1.151 σπίτια ξανακτίσθηκαν ή επισκευάστηκαν

Κι όλα αυτά χωρίς να εξαντληθεί το ποσόν που κατέθεσαν τότε οι 93.000 δωρητές και από το οποίο υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα 133.627.410,03 ευρώ!

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Πέτρος Μολυβιάτης, στην οποίαν επισημαίνεται ότι, με κυβερνητική απόφαση, 80 εκατ. ευρώ από αυτά θα διατεθούν για έργα υποδομής (αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, πυροπροστασία κ.λπ.) στις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ δεν ζητήθηκε η συνδρομή του Ταμείου για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις φωτιές στην Αττική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Μολυβιάτη αναφέρει:

«Χάρη στη γενναιοδωρία 93.000 δωρητών, τους οποίους ευχαριστούμε και πάλι, σήμερα ανοικοδομούνται ή επισκευάζονται εντελώς δωρεάν 1.151 σπίτια που κατεστράφησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, καθώς και 779 λοιπά, κυρίως αγροτικά, κτίσματα.

Συνολικά υπεβλήθησαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα, 1.416 αιτήσεις με πλήρη δικαιολογητικά για ανοικοδόμηση σπιτιών και έχουν εγκριθεί όλες.

Δεδομένου ότι η χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση των σπιτιών αυτών γίνεται απευθείας προς τους ιδιοκτήτες σε τρεις δόσεις (ανάλογα με την πορεία των εργασιών), τόσο η έναρξη όσο και ο ρυθμός της ανοικοδομήσεως εξαρτώνται από τους ίδιους του ιδιοκτήτες.

Είναι προφανές ότι, τουλάχιστον όσον αφορά το Ταμείο, η κύρια αποστολή του, δηλαδή η χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση αυτών των σπιτιών, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Στο Ταμείο έχουν εισρεύσει από δωρεές 198.018.545,99 ευρώ και από τόκους 10.295.882,08 ευρώ, σύνολο 208.314.428,07 ευρώ.

Για την εκπλήρωση των σκοπών του το Ταμείο έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα 74.687.018,04 ευρώ. Το υπόλοιπο του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος σήμερα είναι 133.627.410,03 ευρώ. Αναλυτικός πίνακας για το πού διετέθησαν τα χρήματα που εκταμιεύτηκαν υπάρχει στην ιστοσελίδα του Ταμείου (www.etaea.gr).

Την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική έχει αναλάβει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Δεν εζητήθη οικονομική συνδρομή από το Ταμείο.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανοικοδομήσεως των καμένων σπιτιών, θα παραμείνει προς διάθεση ένα σημαντικό ποσό για την προώθηση των σκοπών του Ταμείου, δηλαδή την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, το Ταμείο απεφάσισε να διαθέσει ένα ποσό της τάξεως περίπου των 80.000.000 ευρώ για έργα υποδομής στις πυρόπληκτες περιοχές, κυρίως έργα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά, αρδευτικά, οδοποιίας, πυροπροστασίας κ.λπ. Το πρόγραμμα αυτό, το οποίο εφαρμόζεται μετά από εισήγηση των αρμοδίων περιφερειαρχών, άρχισε να εκτελείται και ήδη έχουν εγκριθεί 16.135.640,00 ευρώ για τη χρηματοδότηση αυτών των έργων.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι για τη λειτουργία του Ταμείου δεν δαπανάται ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα των δωρητών.

Η γραμματειακή υποστήριξη παρέχεται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ παρέχουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, χωρίς καμία αμοιβή ή αποζημίωση, και από τους τρεις υπαλλήλους που απασχολούνται στο Ταμείο οι δύο έχουν αποσπασθεί από άλλες υπηρεσίες και η μία είναι εθελόντρια».


Σχολιάστε εδώ