άλλες τυπολογίες

•Στις 14 Οκτωβρίου προγραμματίστηκε η έκτακτη γενική συνέλευση για την επαναγορά της Alpha Ραδιοφωνική (Alpha 989) από τον Δημήτρη Κοντομηνά. Μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και η εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου.

•Ολοκλήρωση της επένδυσης για την Τυποεκδοτική. Το συνολικό κόστος της ενισχυόμενης επένδυσης ανήλθε σε 3.021.610,39 ευρώ και το ύψος της επιχορήγησης σε 906.483,11 ευρώ. Η ίδια συμμετοχή ορίστηκε στο ποσόν των 2.115.127,28 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο της επιχορήγησης σε 401.291,51 ευρώ.

•Τον Alpha και τον ΣΚΑΪ καλεί σε απολογία το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης την ερχόμενη εβδομάδα για παραβιάσεις στην τήρηση της πολιτικής πολυφωνίας. Για τον μεν Alpha τα στοιχεία έδειξαν χαμηλότερα ποσοστά προβολής για το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον δε ΣΚΑΪ μικρότερα ποσοστά έχουν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ. Για πρώτη φορά πάντως εποπτεία στην τήρηση της πολιτικής πολυφωνίας θα ασκήσει και ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), την προεδρία του οποίου για το 2009 έχει η Ελλάδα. Στελέχη του Οργανισμού επισκέφθηκαν το ΕΣΡ προκειμένου να ενημερωθούν για τους τρόπους άσκησης ελέγχου στους τηλεοπτικούς σταθμούς.
***

Νέος κύκλος συζητήσεων για το μέλλον του ΔΟΛ. Ισχυρός παράγοντας μετά τον Χ. Λαμπράκη, φυσικά, είναι ο Σταύρος Ψυχάρης, που έχει απευθείας το 25,156% και ένα ακόμη 5% μέσω του γιου του, ενώ ταυτόχρονα εκπροσωπεί τις μετοχές του Χ. Λαμπράκη στις γενικές συνελεύσεις. Ο Β. Ρέστης αυξάνει διαρκώς το ποσοστό του αλλά και τον κύκλο των επιχειρήσεων που έχουν άμεση συνεργασία με τον ΔΟΛ, με ιδανικότερο παράδειγμα αυτό του City. Συνάμα επανέρχονται τα σενάρια περί συγχώνευσης του ΔΟΛ με τον Πήγασο, αν και πάντοτε, εκτός από την υποστήριξη που παρέχει ο Β. Ρέστης, υπάρχει και ο ισπανικός όμιλος Prisa, με τον οποίο ο οργανισμός συνήψε στρατηγική συνεργασία.
***

• Για τις 25 Οκτωβρίου προγραμματίζουν το «Veto» οι επιτελείς της κυριακάτικης εφημερίδας (Τριανταφυλλόπουλος, Λάλας κ.ά.). Η εφημερίδα θα κυκλοφορήσει από τη Veto Μέσα Επικοινωνίας, κάνοντας συνολικά 60 προσλήψεις επί συνόλου 90 εργαζομένων.

• Στην επανέκδοση του «National Geographic KIDS» προχωράει η εκδοτική εταιρεία Τέσσερα Πι. Το περιοδικό είχε σταματήσει να εκδίδεται από τον ΔΟΛ, που κατείχε μέχρι πρότινος τα δικαιώματα, σε μια προσπάθεια του οργανισμού να περιορίσει το κόστος λειτουργίας του.

• Νέο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο, μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, ετοιμάζει ο City. Στο στόχαστρο του ΔΟΛ βρίσκονται πρόσωπα με μεγάλη απήχηση, που πιστεύουν πως θα κάνουν τη διαφορά και θα λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για τους ακροατές. Παράλληλα, αναμένεται να μετακινηθούν από τον Arrena παραγωγοί που δεν ταιριάζουν στο νέο προφίλ που σχεδιάζεται για τον σταθμό, το οποίο θα είναι αποκλειστικά αθλητικό. Δεν αποκλείεται στην περίπτωση του City να επανεμφανιστούν και πρόσωπα από το παλιό πρόγραμμα του σταθμού.
***

• Δύο ονόματα ακούγονται για τη θέση του διευθυντή στον Αθήνα 9,84 που κατείχε ο Γιάννης Πολίτης. Μεταξύ των προσώπων είναι ο Λάμπρος Σμαΐλης αλλά και ο Μπάμπης Κούτρας.
• Παρέμβαση του ΕΣΡ για την έμμεση διαφήμιση των προσφορών DVD από τις εφημερίδες κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων. Ύστερα από τα αλλεπάλληλα σχόλια της Μάνιας Τεγοπούλου στην «Ελευθεροτυπία» για την πρακτική που ακολουθεί το Mega στην παρουσίαση των προσφορών των εφημερίδων που ανήκουν στους μεγάλους μετόχους του, το ΕΣΡ αποφάσισε να αναθέσει στη νομική του σύμβουλο Χάρι Τσίγκου έρευνα για να διαπιστώσει αν υπάρχει ή όχι ζήτημα έμμεσης διαφήμισης. Είναι μια σοβαρή πρωτοβουλία του ΕΣΡ, που ίσως αλλάξει τους όρους προβολής των μεγάλων εφημερίδων, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προσφορές τους σε DVD, οι οποίες όμως «αθωώθηκαν» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Ίσως όμως είναι και μια προσπάθεια του Συμβουλίου να επαναπροσδιορίσει τις αρμοδιότητές του, τις οποίες διεκδικούν, βάσει της νομοθεσίας της κυβέρνησης, τόσο η ΕΕΤΤ όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

• Δωρεάν τηλεοπτικό περιοδικό ετοιμάζει η Ντέπυ Γκολεμά, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μετά τις εκλογές πανελλαδικά. Το «Free TV» σχεδιάζεται να είναι ένα πλήρες τηλεοπτικό περιοδικό 56 σελίδων, που θα διανέμεται δωρεάν κάθε Παρασκευή σε κεντρικά σημεία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

• Το συνολικό ποσόν των 343.046,88 ευρώ θα αποδώσουν για το 2008 στον κλάδο υγείας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ οι ανταποκριτές Ξένου Τύπου και οι εικονολήπτες, όπως προκύπτει από την απόφαση της υπουργού Απασχόλησης Φ. Πετραλιά. Ο Τομέας Ασφάλισης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου θα εισφέρει 129.075,72 ευρώ και ο Τομέας Ασφάλισης Φωτοειδησεογράφων και Εικονοληπτών Επίκαιρων Τηλεόρασης 213.971,16 ευρώ.

• Από άλλη εταιρεία εκδίδεται η ημερήσια «Χώρα». Ως ιδιοκτήτρια εμφανίζεται η Euro Free Press, η οποία κυκλοφορούσε μια δωρεάν εφημερίδα, συμφερόντων Γ. Τράγκα.

***

Το ποσόν των 200.000 ευρώ εκτιμάται πως θα περιέλθει στο ταμείο του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας από τη θέσπιση του ειδικού τέλους, ποσοστού 0,02%, επί των τιμολογίων κάθε διαφήμισης. Ο υπολογισμός του τέλους θα πρέπει να γίνεται με βάση το τελικό καθαρό κόστος των Μέσων όπως τιμολογείται από αυτά και πριν από την προσθήκη του αγγελιόσημου, ενώ υπόκειται και σε ΦΠΑ.

***

• Εξακολουθούν να θέτουν διαφημιστές και ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών θέμα μείωσης του αγγελιόσημου κατά 50%. Το βασικό επιχείρημα είναι πως μειώνεται κατά πολύ η διαφημιστική δαπάνη στην τηλεόραση και, αν το αγγελιόσημο πέσει από το 20% στο 10%, δεν θα υποστεί μεγάλο πλήγμα το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

• Απολύθηκε από τον ΔΟΛ λίγο μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η απόλυση του δημοσιογράφου Παναγιώτη Σηφογιωργάκη από τον ΔΟΛ, από το περιοδικό «Vita», στο οποίο οι απολύσεις συνεχίζονται σταθερά, κοινοποιήθηκε τρεις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση των ψηφοδελτίων του κόμματος. Ο δημοσιογράφος συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του μετώπου στη Β΄ Πειραιά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με ανακοίνωσή της στηλιτεύει την ενέργεια του ΔΟΛ και ζητά «την άμεση ανάκληση της απόλυσης, όχι μόνο γιατί ο Π. Σηφογιωργάκης είναι υποψήφιος βουλευτής αλλά και γιατί παλεύει για την παύση των απολύσεων όλων των εργαζομένων».

• Το βραβείο «Best Contribution to an International Campaign by a Media Owner» για την καμπάνια «Nokia Navigation» έλαβε η Metro International, που διακρίθηκε στα φετινά Media & Marketing Awards. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχή χρονιά που η Metro International τιμάται στον συγκεκριμένο διεθνή θεσμό για τον χώρο των media και της επικοινωνίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιποι «μνηστήρες» ήταν οι JWT Brazil και MediaCom Stockholm.

• Το περιοδικό «Άρδην» και η εφημερίδα «Ρήξη», μπροστά στο τέλμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, οργανώνουν εκδήλωση στην Αθήνα, με τίτλο: «Στο παραβάν της παρακμής: Η πολιτική κρίση και η εκποίηση της χώρας». Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009 στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, με ομιλητές τους Κύρα Αδάμ, Γ. Καραμπελιά, Θ. Τζιούμπα, Κ. Μπλάθρα, Γ. Σχίζα και συντονιστή τον Γ. Σταματόπουλο.

• Φωτογραφία από το γνωστό έργο του Gustave Courbet με τίτλο «Η γέννηση του κόσμου», που δείχνει το αιδοίο μιας γυναίκας, δημοσίευσε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» την περασμένη εβδομάδα, σε μαύρο πλαίσιο, στο κάτω μέρος των παραπολιτικών της. Τι να εννοούσε ο ποιητής; Ότι όποιον με ενοχλεί τον… γράφω στο…
***

• Για πρώτη φορά τρία τηλεοπτικά κανάλια παρουσιάζουν το νέο τους πρόγραμμα σε διαφημιστικές εταιρείες και δημοσιογράφους συγχρόνως. Η αρχή έγινε με τον Alpha την περασμένη Πέμπτη στην «Αίγλη» και ακολουθoύν την επόμενη Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου ο ΑΝΤ1 στο «Ελληνικός Κόσμος» και την Τετάρτη το Mega στο Μέγαρο Μουσικής.

• Και στη νοηματική γλώσσα μεταδόθηκε από το ψηφιακό κανάλι της ΕΡΤ, Πρίσμα+, η τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της σύνδεσης με τη ΝΕΤ (18.30 – 22.00) οι διερμηνείς του Πρίσμα+ για τη νοηματική γλώσσα ήταν η Φωτεινή Ανέστη, ο Γιώργος Άντζακας, η Ρωξάνη Ζήκα και ο Στράτος Πατρινός.

• των παιδιών η Nova. Προσφέρει σε εικοσιτετράωρη βάση το κανάλι κινουμένων σχεδίων Boomerang, μεταγλωττισμένο στην ελληνική γλώσσα, ενώ ταυτόχρονα ύστερα από τη συμφωνία με την Disney -την οποία αποκάλυψε το «Π»- ξεκινάει από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου το Disney XD στη θέση 501 και το Disney Channel στις 31 Οκτωβρίου στη θέση 502 του μπουκέτου της Nova.

• Και εταιρεία για το σάιτ www.e-tetradio.gr. Ονομάζεται Radio Times Παροχή Υπηρεσιών Ηλεκτρονικού Τύπου Ενημέρωσης και Δημοσίων Σχέσεων ΕΠΕ, με διακριτικό τίτλο E-Tetradio. Το κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 4.800 ευρώ, εκ των οποίων ο Δημήτρης Κανελλόπουλος κατέβαλε 2.400 ευρώ, όπως και η Χαρίκλεια Ζούμα.

• Πραγματικότητα αποτελεί η μετάδοση ψηφιακού σήματος από την Digea στο Ξυλόκαστρο. Το θέμα δεν είναι βέβαια το Ξυλόκαστρο, αλλά τα επόμενα βήματα. Τώρα οι άνθρωποι της Digea διαπιστώνουν τα προβλήματα που επιφέρει η νομοθεσία με τη διακοπή μετάδοσης του αναλογικού σήματος από την Αίγινα στην Αττική και από το Φιλίππειο στη Θεσσαλονίκη και την αντικατάστασή του από το ψηφιακό. Γι’ αυτό και είναι πιθανό να ζητήσουν νέα ρύθμιση από την κυβέρνηση κατά τη διαδικασία της μετάβασης, καθώς όλοι γνωρίζουν πως ο υφιστάμενος χάρτης συχνοτήτων παρουσιάζει πλήθος προβλημάτων. Το σίγουρο είναι πάντως ότι το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας των τηλεοπτικών και των ραδιοφωνικών σταθμών που λήγει στις 31.12.2009 θα ανανεωθεί για μία ακόμη φορά
***


Σχολιάστε εδώ