Πώς θα αποφύγουμε τον ιό
Από τον Απρίλιο του 2009 εξελίσσεται η πανδημία του νέου ιού γρίπης Α(Η1Ν1) που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση ανήκει στους ειδικούς ιατρούς.
Στο άρθρο αυτό θα επιχειρήσουμε να συνοψίσουμε τα μέχρι τώρα δεδομένα και να απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα για τη νέα γρίπη.
Τι είναι η γρίπη Η1Ν1 (γρίπη των χοίρων);
Ο Η1Ν1 (προηγούμενη αναφορά ως «γρίπη των χοίρων») είναι ένας νέος ιός γρίπης που προσβάλλει τον άνθρωπο. Αρχικά, αναφέρθηκε ως «γρίπη των χοίρων» με βάση τις ομοιότητες στο γενετικό υλικό των ιών της γρίπης που συνήθως προκαλούσαν γρίπη στους χοίρους της Β. Αμερικής. Η περαιτέρω όμως μελέτη έδειξε στη συνέχεια ότι ο νέος ιός ήταν αρκετά διαφορετικός από αυτούς που πρόσβαλλαν τους χοίρους.
Πώς γίνεται η μετάδοση της νέας γρίπης;
Η μετάδοση γίνεται όπως στην εποχική γρίπη, δηλαδή με στενή επαφή (1-2 μέτρα) με κάποιον που νοσεί και διασπείρει σταγονίδια με βήχα ή φτέρνισμα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, αν αγγίξουμε τη μύτη ή το στόμα μας, αφού τα χέρια μας έχουν ακουμπήσει επιφάνειες πρόσφατα μολυσμένες (π.χ. χερούλια).
Ποια είναι τα συμπτώματα της νέα γρίπης;
Στα συμπτώματα της νέας γρίπης συμπεριλαμβάνονται πυρετός, βήχας, συνάχι ή ρινική συμφόρηση, πόνος στον λαιμό, πονοκέφαλος, πόνοι σε όλο το σώμα, αίσθημα κόπωσης, ρίγος. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί και συμπτώματα από το γαστρεντερικό (έμετος, διάρροια).
Πυρετός σημαίνει θερμοκρασία μεγαλύτερη από 38°C. Συνήθως, ένα άτομο με πυρετό αισθάνεται πολύ ζεστό, έχει εξέρυθρο πρόσωπο ή ιδρώνει ή έχει κρυάδες.
Πόσο σοβαρή μπορεί
να είναι η νέα γρίπη;
Σε περίπτωση που το άτομο μολυνθεί από τον ιό της νέας γρίπης η σοβαρότητα της κατάστασης ποικίλλει. Ο μεγαλύτερος αριθμός των ατόμων που νόσησαν ως τώρα ανάρρωσαν χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο έχουν σημειωθεί και θάνατοι από τον νέο ιό.
Στην εποχική γρίπη, ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρές επιπλοκές. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται άτομα 65 ετών και άνω, παιδιά μικρότερα από 5 έτη, έγκυες γυναίκες και άτομα κάθε ηλικίας με χρόνια ιατρικά προβλήματα (διαβήτη, καρδιακή και νεφρική νόσο, άσθμα). Η διαφορά της νέας γρίπης από την εποχική εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα άτομα 64 ετών και άνω δεν φαίνεται να βρίσκονται μέχρις στιγμής σε μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές από τον Η1Ν1.
Πόσο καιρό είναι
μολυσματικός ο ασθενής
για τους γύρω;
Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό της νέας γρίπης μπορεί να μολύνουν τους γύρω τους 1 ημέρα πριν οι ίδιοι εκδηλώσουν τα συμπτώματα της γρίπης και για χρονικό διάστημα 5 έως 7 ημερών μετά την εκδήλωσή τους. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι μεγαλύτερο σε ορισμένους ανθρώπους, ειδικότερα δε στα παιδιά και στα άτομα με ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.
Υπάρχει θεραπεία;
Η χορήγηση αντιικών φαρμάκων (οσελταμιβίρη ή ζαναμιβίρη) γίνεται με βάση τις συστάσεις των ειδικών και ισχύουν οι κανόνες της ορθολογικής χρήσης φαρμάκων.
Ποια μέτρα πρόληψης
μπορούμε να λάβουμε;
Ορισμένα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να προστατέψετε τον εαυτό σας και να συμβάλετε παράλληλα στον περιορισμό της πανδημίας είναι τα ακόλουθα:
• Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην ατομική υγιεινή, πλένοντας τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα έπειτα από βήχα ή φτέρνισμα. Σχετικά με το πλύσιμο των χεριών συνιστάται χλιαρό νερό και σαπούνι για 15 μέχρι 20 δευτερόλεπτα. Τα αλκοολούχα αντισηπτικά είναι επίσης αποτελεσματικά.
• Δώστε ιδιαίτερη σημασία στην προστασία από τα αναπνευστικά συμπτώματα, καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Πετάξτε το χαρτομάντιλο αμέσως μετά τη χρήση.
Αν δεν έχετε χαρτομάντιλο, βήξτε ή φτερνιστείτε στον αγκώνα σας ή στον βραχίονά σας, αλλά όχι στα χέρια σας. Αποφύγετε να πιάνετε τα μάτια σας, τη μύτη σας ή το στόμα σας γιατί αυτός είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης των ιών και των μικροβίων.
• Προσπαθήστε να αποφύγετε την επαφή με τους ασθενείς από τη νέα γρίπη
• Παραμείνετε σπίτι, αν έχετε γρίπη ή συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, για τουλάχιστον 24 ώρες έπειτα από την ημέρα που είστε πλέον απύρετοι.
Αυτό πρέπει να καθορίζεται χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών (μπορεί να αλλοιώνουν την εικόνα). Μην πηγαίνετε στη δουλειά ή το μάθημα.
• Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για το αν πρέπει να εμβολιαστείτε για την εποχική γρίπη. Επίσης, αν έχετε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές από τη νέα γρίπη Η1Ν1, θα πρέπει να εμβολιαστείτε και έναντι του Η1Ν1 όταν το εμβόλιο γίνει διαθέσιμο. Στα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές από τη νέα γρίπη Η1Ν1 περιλαμβάνονται οι έγκυες και τα άτομα με χρόνια ιατρικά προβλήματα (όπως άσθμα, καρδιακή νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη).