Η… πολύ δύσκολη επόμενη ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία

Η επόμενη ημέρα για τη φιλελεύθερη παράταξη θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Απόλυτα πληγωμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα, θα αναζητήσει, προφανώς μέσω συνεδρίου, να επισημάνει τα λάθη της. Και για ορισμένους (και δυστυχώς είναι οι περισσότεροι) θα ήταν λάθος εάν ο Καραμανλής παρέμενε στη θέση του προέδρου.

Δυστυχώς όμως για την παράταξη, και πιθανότατα για τον ίδιο τον Καραμανλή, αυτοί οι… «περισσότεροι» δεν ανήκουν στον πυρήνα των εκλεκτόρων της Νέας Δημοκρατίας, δεν είναι μέλη νομαρχιακών επιτροπών ή της Κεντρικής Επιτροπής, έτσι αυτό που θα εκφρασθεί στο συνέδριο, πολύ φοβούνται ορισμένοι ότι δεν θα είναι η θέληση της πλειοψηφίας. Όπως και να έχουν τα πράγματα, το μπάχαλο που θα ακολουθήσει την ήττα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι άνευ προηγουμένου, και μη προβλέψιμο το τι μπορεί να προκύψει…

Ο Κ. Καραμανλής και οι «συν αυτώ», άνθρωποι κατά πλειοψηφία μέτριοι έως κακοί, που δεν άνοιξαν τις πόρτες του Μαξίμου σε άλλους που πιθανότατα θα του… άνοιγαν και τα μάτια, φρόντισαν εδώ και καιρό να μην υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στελεχών στη Νέα Δημοκρατία. Με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα και να λένε άλλα αντί άλλων στον Καραμανλή, λες και έπαιζαν το παιχνίδι της Ντόρας και του Σουφλιά. Το κόμμα μεταλλάσσεται (διότι υπήρξαν δεκάδες χωρίς στοιχειώδες πολιτικό μυαλό σε δεκάδες θέσεις, που, όπως πολύ σωστά είπε κορυφαίος υπουργός, «δεν θα τους έβαζες ούτε να ανοίγουν πόρτες ασανσέρ», αλλά ο Καραμανλής είχε την αίσθηση ότι… έκαναν ακόμα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας) και την επόμενη μέρα είναι άγνωστο αν θα παραμείνει καραμανλικό ή ακόμα και και ενωμένο… Γιατί ήδη ακούγονται οι τριγμοί και αρκετοί συζητούν από τώρα ότι αν περάσει στην Ντόρα η ΝΔ θα διασπασθεί.

Ο Κ. Καραμανλής δεν έχει αντιληφθεί ακόμα πόσο άσχημα αισθάνεται ένας μεγάλος αριθμός… «μη ηλιθίων» δικών του στελεχών εξαιτίας του ότι εμπιστεύθηκε τον Γιώργο Σουφλιά και έλαβε την απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, σε ένα δυσμενές περιβάλλον το οποίο επιβάρυνε και η κατάσταση διάλυσης στον Συνασπισμό. Ούτε αυτό δεν προέβλεψαν οι… έξυπνοι σύμβουλοι που τον «συμβουλεύουν»… Με πρώτον τον Λούλη, που εξελίχθηκε σε μοιραίο πρόσωπο για τον Καραμανλή, ο οποίος τον εμπιστεύθηκε απόλυτα και δεν έκανε το στοιχειώδες για ηγέτη, να ακούει και την άλλη άποψη. Και δικαιώνεται ο Μιχάλης Λιάπης…

Στην επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται, τουλάχιστον με τα σημερινά στοιχεία, ότι ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μπορούν να παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αποφασιστικός παράγοντας των μετεκλογικών εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία, από τη στιγμή που η διαφορά θα είναι πάνω από 4 μονάδες, θα είναι οι καραμανλικοί και το αν θα μείνουν ενωμένοι ή θα υπάρξουν διαρροές προς το μητσοτακαίικο στρατόπεδο.

Το στοιχείο πάντως που ενώνει τους καραμανλικούς είναι η έχθρα (μέχρι μίσους) προς την Ντόρα. Όπως επίσης πολύ δύσκολα θα δεχθούν οι Καραμανλικοί και όχι μόνο –γιατί έχει δημιουργήσει πολλές αντιπάθειες στα 5,5 χρόνια που ήταν παντοδύναμος υπουργός και κατάφερνε να προωθεί στο Μαξίμου τα δικά του συμφέροντα– τον Σουφλιά ως μεταβατικό αρχηγό. Αυτόν τον ρόλο περισσότερο και με γενικότερη αποδοχή θα μπορούσε να τον παίξει ο Σιούφας, που έχει κτίσει ένα συναινετικό πρόσωπο σ’ όλη την παράταξη.

Όλα αυτά ασφαλώς δεν μπορεί να μην τα γνωρίζει ο Καραμανλής. Και να μην τον απασχολεί η επόμενη μέρα. Που θα μπορούσε να την ποδηγετήσει. Ακόμα και να επιβάλει την εξέλιξή της… Αντιγράφοντας τον Σημίτη. Βέβαια, υπάρχει και η τακτική του Ανδρέα, όπως και του θείου του, που δεν θέλησαν να επιβάλουν τον διάδοχό τους…

Αν πάντως παραμείνει ο Καραμανλής –από τη στιγμή που η διαφορά θα του αφήσει περιθώρια– τότε θα πρέπει, αν αισθάνεται κουρασμένος, να φροντίσει για έναν άλλον περίγυρο και όχι να βρίσκεται εγκλωβισμένος από έναν θίασο που μόνο σε ταινίες της Φίνος Φιλμ θα μπορούσε να παίξει ρόλους κομπάρσων…


Σχολιάστε εδώ