700.000 μηνύονται κάθε χρόνο!

Αποφεύγει να κρίνει συμπεριφορές δικαστών που εξέθεσαν και τη Δικαιοσύνη αλλά και την κυβέρνηση.

• Η ΝΔ εκ συστάσεώς της ασκούσε πολιτική στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο κανένα κόμμα δεν προχώρησε στην πλήρη απεξάρτησή της από την εκάστοτε κυβέρνηση. Γιατί;

– Δεν έχω την εντύπωση ότι η Δικαιοσύνη είναι εξαρτημένη από την κυβέρνηση. Αλλά και οι δικαστικοί λειτουργοί είναι πολίτες, με τις δικές τους απόψεις και συμπάθειες, κομματικές ή άλλες, και όχι κατ’ ανάγκην υπέρ της κυβέρνησης. Το μεγάλο ζήτημα είναι να μην επιχειρεί ο πολιτικός κόσμος να εμπλέκει τη Δικαιοσύνη στην κομματική αντιπαράθεση με την παραμικρή αφορμή, καλλιεργώντας ένα κλίμα έμμεσου «εκβιασμού» στην προσπάθειά του να επηρεάσει τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό αφορά όλα τα κόμματα όμως και όχι μόνο το κυβερνών.

• Υπήρξαν πρόσωπα τα οποία αναρριχήθηκαν στις ανώτατες θέσεις της Δικαιοσύνης και διέψευσαν τις προσδοκίες σας;

– Λόγω της ιδιότητάς μου επιτρέψτε μου να μην κάνω κάποιο σχόλιο επ’ αυτού του θέματος.

• Νομίζετε ότι προάγεται το αίσθημα της ανεξαρτησίας των δικαστών όταν μετά τη συνταξιοδότησή τους καταλαμβάνουν θέσεις ισχυρές και αδρά αμειβόμενες;

– Από τη στιγμή που ο συνταγματικός νομοθέτης θεωρεί τους δικαστικούς λειτουργούς την καταλληλότερη λύση για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, δεν καταλαβαίνω για ποιον λόγο να μην καταλάβουν ένα σημαντικό αξίωμα μετά τη συνταξιοδότησή τους. Αρκεί βεβαίως να μην αποσκοπούν εκ των προτέρων σε κάτι τέτοιο.

• Ποια μέτρα δεν προλάβατε να προωθήσετε;

– Τα μέτρα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση οιονεί αρνησιδικίας στη χώρα μας. Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, κάθε χρόνο κατατίθενται πάνω από 700.000 μηνύσεις στις Εισαγγελίες όλης της χώρας. Σε διάρκεια λίγων ετών οι μισοί Έλληνες θα έχουν αλληλομηνυθεί με τους άλλους μισούς! Κάτω από αυτές τις συνθήκες, με ένα και μοναδικό Πρωτοδικείο στην πρωτεύουσα, με το ισχύον ωράριο για τα δικαστήρια και το περιορισμένο από άποψη ημερομηνιών δικαστικό έτος, δεν μπορεί να υπάρξει αποσυμφόρηση από τις εκκρεμείς υποθέσεις και πραγματική επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο είχαμε προγραμματίσει τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δικαιοσύνης, επιδιώκοντας τη συναίνεση όλων των φορέων της Δικαιοσύνης, αλλά η προκήρυξη των εκλογών μάς πρόλαβε. Είχαμε καταθέσει επίσης νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποζημίωση θυμάτων από εγκληματικές πράξεις, για την αποζημίωση από την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης και πολλά άλλα, που ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να τα πραγματοποιήσω στο πλαίσιο της νέας διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.


Σχολιάστε εδώ