Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Συνεχίζει να εκπλήσσει ευχάριστα το ΧΑΑ, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, καθώς φαίνεται να αποστασιοποιείται πλήρως τόσο από τα πολιτικά δρώμενα όσο και από τη γενικότερη εικόνα οικονομίας και αγοράς, εκεί ακριβώς όπου θεριεύουν μέρα με τη μέρα τα «κανόνια», οι ακάλυπτες επιταγές και οι… πελάτες του Τειρεσία!
δ Τουναντίον το ΧΑΑ καταγράφει συνεχώς νέα υψηλά έτους και το πλέον σημαντικό και αισιόδοξο είναι πως αυτό το πέτυχε, τουλάχιστον τις προηγούμενες ημέρες, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές κάθε φορά. Τις 2.500 μονάδες τις άγγιξε τη Δευτέρα με τις τράπεζες, τις προσπέρασε αρχικά και τις κράτησε στη συνέχεια με αρωγούς τους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κάποιους επιλεγμένους της μεσαίας, ΟΧΙ όμως τους τραπεζικούς τίτλους! Καλό αυτό σε γενικές γραμμές ή, αν προτιμάτε (και παραφράζοντας σχετικό λαϊκό χιτάκι των ημερών), «υπάρχει ζωή και μετά από τις τράπεζες»…
δ Οι ειδικοί μάς λένε πως τις τελευταίες ημέρες είναι οι λεγόμενοι «εσωτερικοί παράγοντες» που οδηγούν το ΧΑΑ. Τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκε σημαντική ρευστοποίηση θέσεων στις τράπεζες, μάλιστα για δεύτερη φορά από τις αρχές του μήνα, κάτι που μπορεί μεν να «τσαλάκωσε» την ψυχολογία πολλών ιδιωτών επενδυτών, έδωσε όμως «ανάσες» στα μεγάλα χαρτοφυλάκια, τους έδωσε και ρευστότητα, την οποία αίφνης αυτήν τη φορά διάλεξαν να την επανατοποθετήσουν στο ΧΑΑ, σε άλλους τίτλους όμως, πλην τραπεζικών. Με δυο λόγια, εάν κάποιοι έχασαν ή έστω «στριμώχτηκαν» από το αλισβερίσι αυτό στα τραπεζικά χαρτιά, αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους μικρομεσαίους επενδυτές, οι οποίοι συνήθως μαθαίνουν τα νέα τελευταίοι. Φευ…
δ Κατά τα λοιπά επανέκαμψε ένα «πάγιο χαρακτηριστικό» της αγοράς μας, ο ισχνός τζίρος (έστω μέτριος για τα δεδομένα της εποχής), ενώ οι προβλέψεις για το προσεχές διάστημα δεν ξεφεύγουν και πάλι από την πεπατημένη: ό,τι κάνουν οι μετοχές – σηματωροί της αγοράς, με ολίγη κινητικότητα και σε κάποια άλλα χαρτιά της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ιδίως σε όσα έχουν stories ή ειδήσεις.
δ Πάλι καλά να λέμε, δηλαδή, που εσχάτως έχουν κάποια χαρτιά εξελίξεις να τρέχουν…

YΓ.: Όταν γράφαμε -και παλαιότερα- πως οι εκθέσεις των ξένων οίκων που αφορούν σε συγκεκριμένους τίτλους κάθε φορά, δείχνουν πολλές φορές τουλάχιστον «περίεργες», πολλοί ίσως βιάστηκαν να θεωρήσουν πως παντού βλέπουμε φαντάσματα. Επειδή όμως -δυστυχώς- μερικά πράγματα είναι εξόφθαλμα, θυμηθείτε απλώς το τι συνέβη, από το ξεκίνημα κιόλας της εβδομάδας, σε τίτλο τράπεζας του οποίου μόλις δύο ημέρες πριν μεγάλος ξένος οίκος είχε αναθεωρήσει την τιμή – στόχο σχεδόν κατά το διπλάσιο!


Σχολιάστε εδώ