ΠΟΣΑ ΧΡΕΩΣΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η άγρια διαμάχη φούντωσε από τη Θεσσαλονίκη και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δίνουν και παίρνουν. Και οι πολίτες ακούν, χωρίς να γνωρίζουν την ακριβή αλήθεια ώστε να μπορούν να κρίνουν τι βαθμό ευθύνης έχει ο καθένας από τους δύο μονομάχους.

Το «ΠΑΡΟΝ» δημοσιεύει σήμερα έναν επίσημο πίνακα της EUROSTAT με όλη τη διαδρομή του δημόσιου χρέους από το 1988 μέχρι το 2008 και φυσικά τα στοιχεία αυτά δεν μπορεί ΚΑΝΕΝΑ κόμμα αλλά και παράγοντας να τα αμφισβητήσει.

Ξεκίνησε το 1988 από 37,9 δισ. ευρώ (η αναγωγή έχει γίνει σε ευρώ, όπως φαίνεται στον πίνακα της Eurostat, για να είναι εύκολη η αποτύπωση με βάση τα σημερινά δεδομένα και αυτόματη και εύκολη η σύγκριση για τον κάθε πολίτη) και έφθασε το 2008 στα (κρατηθείτε) 228,9 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 5 φορές περίπου μέσα σε 21 χρόνια.

Υπάρχει στον πίνακα, όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα, μια δεύτερη εκτίμηση, που από το 2003 διαφοροποίησε την εξέλιξη του δημόσιου χρέους και το ανεβάζει τελικά από 228,9 δισ. ευρώ στα 259,6 δισ. ευρώ.

Η εξήγηση, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες αλλά και έγκυρους οικονομολόγους και αναλυτές, είναι ότι στο δημόσιο χρέος μπήκαν, συνυπολογίστηκαν, και άλλα χρέη, όπως των νοσοκομείων, τοκοχρεολύσιων και τιτλοποιήσεων, που έμεναν απʼ έξω μέχρι το 2002, δεν καταγράφονται δηλαδή ως τότε.

Εκείνο πάντως που πρέπει να σημειωθεί, γιατί δείχνει πώς ξεκίνησε η τρομακτική εκτίναξη του δημόσιου χρέους, είναι ότι το 1981 τα χρήματα που χρώσταγε η Ελλάδα ήταν μόλις 4,7 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε μέσα σε 29 χρόνια κατά 48,6 φορές!

Ένα άλλο άξιο προσοχής στοιχείο είναι ότι το δημόσιο χρέος αυξάνεται μεν σε απόλυτους αριθμούς, ο δημόσιος δανεισμός έχει ανοδική πορεία, όμως ως ποσοστό του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) δηλώνεται με μια ευθεία γραμμή, δεν εμφανίζεται δηλαδή αύξηση.

Βλέπουμε χαρακτηριστικά ότι ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 2003 ήταν 97,8, το 2006 έπεσε στο 95,9, το 2007 στο 94,8 και το 2008 έκλεισε με 93,8.

Ακόμη και με τον συνυπολογισμό στο δημόσιο χρέος των χρεών νοσοκομείων, τοκοχρεολύσιων και τιτλοποιήσεων, το ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι σήμερα ακριβώς το ίδιο που ήταν το 2004! Συγκεκριμένα το 2003 ήταν 106,4 και το 2008 ήταν 106,4, με μια άνοδο το 2004 στο 108,2 και το 2005 στο 109. Από τον αποκαλυπτικό πίνακα που παραθέτουμε, αυτό που συγκεκριμένα προκύπτει είναι ότι από το 1989, με την τότε συγκυβέρνηση ΝΔ – Αριστεράς και μετά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μέχρι το 1993 υπάρχει τεράστια διόγκωση του δημόσιου χρέους. Από 44,4 δισ. ευρώ το 1989, η κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου παρέλαβε το 1993 χρέος 87,8 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια κατά περίπου 100%!

Αυτά, και πλέον όλοι έχουμε έναν αδιαμφισβήτητο πίνακα με την εικόνα της διαδρομής του δημόσιου χρέους και ο καθένας έχει στα χέρια του τα στοιχεία για να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να μην παγιδευτεί από οποιαδήποτε πλευρά, που επιχειρεί να του περάσει τη δική της αλήθεια…

Κατά 11,8 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι
ανείσπρακτες οφειλές επί Αλογοσκούφη

Διαμάχη όμως έχει ξεσπάσει και για το συνολικό ύψος των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο. Φαίνεται πάντως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση κάπως να συμπίπτουν, στα 30 με 31 δισ. ευρώ. Σύμφωνα δε με καλές πληροφορίες του «Π», τα οφειλόμενα στο Δημόσιο εκτινάχθηκαν από το 2004 μέχρι σήμερα! Συγκεκριμένα αυξήθηκαν κατά 11,8 δισ. ευρώ! Και εδώ έχει υποχρέωση να απαντήσει ο πρώην «τσάρος» κ. Γ. Αλογοσκούφης, που εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι όλα επί των ημερών του πήγαν καλά… Όλα λειτουργούσαν άψογα στο Δημόσιο, στον οικονομικό τομέα, όπου ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος.

Πώς λοιπόν, κύριε Αλογοσκούφη, αυξήθηκαν τα ανείσπρακτα έσοδα κατά 11,8 δισ. ευρώ; Αν δεν ξέρετε, ρωτήστε τον «αντʼ αυτού» σας, τον κύριο Σωτήρη Νικολαρόπουλο, που με τις προσωπικές επιλογές του και τις τοποθετήσεις δικών σας ανθρώπων στις ΔΟΥ κυριολεκτικά ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ ο εισπρακτικός μηχανισμός. Άλλωστε δεν χρειάζεται να πείτε τίποτε. Ήδη πριν αναδομηθείτε είχατε δηλώσει ότι τα έσοδα έπιασαν πάτο!

Όλες οι εφορίες επί των ημερών Αλογοσκούφη είχαν κυριολεκτικά… ξεχαρβαλωθεί. Κανένας δεν ελεγχόταν, κανένας δεν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις γιατί από 35%, που ήταν ο στόχος της είσπραξης από το συνολικό ποσό του χρέους προς τις εφορίες, εισέπραξε μόλις το 4%. Στην Α΄ Αθηνών το ξέρουν…

Σύμφωνα με στοιχεία, το συνολικό ανείσπρακτο χρέος ανέρχεται σε 32,233 δισ. ευρώ. Από αυτά 8,5 δισ. ευρώ είτε έχουν μπει σε ρύθμιση είτε δεν είναι ληξιπρόθεσμα.

Από τα υπόλοιπα 24,5 δισ. ευρώ ισχυρίζονται οι αρμόδιοι των ΔΟΥ ότι τα 9,5 δισ. ευρώ είναι εισπρακτέα. Και ότι περίπου τα 4 δισ. μπορούν να εισπραχθούν σε… εύλογο (ποιος άραγε είναι αυτός;) χρόνο, αφού γίνει προηγουμένως άμεση αναδιοργάνωση και επανδρωθούν τα τμήματα δικαστικού της ΔΟΥ.

Άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι θεωρητική αυτή η εκτίμηση της είσπραξης 4 δισ. ευρώ, πολύ περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης. Και φυσικά εξαρτάται από το τι θα συμβεί στην αγορά, πόσο θα στεγνώσει αν επιχειρηθεί να συγκεντρωθούν αυτά τα 4 δισ. Και ότι αυτός ο υπολογισμός είναι εξωπραγματικός.

Ξέχασαν τα πλαστά της Συνόδου στη Χαλκιδική

Και επειδή γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αναλάβει τον ρόλο του εξυγιαντή και του πολέμιου της διαφθοράς λένε από τα κανάλια ότι κουκουλώθηκαν μεγάλες υποθέσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων, καλό θα ήταν να πουν ποιοι διακίνησαν τα τεράστιας έκτασης πλαστά τιμολόγια στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χαλκιδική επί κυβέρνησης Σημίτη, όπου μεταξύ των άλλων είχαν χρεώσει ότι έφαγαν (κρατηθείτε) 500.000 γιαούρτια!

Κανείς λοιπόν δεν είναι αρχάγγελος. Όλοι έχουν τις ευθύνες τους και μάλιστα μεγάλες, που στο τέλος καλείται να πληρώσει, όπως πάντα, το… κορόιδο ο λαός!


Σχολιάστε εδώ