Όχι όλοι στο ίδιο τσουβάλι…

Για το αγκάθι της πολιτικής ζωής, το «ακαδίωκτο» των υπουργών, ο κ. Δένδιας δέχεται ότι «αναμφίβολα παίζει ρόλο και η πολιτική βούληση», αλλά υποστηρίζει ότι η αλλαγή του σχετικού νομοθετικού πλαισίου «ναρκοθετήθηκε» από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να είναι άμοιρες ευθυνών και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Π» ο κ. Δένδιας θεωρεί μονόδρομο για την έξοδο της χώρας μας από την οικονομική κρίση τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Κ. Καραμανλής.

// Κατά πόσο οι επικείμενες εκλογές επηρεάζονται από τη σκανδαλολογία των προηγούμενων μηνών;

– Επηρεάζονται ενδεχομένως, αλλά σε σαφώς μικρότερο βαθμό, πιστεύω, απ’ ό,τι στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο. Έστω και λίγο να ισχύει αυτό όμως για τις επικείμενες εκλογές, δεν θα είναι θετικό για τον τόπο. Στις εκλογές ο πολίτης πρέπει να επιλέγει προγράμματα και πολιτικές.

// Συνηθίζεται να γίνεται λόγος για ελλιπή νομοθεσία –ή ακόμη και για κακή νομοθεσία– όταν φτάνει η στιγμή να εφαρμοσθεί ένας νόμος. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της τελευταίας δεκαπενταετίας με τους νόμους περί ευθύνης υπουργών. Τελικά, έφταιγαν οι νόμοι που δεν είδαμε ποινικούς ελέγχους των πράξεων των υπουργών ή δεν υπήρχε πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο;

– Η πολιτική βούληση αναμφίβολα παίζει σημαντικό ρόλο. Χωρίς να υπάρχει όμως το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό. Είναι γνωστό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε να ισχύσει στην πράξη, με την προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση, το «ακαταδίωκτο» για τις ευθύνες υπουργών έπειτα από δύο κοινοβουλευτικές συνόδους. Στην τελευταία επίσης συνταγματική αναθεώρηση ίσως να χάθηκε μία ακόμη ευκαιρία. Αλλά να σας υπενθυμίσω ότι την κορυφαία αυτή θεσμική διαδικασία φρόντισε και πάλι το ΠΑΣΟΚ να τη ναρκοθετήσει, χωρίς αυτό να σημαίνει –για να είμαστε ειλικρινείς– ότι είναι άμοιρες ευθυνών και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Πώς μπορούμε όμως να εξηγήσουμε και την πρόσφατη αρνητική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα του νόμου περί ευθύνης υπουργών; Όταν δηλαδή μαζί με τον συνάδελφό μου υπουργό Εσωτερικών, κ. Π. Παυλόπουλο, σε υλοποίηση εντολής του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, φέραμε νέα ρύθμιση για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ την απέρριψε χωρίς να τη συζητήσει καν. Και να σκεφθεί κανείς ότι η πρότασή μας βασιζόταν στον πυρήνα των αντίστοιχων προτάσεων από στελέχη της αντιπολίτευσης…

// Γίνεται πολύς λόγος τούτες τις μέρες για «καθαρά ψηφοδέλτια». Ποιον ορισμό θα δίνατε εσείς σε αυτόν τον όρο;

– Δεν υπάρχουν «καθαρά» και «βρώμικα» ψηφοδέλτια στη ΝΔ. Αυτό που ισχύει είναι ότι οι πάντες κρίνονται και από την κοινωνία και από τα όργανα του κόμματος. Είναι αλήθεια όμως ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Ένα ψηφοδέλτιο αναμφίβολα στέλνει ένα μήνυμα στην κοινωνία, αλλά θεωρώ την όλη συζήτηση των τελευταίων ημερών προσχηματική.

// Διακρίνεται μια αποσυσπείρωση της ΝΔ. Σε ποιες συμπεριφορές ή πολιτικές θα την αποδίδατε;

– Αναμφίβολα υπήρξαν συμπεριφορές που πίκραναν τους ψηφοφόρους της ΝΔ και δημιούργησαν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες όμως και δεν μπορούμε να τους βάζουμε όλους στο ίδιο «τσουβάλι». Ένας πολιτικός οφείλει να είναι προσεκτικός, αλλά δεν είναι εύκολο να γνωρίζει πάντοτε όλες τις παραμέτρους μιας υπόθεσης. Ακόμη και τις καλές προθέσεις του μπορεί να τις εκμεταλλευθεί κάποιος και να ενεργήσει προς ίδιον όφελος. Ανεξαρτήτως προθέσεων, πάντως, επαναλαμβάνω ότι οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί. Δεν μπορούμε όμως να στιγματίζουμε τους πάντες με ετικέτες που πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά περιστατικά.

// Μήπως ο πήχυς είχε μπει αρκετά ψηλά;

– Είναι μια εξήγηση για το πολιτικό κλίμα ευρύτατα διαδεδομένη. Δεν ξέρω αν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα όμως. Κατά τη γνώμη μου, ο πρωθυπουργός ορθώς έπραξε και έβαλε τον πήχυ ψηλά. Δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Εάν ως κοινωνία δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε χωρίς «ύποπτες» συναλλαγές και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε όλοι μας στη συγκεκριμένη απαίτηση, το πρόβλημα είναι συνολικό της χώρας και όχι της Νέας Δημοκρατίας ή του κ. Κ. Καραμανλή.

// Θεωρείτε ότι τα σκληρά μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Καραμανλής για να βγει η χώρα από την κρίση είναι μονόδρομος;

– Στην παρούσα οικονομική συγκυρία, ναι. Το να πηγαίνεις σε εκλογές και να ενημερώνεις τους πολίτες για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αποτελεί μια πράξη μέγιστης πολιτικής υπευθυνότητας από τον κ. Κ. Καραμανλή. Μακάρι να ξεπερασθεί σχετικά σύντομα η κρίση και να μπορέσουμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη κυρίως. Μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως, τα μέτρα που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός είναι όντως μονόδρομος.

// Τι εμπόδισε την επανίδρυση του κράτους;

– Δεν πρέπει να είμαστε μηδενιστές. Σε αρκετούς τομείς υπήρξε μεγάλη βελτίωση. Σε άλλους όχι. Αγκυλωμένες νοοτροπίες, συμπεριφορές παγιωμένες επί χρόνια και αντικειμενικά προβλήματα δεν επέτρεψαν να κινηθούμε το ίδιο γρήγορα και αποφασιστικά σε όλες τις περιπτώσεις.


Σχολιάστε εδώ