H έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας διχάζει την ηγεσία της ΓΣΕΕ
Για πρώτη φορά απουσίασε η ΔΑΚΕ από την εκδήλωση ενώ ο εκπρόσωπός της και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Τσαλικάκης προειδοποίησε για «ανάγκη τακτοποίησης θεμάτων». Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκος, Γ. Πέρρος και Θ. Κούτρας, ως συνήθως απουσίασαν από την εκδήλωση αλλά εμφανίστηκε ο συνδικαλιστής Αλ. Καλύβης που απέρριψε τις εξαγγελίες και των δύο κομμάτων εξουσίας σε θέματα εισοδηματικής πολιτικής, κοινωνικής ασφάλισης και εργασιακά.
Το προεκλογικό κλίμα όξυνε τις έως τώρα διαφοροποιήσεις και σφράγισε την παρουσίαση της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας που περιείχε ζοφερά στοιχεία για την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα της χώρας. Η προσέγγιση των αποτελεσμάτων-ευρημάτων του ΙΝΕ από τα συνδικαλιστικά στελέχη έγινε με τα πιο στενά παραταξιακά κριτήρια, με εμφανείς τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούσε η συγκεκριμένη στάση.
Συνέχεια της σύγκρουσης δεν αναμένεται, καθώς το διάστημα που διανύουμε, όπως και για λίγο μετά τις εκλογές, οι συνδικαλιστικές δραστηριότητες έχουν «παγώσει». Ο κορμός των συνδικαλιστών στηρίζει τους υποψήφιους των κομμάτων στα οποία ανήκουν και όλοι βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής, εν όψει της όποιας πολιτικής πραγματικότητας διαμορφωθεί μετά την 4η Οκτωβρίου. Αναλυτικά:
= Σκλήρυνση της στάσης της ΔΑΚΕ σημειώθηκε κατά τη φετινή παρουσίαση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ και γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Τσαλικάκης όχι μόνο κατήγγειλε με γραπτές δηλώσεις ως μεροληπτικό το περιεχόμενο της έκθεσης του ΙΝΕ και με πολλές πολιτικοσυνδικαλιστικές αιχμές, αλλά επιπλέον ούτε ο ίδιος ούτε κανείς άλλος από τη ΔΑΚΕ παραβρέθηκε στην εκδήλωση – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε παρόμοιο γεγονός.
Ο ίδιος ο κ. Τσαλικάκης προγραμματίζει να θέσει θέμα αμέσως μετά τις εκλογές, προκειμένου η έκθεση αυτή στο μέλλον να αποσπά την έγκριση της ΕΕ της ΓΣΕΕ και της ολομέλειας της διοίκησης προτού παρουσιαστεί δημοσίως. Σημειώνεται πως και φέτος, όπως ακριβώς συμβαίνει κάθε χρόνο, απουσίασαν και οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ κ. Γ. Μαυρίκος, Γ. Πέρρος και Θ. Κούτρας.
Τι λέει η ΔΑΚΕ
Στην ανακοίνωση-καταγγελία που εξέδωσε η ΔΑΚΕ και προοιωνίζεται πολιτική ένταση σε συνδικαλιστικό επίπεδο, αμέσως μετά τις εκλογές, αμφισβητείται η αξιοπιστία και η εγκυρότητα της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας, επισημαίνεται ότι είναι άγνωστη η σύνθεση της ομάδας εργασίας που τη συνέταξε, καθώς και τα ιδεολογικοπολιτικά της χαρακτηριστικά.
Το γεγονός αυτό, προστίθεται σχετικά, αναγκάζει τη ΔΑΚΕ να καταγγείλει «τον αυθαίρετο και μονοπαραταξιακό τρόπο που επέλεξαν κάποιοι στη λειτουργία της ΓΣΕΕ». Ακόμη: Η ΔΑΚΕ θεωρεί ότι «ο κύκλος παρέμβασης της ΓΣΕΕ στην ελληνική οικονομία και απασχόληση διά μέσου των συγκεκριμένων εκθέσεων του ΙΝΕ έχει κλείσει», εντούτοις σημειώνει ότι η παρέμβαση της ΓΣΕΕ θα ήταν αποτελεσματικότερη αν είχε τη νομιμοποίηση των οργάνων της ΓΣΕΕ και η δημοσιοποίηση γινόταν μετά τις εκλογές.
= Ως προς την επίμαχη τοποθέτηση του προέδρου της ΓΣΕΕ, έχει ως εξής:
«Η ένταση της προεκλογικής περιόδου φέρνει σε όλα τα επίπεδα τη διασταύρωση ιδεών και προτάσεων. Οι ιδέες και οι προτάσεις είναι καλό να παρουσιάζονται με απόλυτη καθαρότητα χωρίς γκρίζα ή σκοτεινά σημεία και κυρίως χωρίς ενοχοποίηση των πολιτικών και ιδεολογικών αντιλήψεων. Θα πει κάποιος πως γι’ αυτό δεν χρειάζεται να δίνουμε εμείς συμβουλές, εφόσον δεν είναι αυτός ο ρόλος μας, και δεν το λέω ως «συμβουλή», αλλά παρακολουθώ, όπως όλοι οι πολίτες, τα ΜΜΕ αυτές τις μέρες και διαπιστώνω ότι μερικές φορές στο στόχαστρο κάποιων πολιτικών και κάποιου κόμματος δεν βρίσκονται οι πολιτικές των αντιπάλων τους -των πολιτικών αντιπάλων τους- ή οι διαφορετικές προτάσεις, αλλά βρίσκονται πολλάκις τα συνδικάτα, βρίσκεται η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι έχω δει κόμματα να αντιπολιτεύονται κόμματα, να αντιπολιτεύονται κυβερνήσεις. Δεν έχω δει κόμματα να αντιπολιτεύονται τη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα και μάλιστα όχι με επιχειρήματα αλλά με ύβρεις και πολλές φορές με λάσπη και διαστρεβλώσεις. Η λάσπη, οι ύβρεις και τα ψέματα δεν είναι υλικό για να χτιστεί τίποτα καινούργιο προς όφελος των εργαζομένων, των μισθωτών, των συνταξιούχων και των ανέργων, δεν είναι προοδευτική και αριστερή πολιτική.