Σενάρια «α λα καρτ» προ και μετά των εκλογών

Για περιορισμένο χρονικό διάστημα ή, γιατί όχι, και μεγαλύτερο. Αν γίνονται οι δουλειές… Στις σχετικές ανιχνευτικές συζητήσεις για τις προθέσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου έχει θέση η εναλλακτική λύση για Πρόεδρο Δημοκρατίας Γιώργο Σουφλιά, αλλά η απάντηση, όταν τίθεται το σχετικό θέμα, είναι τις περισσότερες φορές: «Τι να σου πω, εμείς πάντως δεν λέμε αυτό. Για πρωθυπουργό μιλάμε». Έλα όμως που κι αυτό έχει θέση στην κουβέντα, που όλα δείχνουν ότι ο Παπανδρέου θα γίνει πρωθυπουργός, οπότε δεν βγαίνει η επιθυμία-σενάριο για τον Θεσσαλό; Ε, αν γίνει αυτό, τότε υπάρχει και ο Μάρτιος με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Ίσως να μη δεχθεί ο Κάρολος Παπούλιας νέα θητεία ύστερα απ’ όλ’ αυτά, οπότε εύκολα πάμε σε μια ανατροπή Παπανδρέου μέσω εκλογών, αφού τα αποτελέσματα δεν θα δίνουν μεν νίκη στην κουρασμένη και αναξιόπιστη ΝΔ, που θα έχει χάσει μόλις τον Οκτώβριο (πέντε μήνες πριν), αλλά δεν θα δίνουν και αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ που θα έχει ταλαιπωρηθεί ως κυβέρνηση. Και είναι αρκετοί αυτοί που θα φροντίσουν να ταλαιπωρηθεί, να μην περάσει καλά και να καταδειχθεί ο ΓΑΠ ως ανεπαρκής για πρωθυπουργός.

Αυτά είναι μέρος του σεναρίου που γράφεται εδώ και μερικές μέρες, ακούγεται και παπαγαλίζεται σε διαδρόμους όπου βολτάρουν απελπισμένοι και μελλοντικά άνεργοι ή ημιαπασχολούμενοι ως προς την εξουσία. Είναι αλήθεια ότι ο Γ. Σουφλιάς έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο για να οδηγηθούν τα πράγματα εκεί που οδηγήθηκαν και φαίνεται να επηρεάζει πραγματικά τον Κ. Καραμανλή. Ο οποίος προτιμά να αδειάζει ανθρώπους του και να τους αφήνει εκτός ψηφοδελτίου (περίπτωση Τσιτουρίδη), επειδή στάθηκαν κριτικά απέναντι στην επιμονή Σουφλιά για «εκλογές τώρα», παρά να συγκρουστεί με τον πρώην αντίπαλό του για την ηγεσία του κόμματος πριν από 12 χρόνια.

Πολλοί πιστεύουν ότι ο Γ. Σουφλιάς δρα σε συνεργασία με την Ντόρα Μπακογιάννη για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία σε ένα σκηνικό όπου εκείνος θα είναι μεταβατικός πρωθυπουργός (και μετά Πρόεδρος Δημοκρατίας) και εκείνη εκλεγμένη (μετά τις αποτυχίες Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου, έτσι θέλει το σενάριο) πρωθυπουργός. Δεν είναι σίγουρο ότι αυτό συμβαίνει.

Μπορεί η κ. Μπακογιάννη να είναι ενήμερη των επιθυμιών και κινήσεων Σουφλιά αλλά δεν είναι βέβαιο ότι συναινεί στην εκπόνηση και υλοποίηση ενός μακρόπνοου σεναρίου, η επιτυχία του οποίου εξαρτάται σημαντικά από λεπτομέρειες, αλλά και κινήσεις τρίτων. Δεν θα έθετε δηλαδή σε κίνδυνο το ηγετικό της προφίλ έτσι εύκολα και μάλιστα βασιζόμενη σε συνδυασμό κινήσεων και προσώπων που δεν ελέγχει.

Όλα αυτά ακούγονται αρκετά «προχωρημένα» εν όψει εκλογών σε δύο Κυριακές, που κατά πάσα πιθανότητα θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μια ομάδα ανθρώπων φαίνεται να σχεδιάζουν ήδη στη βάση των στενών τους συμφερόντων την επόμενη μέρα μεθοδεύοντας την αποτυχία του νικητή των εκλογών όσο γρηγορότερα γίνεται.

Φυσικά, είναι μικρές οι πιθανότητες όχι επιτυχίας, αλλά ακόμα και εμφάνισης της «άκρης» από το ύφασμα του νέου σεναρίου. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο έχει βάση και αν θα βρει εύφορο έδαφος για να προχωρήσει.

Το αποτέλεσμα των εκλογών και τα ποσοστά των κομμάτων θα του δώσουν υπόσταση ή όχι. Καλό είναι να είμαστε προϊδεασμένοι για όσα συζητούνται και ενδεχομένως εκπονούνται.

Ως «πίσω σκέψη», που λένε οι Αγγλοαμερικανοί, μια και ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Κυρίως σε μια χώρα όπου σχεδόν όλα θεωρούνται κανονικά. Στην πολιτική τουλάχιστον…


Σχολιάστε εδώ