Σε μίνι… ανασχηματισμό προχωρεί ο Αρχιεπίσκοπος

Οι εθνικές εκλογές δεν προκαλούν μόνο αλλαγές στις κυβερνήσεις αλλά και στο… εκκλησιαστικό «περιβάλλον»! Με νέα πρόσωπα στον στενό κύκλο των συνεργατών του, με αφαίρεση αρμοδιοτήτων, αλλά και με την ενδυνάμωση τρίτων, ο Αρχιεπίσκοπος, όπως λένε, θα επιδιώξει να «ανακατέψει» την τράπουλα στο εσωτερικό της Εκκλησίας. Γι’ αυτόν τον λόγο τους τελευταίους μήνες ο Ιερώνυμος «μετρά» τις ικανότητες των συνεργατών του, ώστε να δημιουργήσει μια ικανή και ευέλικτη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι, με «σύμμαχο» τη διαφαινόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, θα μπορέσουν να υλοποιήσουν το έργο που έχει στο μυαλό του.

Οι «χλιαρές» σχέσεις που διατηρεί η Εκκλησία με τα νυν κυβερνητικά στελέχη και η έλλειψη ικανοτήτων μερικών εκ των συνεργατών του δεν έφεραν ενάμιση χρόνο τώρα τα αποτελέσματα που προσδοκούσε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας. Ο Ιερώνυμος ελπίζει ότι με τη νέα κυβέρνηση (και έχοντας ήδη λάβει την υπόσχεση πριν από αρκετούς μήνες από τον Γ. Παπανδρέου ότι η Εκκλησία θα λάβει βοήθεια στην υλοποίηση των στόχων της) θα μπορέσει επιτέλους να δει να προχωρούν τα όσα έχει ανακοινώσει από την πρώτη ημέρα της εκλογής του. Το μόνο εμπόδιο που μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ είναι το ζήτημα της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, την οποία ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου και οι Μητροπολίτες δεν θέλουν να λέγεται ούτε ως αστείο…

Τα πρόσωπα

Το νέο πρόσωπο που ακούγεται έντονα ότι θα προστεθεί και επισήμως στον στενό κύκλο των συνεργατών του Αρχιεπισκόπου είναι ο καθηγητής Ψυχιατρικής και κληρικός Αδ. Αυγουστίδης. Ο μέχρι σήμερα «σκιώδης» σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου θα αναλάβει και θεσμικό ρόλο που θα του επιτρέψει να μπει πιο δραστήρια στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, αφού πολλοί στο εσωτερικό της Εκκλησίας του καταλογίζουν ότι «προτείνει στον Αρχιεπίσκοπο ενέργειες τις οποίες όμως καλούνται να υλοποιήσουν άλλοι χωρίς ο ίδιος να εκτίθεται». Έτερος ισχυρός του περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου παραμένει ο γενικός διευθυντής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (ΕΚΚΟ) Α. Ζαμπέλης. Για το πρόσωπό του όμως έχουν αρχίσει έντονες φωνές αμφισβήτησης (μετά και την υπόθεση με τα οικόπεδα στη Βουλιαγμένη την οποία έχουν αναλάβει οι εισαγγελικές αρχές) ακόμη και από αρχιερείς που βρίσκονται κοντά στον Αρχιεπίσκοπο.

Στην Αρχιγραμματεία της Ι. Συνόδου φαίνεται να παραμένει για λίγο ακόμη ο π. Κύριλλος Μισιακούλης, καθώς επιθυμία πολλών ιεραρχών (ιερωνυμικών και μη) είναι ο συγκεκριμένος κληρικός να αναλάβει σύντομα μεγάλη μητρόπολη. Ως διάδοχός του προορίζεται ο π. Αμφιλόχιος Στεργίου, που ήδη κατέχει θέση ειδικού συμβούλου της Αρχιγραμματείας. Ο δημοσιογράφος Κ. Δήμτσας, διευθυντής της «Αλληλεγγύης», προσπαθεί να «αυτονομηθεί» και παρασκηνιακά να διαχωρίσει τη θέση του από την ομάδα «Ζ», όπως σκωπτικά λένε στους διαδρόμους της Συνόδου για τους ανθρώπους που περιβάλλουν τον διευθυντή της ΕΚΥΟ. Ο κ. Ζαμπέλης, λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, εμφανίζεται απογοητευμένος από τις διοικητικές επιδόσεις του κ. Δήμτσα και χρεώνει στον εαυτό του ως μεγάλο λάθος από μέρους του την τοποθέτηση του δημοσιογράφου σε ένα τόσο νευραλγικό πόστο. Στη Σύνοδο λέγεται μάλιστα ότι η σχεδιαζόμενη ένταξη της «Αλληλεγγύης» στις υπηρεσίες της Συνόδου εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό: να πάρει ο κ. Ζαμπέλης «πάνω του» και τη διαχείριση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας.

Ρόλο αναβαθμισμένο έχει αναλάβει ο θεολόγος Αλέξανδρος Κατσιάρας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας, όμως το έργο του δεν ικανοποιεί, όπως ακούγεται, τον Ιερώνυμο, αφού έχει… κατορθώσει να φέρει απέναντι ακόμη και ανθρώπους που πάντοτε είχαν σε εκτίμηση τον Αρχιεπίσκοπο, διότι για όλες του τις επιλογές (απολύσεις, διώξεις υπαλλήλων κ.λπ.) επικαλείται ως υπεύθυνο τον ίδιο τον Ιερώνυμο! Στην Αρχιεπισκοπή το γενικό «κουμάντο» των ενοριών εξακολουθεί να το έχει ο αρχιερατικός επίτροπος π. Θωμάς Χρυσικός, ενώ «επί των οικονομικών» διατηρείται ο συνταξιούχος διπλωμάτης

κ. Κουρεντής. Ο τελευταίος έχει προκαλέσει τη δυσφορία των στελεχών της Αρχιεπισκοπής καθώς, όπως λένε, «συνεχώς ανακατεύεται σε διοικητικά θέματα». Διευθυντής στο ιδιαίτερο γραφείο του Αρχιεπισκόπου παραμένει ο π. Αθηναγόρας Δικαιάκος, σε μια θέση που μέσα στον χειμώνα πιθανότατα θα μείνει και αυτή κενή, καθώς ο Ιερώνυμος τον προορίζει για Μητροπολίτη (πιθανότατα στην Αττική). Με «ψαλιδισμένες» αρμοδιότητες ο Ιερώνυμος έχει τοποθετήσει τον νεαρό κληρικό Γ. Παπανικολάου στη θέση του πρωτοσυγκέλλου. Η επιλογή του έχει προκαλέσει τη δυσφορία, όπως λένε, πολλών κληρικών της Αθήνας που παραπονούνται ότι «είναι

αδιανόητο να επιτρέπει ο Αρχιεπίσκοπος να τους διοικεί ένας κληρικός με τα μισά τους χρόνια». Στο (υποβαθμισμένο) γραφείο Τύπου ο Αρχιεπίσκοπος εξακολουθεί να κρατά τον «παντός καιρού και παντός Αρχιεπισκόπου» Χ. Κονιδάρη, που ξοδεύει την ώρα του κάνοντας τις «αγιογραφίες» του κ. Ιερωνύμου… Στο διορθόδοξο κέντρο της Πεντέλης ο Μ. Μπέγζος συνεχίζει, όπως λένε οι κακές οι γλώσσες, να λαμβάνει τον μισθό του χωρίς να προσφέρει κάποια υπηρεσία, όπως και πλήθος άλλοι καθηγητές, νομικοί, οικονομολόγοι, «σύμβουλοι» και λοιποί συγγενείς που «βολεύτηκαν» από τους ημέτερους του αρχιεπισκοπικού περιβάλλοντος.

Εκτός από αυτούς που παραμένουν και τους καινούργιους που έρχονται, υπάρχουν και αυτοί που έφυγαν νωρίς. Σημαντική είναι η απομάκρυνση από το στενό περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, του Επισκόπου Φαναρίου Αγαθαγγέλου ο οποίος, όπως λέγεται, έπεσε «θύμα» των νέων συνεργατών του Ιερωνύμου, αλλά και του διευθυντή της ΣΥΜΕΑΝ Λιάκου. Η πιο «ηχηρή» ωστόσο (και οικειοθελής) αποχώρηση ήταν του νομικού συμβούλου του Αρχιεπισκόπου Αργ. Παπασπύρου, ο οποίος, όπως λένε, διαφώνησε έντονα με τον κ. Ζαμπέλη για την, αν μη τι άλλο, «περίεργη» αγοραπωλησία των οικοπέδων στη Βουλιαγμένη…


Σχολιάστε εδώ