Μας φακελώνουν!

Φακελωνόμαστε! Μας φακελώνουν, τους αφήνουμε να μας φακελώσουν, μας φακελώνουν έμμεσα, άμεσα, αμέσως!
Με την έκρηξη του web2.0 και των social networks όλοι μας θέλουμε να είμαστε μέλη ενός γκρουπ και να έχουμε φίλους/ες και γνωστούς.
Μοιραζόμαστε με χιλιάδες κόσμο φωτογραφίες, αισθήματα, γνώμες, βίντεο, προσωπικές στιγμές, events στα οποία θα πάμε, προτιμήσεις και άλλα πολλά.
Χρησιμοποιούμε ως email client το Gmail, που ξέρουμε ότι σαρώνει το mail box μας και ότι το χρησιμοποιεί για εμπορικούς σκοπούς!
Αποτέλεσμα αυτού είναι οι «έξυπνες μηχανές» να μας σερβίρουν στοχευμένες διαφημίσεις βάσει της ηλικίας μας, του φύλου, της εκπαίδευσης, των μουσικών μας προτιμήσεων κτλ.
Αυτό που δεν μοιραζόμασταν, τουλάχιστον ανοιχτά, ήταν οι πολιτικές μας πεποιθήσεις… Πώς είπατε; Πάει κι αυτό; Μα πώς;
Μέχρι τις 15/9/2009, 01:49, είχαν ψηφίσει 99.729 χρήστες του Facebook στην online ψηφοφορία για τις εθνικές εκλογές 2009 (http://apps.facebook.com/elections_gr/). Περίπου 100.000 χρήστες δηλαδή έχουν εκφράσει ήδη τις προτιμήσεις τους για το ποια θα είναι η νέα κυβέρνηση, αλλά και για το ποια άλλα κόμματα θα πλαισιώσουν τη νέα Βουλή.
Ε, ΟΚ, δεν είναι κακό αυτό, θα πουν μερικοί! Όμως ξεχνάτε ότι για κάθε application του Facebook ο developer μπορεί να επιλέξει να εμφανίσει στους υπόλοιπους χρήστες τα αποτελέσματα του κάθε poll, αλλά και το ποιος έχει ψηφίσει τι.
Από τη στιγμή που, για να χρησιμοποιήσεις το app πρέπει να το βάλεις στο profile σου, σημαίνει ότι πρέπει να είσαι sign-in.
Με λίγα λόγια, ο developer ξέρει τι έχεις
επιλέξει, όμως για λόγους «διαφάνειας και
εμπιστευτικότητας» δεν δημοσιοποιεί τα στοιχεία αυτά, αλλά περιορίζεται στο να αναφέρει: «Η εφαρμογή δεν αποθηκεύει κανένα προσωπικό σας στοιχείο και η ψήφος καταχωρείται ανώνυμα».
Αυτό όμως που λένε, πρώτον, δεν μας αναφέρουν πώς το κάνουν και, δεύτερον, πώς το διασφαλίζουν, ενώ δεν έχουν κάπου ένα disclaimer για να είναι και αυτοί καλυμμένοι. Προφανώς δεν το έχουν βέβαια γιατί ξέρουν ότι αυτά που λένε δεν ισχύουν.
Ενδεικτικό τού ότι συλλέγουν πληροφορίες είναι ότι κάτω από την επιλογή του κόμματος υπάρχουν στατιστικά φύλου και ηλικίας όσων έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα.
Με άλλα λόγια, είναι 1000% σίγουρο ότι η ομάδα grix (αμφιβόλου προέλευσης και σκοπών) συλλέγει δεδομένα. Ξέρει για καθέναν από τους 100.000 «ψηφιακούς ψηφοφόρους» τι έχει ψηφίσει και φυσικά μπορεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία για ίδιους σκοπούς.
Φυσικά, είναι πιθανό η ομάδα grix να μη χρησιμοποιήσει ποτέ αυτά τα δεδομένα, αλλά όταν έχεις το μέλι στα χείλη σου, δεν θα το γευθείς; Και εν πάση περιπτώσει ποιοι είναι αυτοί οι grix που ούτε σάιτ έχουν ούτε καν στο Google τούς βρίσκεις (και ως email έχουν το [email protected], οπότε τρέχα γύρευε);
Πόσο άραγε αθώες είναι οι προθέσεις κάποιων που προσπαθούν στον βωμό των νέων τεχνολογιών να διεισδύουν έμμεσα στα πολύ προσωπικά μας δεδομένα;
Σε κάθε περίπτωση, όλοι αυτοί οι 100.000 δεν καταλαβαίνουν τι κάνουν;
Κανένας δεν είναι υποψιασμένος ότι πίσω από όλα αυτά ίσως να είναι κάποια εταιρεία χειραγώγησης και εκμετάλλευσης των προσωπικών αυτών πεποιθήσεων;
Προσοχή λοιπόν… the Big Facebook is watching you!
Θοδωρής Ποτούρογλου


Σχολιάστε εδώ