Στην τελική ευθεία…

ΔΥΟ εβδομάδες πριν από τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα «ρεύμα αυτοδυναμίας», ενώ η Ν. Δημοκρατία πορεύεται προς την 4η Οκτωβρίου μέσα σε κλίμα έντονης εσωστρέφειας, τριβών και ηττοπάθειας. Το ΚΚΕ δείχνει να διατηρεί τις δυνάμεις του, ο ΛΑΟΣ βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και η είσοδός του στη Βουλή θα παίζεται ως την τελευταία στιγμή. Ύστερα από αρκετές ημέρες συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, τα κόμματα κατέληξαν τελικά σε συμφωνία για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ, αύριο στις 8 το βράδυ, με ορισμένες καινοτομίες:

Έξι θεματικές ενότητες, με δύο ομάδες τριών δημοσιογράφων και τη δυνατότητα των πολιτικών αρχηγών να απευθύνουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλον. Μεθαύριο επίσης θα πραγματοποιηθεί η «αναμέτρηση» Κ. Καραμανλή – Γ. Παπανδρέου, έπειτα από αμοιβαίες υποχωρήσεις των δύο πλευρών. Η αντιπαράθεση έχει μεταφερθεί και στην περιφέρεια, όπου οι δύο αρχηγοί μιλούν σε κεντρικές εκδηλώσεις ψηφοφόρων τους.

Η ανακοίνωση των εκλογικών συνδυασμών της Ν. Δημοκρατίας προκάλεσε ισχυρές αναταράξεις καθώς σε αυτούς δεν περιελήφθησαν, όπως αναμενόταν, οι Π. Δούκας και Αρ. Παυλίδης ούτε και ο Σ. Τσιτουρίδης.

Οι δυο πρώτοι περιορίσθηκαν να εκφράσουν την πικρία τους και προανήγγειλαν ότι θα μιλήσουν μετά τις εκλογές. Αντίθετα, ο κ. Τσιτουρίδης εμφανίσθηκε εξοργισμένος και αφού επισκέφθηκε τη Ρηγίλλης έκανε λόγο για «ανήθικες αποφάσεις», για «εκλεκτούς της διαπλοκής» που βρίσκονται σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, ενώ προειδοποίησε ότι στο εξής δεν πρόκειται να σιωπήσει. Αίσθηση προκάλεσε η παραμονή στις λίστες των Αλ. Κοντού και Β. Μπασιάκου που είχαν «εμπλακεί» στην υπόθεση του Βατοπεδίου.

Λίγες ώρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των ονομάτων, ο Β. Μαγγίνας με επιστολή του προς τον Κ. Καραμανλή ανέφερε ότι δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος. Η απόφαση να παραμείνουν στα ψηφοδέλτια Μπασιάκος και Κοντός προκάλεσε αναταράξεις και στις εκλογικές περιφέρειές τους (Βοιωτία και Ξάνθη), όπου σε ένδειξη διαμαρτυρίας άλλοι υποψήφιοι του κόμματος αποσύρθηκαν από τα ψηφοδέλτια.

Άλλος δρόμος

ΣΤΗ Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Γ. Παπανδρέου ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από ό,τι ο Κ. Καραμανλής. Επέλεξε να είναι λιγότερο δυσάρεστος στους πολίτες, να δείξει ότι υπάρχει άλλη λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης χωρίς να πληγούν τα χαμηλότερα στρώματα. Παράλληλα ανακοίνωσε φιλολαϊκά μέτρα, αν και δεν διευκρίνισε από πού θα αντλήσει τα ποσά που απαιτούνται. Επιπλέον, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προγραμματισμένα δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις σε κανένα μείζον θέμα.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν, η κοινή γνώμη είδε πολύ θετικά τις εξαγγελίες, αλλά και τη γενικότερη παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Πυροδοτήθηκε πάντως κόντρα με τη ΝΔ, καθώς από τη Ρηγίλλης κατήγγειλαν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου έχουν κόστος 10 δισ. ευρώ, με το ΠΑΣΟΚ να επιμένει ότι θα κοστίσουν μόνο 2,5 με 3 δισ. ευρώ.

Σαφέστερος όλων ο ευρωπαίος Επίτροπος Χ. Αλμούνια, ο οποίος επισήμανε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν τη δημοσιονομική κατάσταση και ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να πάρει σκληρά μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος. Άφησε δε σαφώς να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα καμιά περίοδος χάριτος.

Διμέτωπος

ΣΤΟΝ… διμέτωπο αγώνα που δίνει η Αλ. Παπαρήγα χαρακτήρισε «τραγωδία» την εναλλαγή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες στις εκλογές να ενισχύσουν το ΚΚΕ.

Παράλληλα προέβλεψε ότι στο μέλλον θα υπάρξει συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού θα έχουν αποχωρήσει από αυτά οι σημερινές ηγεσίες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το μόνο στα οποία διαφέρει η πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων είναι το… περιτύλιγμα! Επίσης είπε ότι ο εργασιακός μεσαίωνας που επικρατεί στη χώρα είναι δημιούργημα της πολιτικής που εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Σημαντική (57%) είναι η ανανέωση στα πρόσωπα που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ΛΑΟΣ ζουν τον δικό τους… μύθο. Δηλώνουν σε κάθε ευκαιρία ότι μετά τις εκλογές θα είναι ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα από στελέχη, τα ψηφοδέλτια του κόμματος δεν περιελάμβαναν κανένα όνομα-έκπληξη.

ΜΠΟΡΕΙ ο Μιχ. Χριστοφοράκος να μην εκδόθηκε στην Ελλάδα, εξακολουθεί ωστόσο να μας… ταλαιπωρεί. Ο ειδικός ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, που ερευνά το σκάνδαλο της Ζήμενς, εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης για τον κ. Χριστοφοράκο για αδικήματα που διέπραξε την περίοδο 2004-7 και πιο συγκεκριμένα για την προμήθεια του Συστήματος Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Την ίδια στιγμή στο πόρισμά του ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου αποδίδει δόλο στις ενέργειες στις οποίες προέβη ο κ. Ζαγοριανός κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου. Διαπιστώνει τη διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων και ποινικών αδικημάτων.


Σχολιάστε εδώ