Τεντώνει το σχοινί η Τουρκία

Η Τουρκία απειλεί την ΕΕ και την Κύπρο με κρίση εάν της επιβληθούν κυρώσεις λόγω της άρνησής της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα μεταξύ του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και των πρέσβεων των κρατών-μελών της ΕΕ, πλην της Κύπρου, ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε ότι δεν μπορεί να συνδέεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με το Κυπριακό και ότι, εάν είναι σκληρή η στάση της Επιτροπής στην έκθεση αξιολόγησης και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβάλει τον Δεκέμβριο κυρώσεις στη χώρα του, θα προκύψει κρίση στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.
Δεν ανοίγουν τα λιμάνια
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν θα ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της σε αεροπλάνα και πλοία της. Αυτό, είπε, μπορεί να γίνει εάν η ΕΕ εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Τουρκοκυπρίους τερματίζοντας το λεγόμενο «εμπάργκο» σε βάρος του ψευδοκράτους, εξέλιξη που θα σημαίνει την εφαρμογή του απευθείας εμπορίου κατεχομένων – ΕΕ και το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου και θα αποτελεί ένα βήμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους, καθώς και προκαθορισμό της διχοτομικής λύσης του Κυπριακού. Γι’ αυτόν τον λόγο η Τουρκία ζητά να περιληφθεί στην έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής αναφορά για άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων.
Οι πιέσεις
Συναφείς ήταν και οι τοποθετήσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, όπου είχε συνάντηση με τη σουηδή Επίτροπο Επικοινωνιών Τ. Γουόλστρομ και τον ομόλογό της, αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, Όλι Ρεν. Σε δηλώσεις του ο τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι επιδιώκει λύση ως το τέλος του έτους, όμως τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, με υπαιτιότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Όπως είπε ο κ. Ταλάτ, στην ελληνοκυπριακή πλευρά υπάρχει «βαθύ κράτος» και επιτέθηκε στα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ επειδή προβάλλουν ανησυχίες για τη λύση και μεταδίδουν κατασκευασμένες ειδήσεις! Σε αυτά ο κ. Ταλάτ πρόσθεσε το αίτημα προς την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις επί της ελληνοκυπριακής πλευράς για την εξεύρεση ταχείας λύσης.


Σχολιάστε εδώ