Πολύς θόρυβος για το… τίποτα στον ΣΥΡΙΖΑ!

Όμως η κατάσταση στο εσωτερικό του σχήματος κάθε άλλο παρά καλή δείχνει και είναι ενδεικτικά τα όσα έγιναν για τη συγκρότηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και τον αποκλεισμό τελικά από αυτό του σκιτσογράφου Στάθη (βλέπε παρακάτω). Και να σκεφθεί κανείς ότι όλες οι αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις για το Επικρατείας ήταν για «ένα πουκάμισο αδειανό», αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι δεν θα εκλέξει βουλευτή Επικρατείας.

Επικεφαλής στο Επικρατείας τελικά θα είναι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Β. Μουλόπουλος, στη δεύτερη θέση η ηθοποιός Κ. Γέρου και στην τρίτη ο πανεπιστημιακός Α. Ρήγος. Τελευταίος ο νυν βουλευτής Επικρατείας Γ. Μπανιάς, ενώ μετέχουν και ο Α. Κατσούλας της ΚΟΕ και ο Π. Μαντάς του ΔΗΚΚΙ.

Άλλοι όμως ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί του Α. Τσίπρα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αφού πρότεινε για την πρώτη θέση τον σκιτσογράφο-δημοσιογράφο Στάθη. Αυτός είπε στον πρόεδρο του ΣΥΝ ότι θα επιθυμούσε την τελευταία και λεγόμενη τιμητική θέση, αλλά τελικά, έπειτα από διάφορες συζητήσεις, ο Α. Τσίπρας είπε στον Στάθη ότι θα είναι στην πρώτη θέση του Επικρατείας. Και ενώ φαινόταν ότι το θέμα είχε κλείσει, ο Α. Τσίπρας ειδοποίησε τον Στάθη ότι ορισμένα στελέχη του ΣΥΝ και κάποιες από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αντίρρηση για την επιλογή του ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ακολούθησαν νέες διαβουλεύσεις και τελικά προτάθηκε στον Στάθη άλλη θέση στο ψηφοδέλτιο, την οποία αρνήθηκε. Οι αντιρρήσεις στην υποψηφιότητα Στάθη συνοδεύτηκαν από διαρροές ότι εμφορείται από «εθνικιστικές ιδέες» (λόγω κυρίως της αντίθεσής του στο περίφημο βιβλίο ιστορίας της Ρεπούση) και προκάλεσαν την οργή του Στάθη που από τις στήλες της «Ελευθεροτυπίας» χαρακτήρισε αυτές τις διαρροές χυδαίες και ντροπή για τον χώρο.

Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, και τη σύγκρουση του σχήματος με την ιδιοκτησία της «Ελευθεροτυπίας» η οποία ζήτησε τις παραιτήσεις του Στάθη και του Γ. Ρουμπάνη (υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας) επειδή δεν ήθελε στην εφημερίδα της να υπάρχουν υποψήφιοι βουλευτές κομμάτων. Μάλιστα στον Γ. Ρουμπάνη ανακοινώθηκε η απόλυσή του ενώ από τον Στάθη ζητήθηκε η παραίτησή του, ενέργειες που τελικά «πάγωσαν» ύστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την ιδιοκτησία της εφημερίδας και έπειτα από έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν και στο εσωτερικό της εφημερίδας, της οποίας το αναγνωστικό κοινό κατά πλειοψηφία κινείται στις παρυφές του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον φόντο αυτό συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία, με τους διάφορους σχηματισμούς εντός του ΣΥΝ και τις διάφορες συνιστώσες εντός του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν την ξεχωριστή μάχη προκειμένου από καλύτερες θέσεις ο καθένας τους να αντιμετωπίσει τη διαμάχη μετά τις εκλογές σχετικά με το μέλλον του σχήματος.

Το στοίχημα είναι η σύνθεση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία έπειτα από συμφωνία που έγινε θα εκλέξει τον πρόεδρό της, ο οποίος θα είναι και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν στην προηγούμενη Βουλή ο Α. Αλαβάνος. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι διαφορετικές θα είναι οι εξελίξεις στον χώρο εάν πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναδειχθεί, για παράδειγμα, ο Φ. Κουβέλης και διαφορετικές εάν στη θέση του θα είναι ο Α. Τσίπρας.

Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών, με βάση τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά ευρήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει περίπου 10 βουλευτές και η μάχη που γίνεται είναι σκληρή, αφού οι διάφορες τάσεις με την οργανωμένη σταυροδοσία επιδιώκουν την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Η Ανανεωτική Πτέρυγα επιδιώκει να εκλέξει οπωσδήποτε τον Φ. Κουβέλη και τον Δ. Παπαδημούλη στη Β΄ Αθήνας ενώ ο Α. Τσίπρας θα καταλάβει την έδρα της Α΄ Αθήνας, την οποία κατά τα φαινόμενα θα χάσει η Α. Φιλίνη που ήταν μέχρι τώρα βουλευτής στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Στην ίδια περιφέρεια είναι υποψήφιοι ο βουλευτής Π. Κοροβέσης (οι δηλώσεις του για εμπλοκή και της Αριστεράς στο σκάνδαλο Ζήμενς προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΝ), ο Ν. Βούτσης από το Αριστερό Ρεύμα και ο Θ. Μαργαρίτης από την Ανανεωτική Πτέρυγα. Το Αριστερό Ρεύμα στη Β΄ Αθήνας έχει υποψήφιους τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Α. Καρίτζη και τον Δ. Στρατούλη, ενώ υποψήφια είναι και η Ν. Βαλαβάνη που μετέχει ως ανεξάρτητη στον ΣΥΡΙΖΑ και ήταν υποψήφια στις προηγούμενες εκλογές μαζί με τον Α. Αλαβάνο στο Ηράκλειο. Τις έδρες τους θα διεκδικήσουν εκ νέου στο Υπόλοιπο Αττικής ο Θ. Λεβέντης, στη Β΄ Πειραιά ο Π. Λαφαζάνης, ο Θ. Δρίτσας στην Α΄ Πειραιά, ο Τ. Κουράκης στην Α΄ Θεσσαλονίκης, η Λ. Αμμανατίδου στη Β΄ Θεσσαλονίκης και ο Ν. Τσούκαλης στην Αχαΐα.


Σχολιάστε εδώ