Με τα… τσικό η ΝΔ στην Α΄ Περιφέρεια

Αν εξαιρέσουμε τους τρεις νυν ή πρώην βουλευτές (Β. Μιχαλολιάκος, Π. Μελάς και Γ. Καλό) όλοι οι υπόλοιποι είναι νέοι. Δηλαδή ο Γιάννης Βουτσινάς δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, η Μ. Μπουκουβάλα διαμερισματική σύμβουλος και γιατρός, η οποία το 2004 είχε έρθει σε ανοικτή ρήξη με το κόμμα για μια προσωπική της υπόθεση με δημόσιο φορέα που όμως φαίνεται ότι ξεπεράστηκε, ο Κώστας Κατσαφάδος που τώρα επιχειρεί διείσδυση στην Α΄ Πειραιά, αφού είναι Κερατσινιώτης και μάλλον θα τα καταφέρει δεδομένου ότι τον στηρίζει το μανιάτικο στοιχείο, και η Μαρία Τσέγκα που εκδίδει ένα δεκαπενθήμερο έντυπο και όντως η επιλογή της αποτέλεσε έκπληξη.

Κύκλοι της ΝΔ στον Πειραιά έλεγαν ότι καλοί είναι οι νέοι και πρέπει να υπάρχει ανανέωση στα ψηφοδέλτια, ωστόσο σημείωναν ότι σε περιόδους που το κόμμα διέρχεται κρίση πρέπει να προτιμώνται πιο «βαριά» ονόματα για να μπορούν να αποτρέψουν τη… διαρροή ψηφοφόρων. Ανέφεραν μάλιστα ότι το 1981, επί Ράλλη, η ΝΔ βλέποντας τη λαίλαπα που λεγόταν Ανδρέας Παπανδρέου να πλησιάζει, είχε ψηφοδέλτιο που το αποτελούσαν οι Ανδριανόπουλος, Παπαπολίτης, Σαρλής, Μπίρης και όλη η αφρόκρεμα των πολιτικών της παράταξης στον Πειραιά. Σ’ αυτές τις εκλογές η ΝΔ προσπάθησε να εμπλουτίσει το ψηφοδέλτιό της, αλλά συνάντησε παντού άρνηση.

Προτάθηκε στον Χ. Αγραπίδη να είναι υποψήφιος, προτάθηκε στον Σπύρο Σπυρίδωνα, προτάθηκε σε κάποιους νομαρχιακούς, αλλά κανένας δεν δέχτηκε. Κατά την εκτίμηση πολλών οπαδών της ΝΔ έκαναν λάθος, αφού τώρα τους χρειάζεται η παράταξη.

Το κόμμα που τους ανέδειξε, τους έβαλε σε θέσεις, τους ενέταξε στο πολιτικό σύστημα της χώρας, τώρα τους έχει ανάγκη, τώρα καλούνται να δώσουν τη μάχη. Δυστυχώς, όμως, για τη ΝΔ οι περισσότεροι δήλωσαν… απόντες. Φυγομάχησαν. Προτίμησαν τη σιγουριά των… μετόπισθεν, παρά τη φλόγα της μάχης. Ακριβώς για να μην… καούν και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις είναι… λαβωμένοι και δεν μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν!

Έτσι η ΝΔ εμφανίζεται στην Α΄ Πειραιά μ’ ένα ψηφοδέλτιο που εκ των πραγμάτων απευθύνεται στους νέους. Που στοχεύει στην ανανέωση. Αν και λύση ανάγκης, πάντως, δεν κρίνεται άσχημη. Ίσως να μην είναι όσο θα πρέπει επαρκής, αλλά δεν είναι άσχημη. Απλώς οι νέοι υποψήφιοι θα μπουν να κολυμπήσουν στα βαθιά, έχοντας ελάχιστο χρόνο για να… οργανωθούν, αλλά και να μάθουν τους… κανόνες του παιχνιδιού. Γιατί από τους τέσσερις νέους μόνο ο Γ. Βουτσινάς έχει πάρει μέρος σε δύο σοβαρές εκλογικές αναμετρήσεις, που τις κέρδισε κιόλας γιατί εξελέγη δημοτικός σύμβουλος.

Το ζητούμενο εν προκειμένω είναι ποιος απ’ αυτούς τους τέσσερις θα… διασωθεί. Δηλαδή ποιος θα φτάσει στην τέταρτη θέση. Γιατί, θεωρητικά, οι δύο βουλευτές (Β. Μιχαλολιάκος και Π. Μελάς) όπως και ο πρώην βουλευτής Γ. Καλός θα «κλειδώσουν» την πρώτη τριάδα. Από τους τρεις τη μεγαλύτερη κινητοποίηση έχει κάνει ο Βασίλης Μιχαλιολάκος, ενώ πολύ δραστήρια κινείται και ο Π. Μελάς. Ο Γ. Καλός, με το δεδομένο ότι οι δύο πρώτοι θα… κονταροχτυπηθούν, περιμένει να μπει… σφήνα και να τους… κλέψει την πρώτη θέση. Κάτι πάντως που θεωρητικά είναι πολύ δύσκολο, μια και η «πρωτιά» πιθανότατα θα παιχθεί μεταξύ των δύο νυν βουλευτών.

«Αίνιγμα» είναι η στάση του Π. Μαντούβαλου, ο οποίος έχει έναν σημαντικό αριθμό προσωπικών ψήφων που τις κατευθύνει. Στις προηγούμενες εκλογές πάντως οι υποψήφιοι που βρίσκονταν κάτω από την… ομπρέλα του, ο Σωτήρης Τσούμας και ο Κυριάκος Μανωλάκος δεν πήγαν καθόλου καλά. Τώρα ουδείς γνωρίζει ποιον θα στηρίξει. Σίγουρα πάντως θα είναι ένας από τους νέους υποψήφιους, καθώς με τους… παλιούς ο πρώην βουλευτής δεν… μιλιέται.

Η Β΄ Πειραιά

Στη Β΄ Πειραιά τα πράγματα είναι πιο εξορθολογισμένα. Εκτός των νυν βουλευτών Γιάννη Τραγάκη και Τάσου Νεράντζη, κατεβαίνουν: ο πρώην βουλευτής και γνωστός τηλεοπτικός ηθοποιός Γ. Βασιλείου, ο έτερος πρώην βουλευτής και γνωστότατος μηχανικός Γιάννης Κουράκος, γόνος μιας εκ των μεγαλυτέρων μανιάτικων οικογενειών της Β΄ Πειραιά, ο νομαρχιακός σύμβουλος Κούλης Βρεττάκος και η υποψήφια με τον συνδυασμό της ΝΔ δήμαρχος Δραπετσώνας Ευγενία Μπαρμπαγιάννη, η οποία όμως έχει να αντιμετωπίσει τη δυσφορία πολιτών που τη στήριξαν στην προεκλογική της εκστρατεία για δήμαρχο το 2006, αλλά μετά δεν… γύρισε να τους κοιτάξει. Με το δεδομένο αυτό δύσκολα η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη θα μπορέσει να ξανασυγκροτήσει τους «πυρήνες» της και να κάνει προεκλογικό αγώνα εφάμιλλο των δημοτικών εκλογών του 2006.

Τα νέα πρόσωπα στο ψηφοδέλτιο είναι η Ρένα Βασιλάκη δημοτική υπάλληλος, η Δέσποινα Γιαπιτζάκη συνταξιούχος εφοριακός, η Δέσποινα Λασκαρίδου δικηγόρος, ο Γιώργος Τριανταφύλλου δημοτικός υπάλληλος και ο Ισίδωρος Τσούτσουρας (υποναύαρχος ε.α.).

Το προβάδισμα έχουν σίγουρα οι νυν βουλευτές Γιάννης Τραγάκης και Τάσος Νεράντζης, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρηθεί έκπληξη μια ενδεχόμενη θεαματική άνοδος τόσο του Γιάννη Κουράκου όσο και του Γιώργου Βασιλείου που έχουν δουλέψει πολύ τα δύο τελευταία χρόνια.

// Μαζί με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων άρχισε και ο… χαρτοπόλεμος στον Πειραιά. Τα περισσότερα φυλλάδια υποψηφίων που βλέπουμε στους δρόμους είναι του Δημήτρη Καρύδη, του Γιώργου Μπενέτου και του Δημ. Κατσικάρη (όλων υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ). Από τη ΝΔ είχε σκορπίσει φυλλάδια πριν ακόμα την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου ο Κ. Κατσαφάδος. Τόσο σίγουρος ήταν ότι θα μπει στο ψηφοδέλτιο…

// Μανώλης Μπεντενιώτης και Δημ. Καρύδης θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση από το ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά. Ο πρώτος είναι… σταθερή αξία και έχει πολλές συμπάθειες καθώς πολιτεύεται περίπου επί 30 χρόνια στην Περιφέρεια αυτή, ενώ ο δεύτερος έχει κάνει σημαντικό ντεμαράζ τα τελευταία χρόνια και έχει μικρύνει κατά πολύ την απόσταση από τον Μπεντενιώτη. Πάντως ο Μανώλης έχει πολλές βοήθειες, πιστούς φίλους και είναι έμπειρος πολιτικός ώστε να κρατήσει την πρωτιά. Γνωρίζει πού έχει αδυναμίες και ξέρει πώς να τις καλύψει. Από την άλλη, ο Δημ. Καρύδης εδώ και δύο χρόνια έχει… λιώσει πολλές σόλες στον Πειραιά και έχει ανεβάσει πολύ τη δημοτικότητά του.

// Έκπληξη ήταν η μη συμμετοχή του Βασίλη Βουγιουκλάκη σε κανένα ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Πειραιά. Ο δημοτικός σύμβουλος Πειραιά είχε κάνει πολλές προσπάθειες να μπει σ’ ένα από τα δύο ψηφοδέλτια, της Α΄ ή της Β΄ Περιφέρειας, αλλά δεν τα κατάφερε. Κρίμα πάντως, γιατί από ορισμένους που είδαμε στις λίστες της γαλάζιας παράταξης είναι πολύ καλύτερος και θα μπορούσε να… μαζέψει περισσότερες ψήφους. Με τέτοια… πενία που διαπιστώνεται στις δύο Περιφέρειες, ο Βουγιουκλάκης δεν νομίζουμε πως περίσσευε…

// Δεν πρόλαβε να… στεγνώσει το μελάνι από την περασμένη Κυριακή, που γράφαμε πως οι μανιάτες υποψήφιοι της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά έχουν… βγάλει τα μαχαίρια, και η πρώτη «ομοβροντία» σχετικά με τον βίο και την πολιτεία του Β. Μιχαλολιάκου στο υφυπουργείο Άμυνας… έσκασε! Δεν λέμε ότι ο δικαστής λειτούργησε υπέρ κάποιου υποψηφίου, αλλά όλοι οι ασχολούμενοι με τα δικαστικά θέματα στον Πειραιά υποστηρίζουν ότι μπορούσε να… καθαρογραφεί και μετά τις εκλογές η απόφαση. Γιατί τώρα καθαρογράφτηκε δύο ημέρες μετά την έκδοσή της. Για τέτοια πρεμούρα μιλάμε…

// Οι… περιπέτειες με την εορτάζουσα την περασμένη Πέμπτη φίλη τού υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά τον οδήγησαν σε… οικογενειακές περιπέτειες. Επειδή το βράδυ της μέρας που είχε πάει για να… της ευχηθεί άργησε να πάει στο σπίτι του, η σύζυγος δεν… μάσησε με τις δικαιολογίες περί προεκλογικού αγώνα (σ.σ.: κάποιοι… καλοθελητές αντίπαλοι του συζύγου της είχαν «φροντίσει» να ενημερωθεί… τυχαία για το συμβάν) και την Παρασκευή το πρωί βρέθηκε σε γνωστό δικηγορικό γραφείο για να υποβάλει αίτηση διαζυγίου. Βέβαια έσπευσαν οι… πραιτοριανοί του συζύγου για να την αποτρέψουν και να αποφευχθεί το σκάνδαλο, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, αλλά εκείνη ήταν αμετάπειστη. Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε τελικά και αν… έβαλε νερό στο κρασί της η σύζυγος, πάντως το γεγονός έκανε τον γύρο του Πειραιά και ο δυστυχής υποψήφιος κάθεται πλέον σε αναμμένα κάρβουνα!

// Ιστορική δικαστική απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στις σχέσεις των ραδιοσταθμών με την ΑΕΠΙ, πέτυχε η ΔΗΡΑΠ, η Δημοτική Επιχείρηση του Πειραιά που διαχειρίζεται το Κανάλι 1. Εναντίον της είχε υποβάλει αγωγή η ΑΕΠΙ και της ζητούσε 80.000 ευρώ αποζημίωση για τα τραγούδια που έπαιζε ο σταθμός.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά όμως έκανε δεκτή τη νομική επιχειρηματολογία του δικηγόρου της ΔΗΡΑΠ Παν. Πετρόπουλου και απέρριψε την αγωγή της ΑΕΠΙ με την υπ’ αριθμ. 4293/2009 απόφασή του, κρίνοντας ότι με την υπογραφείσα από το 2001 σύμβαση δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής ποσοστού επί των μη εμπορικών (προγραμματικές συμβάσεις και επιχορηγήσεις) εσόδων του σταθμού!

// Το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού Γιάννης Διάκος, με δήλωσή του προς την εφημερίδα μας, αναφέρει ότι διαφωνεί με το ψήφισμα του Δήμου Κορυδαλλού για την πύρινη καταστροφή στην ανατολική Αττική και δηλώνει ότι κακώς επιρρίπτονται ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή, μια και η καταστροφή είναι αποτέλεσμα διαχρονικά της αδράνειας και της έλλειψης συνετού νομοθετικού πλαισίου όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Όπως υποστηρίζει, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό και εκτελεστικό συντονιστικό όργανο μεταξύ Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις έκτακτες ανάγκες (πλημμύρες, φωτιές κ.λπ.).


Σχολιάστε εδώ