XΡΗΜΑτιστήριο

> Ο ελληνικός τουρισμός έχει εισέλθει σε περίοδο κρίσης! Ξενοδόχοι και εργαζόμενοι εμφανίζονται θορυβημένοι, για διαφορετικούς λόγους.
Οι πρώτοι επειδή βλέπουν τους ξένους τουρίστες να λιγοστεύουν (αλλά δεν ψάχνουν το γιατί κι αν φεύγουν ευχαριστημένοι από το σέρβις σε σχέση με το τι τους προσφέρουν άλλες χώρες) και οι δεύτεροι επειδή η μείωση της κίνησης χρησιμοποιείται ως άλλοθι για απολύσεις.

>Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η πτώση των αμερικανικών δεικτών (λόγω των πιέσεων που δημιούργησε η ανακοίνωση για τη νέα μηνιαία άνοδο του ελλείμματος), οι μεικτές τάσεις των αντίστοιχων ευρωπαϊκών δεικτών λόγω της κλιμακούμενης διαμάχης στις εμπορικές σχέσεις Κίνας -Αμερικής και η αναζήτηση τάσης μετά τις οικονομικές εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ επηρέασαν το ΧΑ, τον κλάδο των τραπεζών, και ιδιαίτερα τον τίτλο της Εθνικής, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 2.468 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 2,34%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 172,8 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 12,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν κοινής ωφέλειας, τραπεζών και των Μέσων Ενημέρωσης, ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο της υγείας και των ταξιδιών-αναψυχής.
Την επομένη η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Αμερική, σε συνδυασμό με την ανησυχία ότι το εξάμηνο «ράλι» των μετοχών δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη στην Ευρώπη και την ενίσχυση της Eurobank στο ΧΑ (στελέχη της οποίας αναμένεται να λάβουν σημαντικές θέσεις στα γρανάζια του μετεκλογικού κρατικού μηχανισμού), ώθησε τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.531,94 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 2,59%, με την αξία των συναλλαγών στα 236,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,76%, ο μεσαίας σημείωσε άνοδο κατά 1,92% και ο FTSE/80 έκλεισε με κέρδη 1,81%.
Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία το νέο υψηλό έτους της Wall Street, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve ότι η ύφεση έχει πιθανόν τελειώσει, η ανοδική τροχιά των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δεικτών, ύστερα από τις θέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στο ταμπλό της Σοφοκλέους οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.550,13 μονάδες, με άνοδο 0,72%. Από τις μετοχές που συνδύασαν μεγάλα ποσοστά απόδοσης και όγκους συναλλαγών πρώτη ήταν η Alapis, ενώ από κοντά ακολούθησαν οι ΣΙΔΕΝΟΡ, Βωβός, Μυτιληναίος και Motoroil.
Την επομένη τα κέρδη των αμερικανικών αγορών, στον απόηχο του νέου χαμηλού έτους για τον δείκτη του δολαρίου, σε συνδυασμό με τα αντίστοιχα των ευρωπαϊκών ύστερα από την άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων και με τις επιλεκτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων στο ΧΑ, έπειτα από συνεχείς εναλλαγές προσήμων, διατήρησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στα ίδια επίπεδα.

> Ακολουθεί την πεπατημένη! Μπορεί τα σκάνδαλα διαφθοράς να συγκλονίζουν τον γερμανικό κολοσσό, η διαφημιστική όμως καμπάνια των πολλών εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να κλείσει τα στόματα και να βελτιώσει την εικόνα της εταιρείας. Περί της Siemens ο λόγος.

> Βγενόπουλος εναντίον εποπτικών αρχών Κύπρου, σημειώσατε…. Χ! Νερό στο κρασί του έβαλε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin Popular Bank και, παρά τις όποιες αρχικές του ενστάσεις, αποφάσισε τελικά τη συγχώνευση με τη Marfin Egnatia Bank, έχοντας ως απορροφώσα την πρώτη, ώστε να παραμείνει η έδρα στη Μεγαλόνησο.

> Αν δεν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη… Η αδυναμία της πολύπαθης Μαξίμ να συνεχίσει τη λειτουργία της οφείλεται κυρίως στην άρνηση των τραπεζών να προεξοφλήσουν τις επιταγές πελατείας και στην πρακτική τους να προχωρήσουν σε αυξήσεις στο πλαφόν παρακράτησης.

> Προς ενίσχυση της ρευστότητας ή ως μοχλός πίεσης για την παραμονή του Αράπογλου; Ποιοι να είναι οι λόγοι που η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε εσπευσμένα την πώληση των 515.199 ιδίων μετοχών της, με discount σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή, πιέζοντας έτσι το χαρτί και τον Γενικό Δείκτη Τιμών;

> Στο ίδιο έργο θεατές! Όπως στην περίπτωση των ακτοπλοϊκών άγονων γραμμών, έτσι και στην αντίστοιχη των αεροπορικών, τα πολλά εκατομμύρια ευρώ της ετήσιας κρατικής επιδότησης αποτελούν «αιτία πολέμου» για τους εμπλεκομένους, με αποτέλεσμα οι ενστάσεις και οι καταγγελίες με οσμή σκανδάλου να δίνουν και να παίρνουν. Κατά τα άλλα πάντως, αν και λόγω των επερχόμενων εκλογών ακυρώθηκε ο εν εξελίξει διαγωνισμός, μεταβιβάστηκε στην Olympic Air η προσωρινή εκμετάλλευσή τους.

> Ωραιοποίηση οικονομικών καταστάσεων με τη μέθοδο της προεξόφλησης μελλοντικών εσόδων! Τα διεθνή λογιστικά πρότυπα δίνουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να εγγράψουν ως κέρδη ακόμη και «θεωρητικές» υπεραξίες από την αποτίμηση των περιουσιακών τους στοιχείων.

> Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων του κλάδου των τηλεπικοινωνιών αποτελούν πλέον μονόδρομο, καθώς το μικρό μέγεθος της αγοράς, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό παροχών και το αυξημένο κόστος λειτουργίας, προβολής και διαφήμισης, έχει δημιουργήσει πολλά αδιέξοδα. Πρόσφατο παράδειγμα, η «συνένωση» δυνάμεων μεταξύ της On Telecoms και της Vivodi.

> Με οδηγό τις πωλήσεις ακινήτων! Η Εμπορική Τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε αναθεώρηση του business plan που είχε δημοσιοποιήσει το 2007, με το επιχείρημα της σημαντικής απόκλισης των πραγματικών οικονομικών συνθηκών από τις παραδοχές στις οποίες είχε βασιστεί.

> Από καβάλα στο άλογο… κάτω και από τη σέλα! Όσοι από τους «γαλάζιους» κρατικούς αξιωματούχους δεν κατάφεραν να μπουν σε αυτά τα ψηφοδέλτια της ΝΔ δεν πρόκειται να το πετύχουν ποτέ.

> Λες και δεν υπάρχουν άλλες χώρες-μέλη με τα ίδια προβλήματα, λες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το αλάθητο! Παρέμβαση στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας έκανε ο Επίτροπος Οικονομίας Χοακίν Αλμούνια σχετικά με τη διαδικασία επιτήρησης της οικονομίας μας. Η ΝΔ πάντως, χρησιμοποιώντας τακτική «ανταρτοπόλεμου», επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να διαστρεβλώσει την όλη κατάσταση, σαν να μην την αφορούσε.

> Και το… γλείψιμο έχει τα όριά του! Ως ικανούς, αξιοκρατικούς και εργασιομανείς, που αφήνουν σημαντικό έργο και υγιείς ισολογισμούς, παρουσιάζει ορισμένους από τους διοικητές κρατικά εποπτευόμενων τραπεζών ο γνωστός κονδυλοφόρος της διαπλοκής και εκτελών εντεταλμένη υπηρεσία, καθώς δεν φαίνεται να ξέρει τίποτε για τις ζημίες από τα δομημένα, δεν έχει ακούσει λέξη για τις αλλοπρόσαλλες εργασιακές πρακτικές ούτε γνωρίζει σχετικά με τις πανάκριβες εξαγορές συμμετοχών και τεχνολογικών εξοπλισμών.

> Ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής των τραπεζών είναι μικρότερος από των υπολοίπων ανωνύμων εταιρειών! Τον φόρο, μεταξύ άλλων, ρίχνουν τόσο τα κίνητρα συγχωνεύσεων όσο και τα εισοδήματα από την αλλοδαπή, που υπόκεινται σε χαμηλότερη φορολογία.

> Αποτελεί πάγια τακτική! Έντονη κινητικότητα παρουσιάζεται στο τραπεζικό σύστημα μετά την προκήρυξη εκλογών, καθώς αρκετοί από τους τεχνοκράτες των αμιγώς ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων εμφανίζονται έτοιμοι να μεταπηδήσουν στο «κλαμπ» των κρατικά εποπτευόμενων τραπεζών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι κύριοι Πανταλάκης, Ταμβακάκης και Καραμούζης, που «παίζουν» για ATEbank, Εθνική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ανάλογα με το «ποια εξ αυτών θα εξαγοραστεί από ποια».

> Στη διαχείριση και στη συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων επιδιώκουν να επεκτείνουν την παρουσία τους οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί ουσιαστικά το κλειδί για την επικερδή υλοποίηση των συμβάσεων σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

> Σε 14,5 δισ. ευρώ ανέρχεται πλέον το συνολικό ύψος των 330 χαρτοφυλακίων της Ένωσης! Όσον αφορά τη διάρθρωση της αγοράς των Α/Κ, το μεγαλύτερο μερίδιο με βάση τη διαχείριση ενεργητικού εξακολουθεί να κατέχει η θυγατρική της Eurobank, ενώ ακολουθούν Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ, Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ και ΑΕΔΑΚ Ασφαλιστικών Οργανισμών.

> Δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο! Δύο μόλις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών και οι «προσωρινές» διοικήσεις των «ημικρατικών» εταιρειών Εθνικής και ΔΕΗ αναμένεται να συμμετάσχουν με πολυμελή παρουσία στο φετινό roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο. Αράπογλου, Θωμόπουλος και Παπαγρηγόρης από την πρώτη, Αγγελόπουλος και Κονίδα από τη δεύτερη.

> Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος! Ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, που κατέχει μια από τις ισχυρότερες ακίνητες περιουσίες, φαίνεται έτοιμος να καταθέσει αίτημα παράτασης της προθεσμίας που έχει για την εισαγωγή της θυγατρικής του Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας στο Χρηματιστήριο. Περί του ΟΤΕ ο λόγος.

> Μόνο αρνητικά δεν έχει επηρεαστεί πάντως η χρηματαγορά! Δεν μας έφταναν τα μακροοικονομικά προβλήματα, η αδυναμία διαχείρισης του ελλείμματος και η σκανδαλολογία, ήρθαν να προστεθούν, από τη μια, το σενάριο της μη αυτοδυναμίας και, από την άλλη, οι υποψίες για συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

> Σοβαρή, συγκροτημένη και ορθολογική, όπως πάντα, η παρέμβαση της υπεύθυνης για θέματα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ! Η κ. Λούκα Κατσέλη παρέθεσε τη στρατηγική του κόμματός της σχετικά με την αναβάθμιση του ΧΑ, με βασικούς άξονες τη διασύνδεσή του με άλλες αγορές, την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου εταιρικής διακυβέρνησης και την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των μικρομετόχων.

> Μέση αύξηση πωλήσεων, ενίσχυση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού, μείωση της ικανότητας κάλυψης των τόκων και υποχώρηση των κερδών, του καθαρού περιθωρίου και της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων παρουσίασαν οι ελληνικές ΑΕ κατά το 2008.

> Τουλάχιστον δεν επιβαρύνεται η τρέχουσα χρήση! Καταβλητέοι φόροι 207.000 ευρώ και 367.000 ευρώ προέκυψαν από την ολοκλήρωση του τακτικού φορολογικού ελέγχου της Proton Bank, που πραγματοποιήθηκε για τις χρήσεις 2007 και 2008 αντίστοιχα.

> Είναι μεγάλος ο αριθμός τους… πατριώτη! Χωρίς πλήρη μισθό, σύνταξη, δικαιώματα και ασφάλεια είναι 120.000 νέοι και κάθε ηλικίας εργαζόμενοι στο Δημόσιο, οι οποίοι βρίσκονται σε ομηρία και το σύστημα των πελατειακών σχέσεων τους καθιστά υποχείρια πολιτικών και άλλων σκοπιμοτήτων. Και όλα αυτά όταν ένας στους τέσσερις εργάζεται με μισθό κάτω από 750 ευρώ.

> Άλλα λέει ο ελεγχόμενος οργανισμός του υπουργείου Οικονομίας Invest in Greece ΑΕ και άλλα η εξειδικευμένη αρχή της Τράπεζας της Ελλάδος! Μεγάλη η απόκλιση στην αύξηση των ξένων επενδύσεων της χώρας, με τον πρώτο να τις στέλνει στα 6,48 δισ. ευρώ και τη δεύτερη στα 3,4 δισ. ευρώ.

> Δέκα ολόκληρα χρόνια! Ήταν στις 17/9/1999 όταν ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έφθανε στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 6.484,30 μονάδων, για να κλείσει στο ιστορικό των 6.355,04 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών στο 1,8 δισ. ευρώ, αρχίζοντας από εκεί και έπειτα τη συνεχή καθοδική του πορεία.

> Φραγμό στις υβριδικές εκδόσεις φαίνεται να βάζουν οι αυστηροί κανόνες της Βασιλείας ΙΙ, καθώς απαιτούν από τις τράπεζες το βασικό τους κεφάλαιο να μην εμπεριέχει δανεισμό και έτσι σταδιακά τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα θα προχωρήσουν στην επαναγορά τους με ίδια κεφάλαια.

> Αν ο κ. Λαυρεντιάδης δεν έχει λάβει τις απαραίτητες πολιτικές διαβεβαιώσεις, ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο! Τι και αν ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την πώληση της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων; Τι και αν η κρατικά εποπτευόμενη Εθνική προχώρησε στη μεταβίβαση του ποσοστού της; Τι και αν η συνέλευση της ημικρατικής ΔΕΠΑ ενέκρινε την πώληση του δικού της; Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προειδοποιήσει τους πάντες σχετικά με το πάγωμα των αποφάσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

> Αν δεν στηρίξουν το σπίτι τους… Αυξημένο ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές κυρίως για τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης διαπιστώνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, εκτιμώντας ότι η ελληνική αγορά είναι σε θέση να επωφεληθεί από το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς και να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα.

> «Δεκανίκι» στα τραπεζικά κέρδη η πολιτική της ΕΧΑΕ! Είναι η πέμπτη φορά από το 2004 και μετά που η εισηγμένη εταιρεία εκμετάλλευσης του ελληνικού χρηματιστηρίου επιστρέφει χρήματα στους μετόχους της, δηλαδή στα πιστωτικά ιδρύματα.

> Με αφορμή τις επικείμενες εισαγωγές των εταιρειών ICTV Hellas και First Elements Εuroconsultants του ομίλου Ευρωσύμβουλοι στις «εναλλακτικές» αγορές του Λονδίνου και της Κύπρου αντίστοιχα, αναρωτιόμαστε αν για αυτού του μεγέθους τις μητρικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των θυγατρικών τους που μπορούν να γίνουν μέλη οργανωμένων αγορών.

> Τρέχουν και δεν φτάνουν οι εκλεκτοί της γαλάζιας διακυβέρνησης… Οι απεγνωσμένες προσπάθειες για να κλείσουν τις εκκρεμότητες δεν θα περάσουν εύκολα από τις γενικές συνελεύσεις και τα διοικητικά τους συμβούλια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι αλλαγές που επιχειρούνται στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, η οποία παρουσίασε ενοποιημένες ζημίες ύψους 41,096 εκατ. ευρώ.

> Η ανωνυμία που παρέχουν οι αλλοδαποί επενδυτικοί οίκοι στις μεταβιβάσεις μετοχών μεταξύ των πελατών τους καλά κρατεί! Γι’ αυτό και συνεχίζονται οι αυξομειώσεις ποσοστών πέριξ του 5% της γνωστής και μη εξαιρετέας Commerzbank στη Φλεξοπάκ.

> Ας γίνουν τα παθήματα… μαθήματα! Ήταν έναν χρόνο πριν, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, που κατέρρεε ο τραπεζικός κολοσσός Lehman Brothers, σηματοδοτώντας το «κραχ του 21ου αιώνα» και τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έχει γνωρίσει ο κόσμος από την εποχή του ’29.

> Ούτε οι «λογιστικές αλχημείες» δεν σώζουν πλέον την κατάσταση! Ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα κλείσει στο 6% του ΑΕΠ. Ο Αλογοσκούφης το ήξερε αλλά το είχε βάλει κάτω από το χαλί.

> Υπέρ των κακοπληρωτών… Γιατί; Με την ευνοϊκή ρύθμιση για την προσωποκράτηση λόγω απλήρωτων οφειλών «έκλεισαν το μάτι» σε όσους χρωστούν στο Δημόσιο, αυξάνοντας πλέον στα 150.000 ευρώ από 30.000 ευρώ το όριο μέχρι του οποίου δεν ενεργοποιείται το σκληρό αυτό μέτρο.

> Είναι και αυτό έργο του κ. Άγγελου Φιλιππίδη! Στην πρώτη θέση πανελλαδικά και στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά κατατάσσει η Citigroup το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βάσει των εκτιμήσεων για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 για το σύνολο του 2009.


Σχολιάστε εδώ