά την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, αλλά και τα όσα έθεσε επί τάπητος ο νυν Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας με τον Ταλάτ όταν έγινε η έναρξη των συνομιλιών.
Σκληρό παιχνίδι και από Ταλάτ
Με τη γραμμή Ερντογάν συντάχθηκε αμέσως και ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Με δηλώσεις του στη Νέα Υόρκη, υποστήριξε ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα μόνο των Κυπρίων αλλά και της διεθνούς κοινότητας, ενώ
απαίτησε πιο ενεργό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών και ζήτησε επιδιαιτησία, αχρηστεύοντας γενικά το δόγμα «λύση από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους».
Αντέδρασε ο Χριστόφιας
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ήταν ο μόνος που από το βήμα του ΟΗΕ αντέδρασε στις τουρκικές μεθοδεύσεις.
Τόνισε στην ομιλία του πως ελπίζει ότι στον δεύτερο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού θα υπάρξει αναθεώρηση των τουρκικών θέσεων, ούτως ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν μια συμφωνημένη λύση, και πρόσθεσε ότι δεν θα παρουσιάσει στον λαό μια λύση που να προέρχεται απέξω ούτε θα δεχθεί επιδιαιτησία και άσκηση πιέσεων μέσω τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας σημείωσε ότι «παρ’ όλες τις κοινές μας προσπάθειες, η τουρκοκυπριακή πλευρά, υποστηριζόμενη από την Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει να καταθέτει θέσεις και προτάσεις οι οποίες μας οδηγούν έξω από τα πλαίσια των περί Κύπρου ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τον τερματισμό της στρατιωτικής κατοχής, την παράνομη κατοχή περιουσιών και την παράνομη παρουσία εποίκων».