Η πολιτική είναι άθλημα ελευθερίας

Ο λεγόμενος πολιτικός διάλογος έχει εκτοπίσει τα μείζονα εθνικά θέματα από την ατζέντα των τηλεοπτικών συζητήσεων. Ουδείς ομιλεί για τη διαρκώς κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, ουδείς ασχολείται με την απίστευτη εκτίναξη της Άγκυρας σε κορυφαίο γεωστρατηγικό παίκτη της ευρύτερης περιοχής ελέω Ομπάμα και Πούτιν, ούτε φυσικά με την πρόσφατα εξαγγελθείσα αμερικανική υπερπροσφορά σε αεροπορική και λοιπή υπερσύγχρονη πολεμική υποδομή προς τη γείτονα, που επιδεινώνει έτσι περαιτέρω τον εθνικοαμυντικό μας συσχετισμό. Οι κατεστημένες κομματικές ηγεσίες ούτε θέλουν ούτε μπορούν να προχωρήσουν σε ρήξη με τα εξωθεσμικά συμφέροντα, γιατί απλούστατα είναι δεμένες με αυτά.

Σε κοινωνικό επίπεδο παρατηρείται –μεταξύ άλλων– μια πρωτοφανής κοινωνική μετάλλαξη, η οποία απομακρύνει τους πολίτες από την πολιτική και τους καθιστά άβουλους καταναλωτές της τηλεοπτικής ευτέλειας, όσο οι κυρίαρχοι κομματικοί σχηματισμοί συνεχίζουν το πελατειακό αλισβερίσι, διαπλέκονται με εξωθεσμικά κέντρα και εκποιούν την εθνική περιουσία.

Η «ισχυρή» Ελλάδα των λαμπρών (και πολυδάπανων) Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια αποβιομηχανοποιημένη χώρα, που εισάγει τα πάντα αλλά δεν παράγει τίποτε και ζει με δανεικά. Η «ισχυρή» Ελλάδα είναι μια χώρα που ανέχεται τους λεονταρισμούς των Σκοπίων και στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα απαντά με ζεϊμπεκιές και κουμπαριές. Η «ισχυρή» Ελλάδα συνηγορεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, χωρίς απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής από τη Μεγαλόνησο. Αυτή η «ισχυρή» Ελλάδα ξεκινά από τα βόρεια προάστια και σταματά στη… Μύκονο! Προτεραιότητα του πολιτικού κόσμου μετά τις φετινές πυρκαγιές είναι η επέκταση της Αττικής οδού στα καμένα!

Για όσους δεν εθελοτυφλούν, η προσχηματική μας Δημοκρατία είναι υπό την ομηρία «εθνικών εργολάβων», όσο η Πολιτική, υπό την κηδεμονία τους, υποκαθίσταται από την τηλεοπτική ρητορεία που διά του θορύβου της προσπαθεί να καλύψει την ένδεια προτάσεων, ιδεών και προοπτικής. Ποικίλοι επικοινωνιολόγοι και δημο(σ)κόποι καθορίζουν τις κοινωνικές και πολιτικές προτεραιότητες.

Όσοι όμως δεν βολεύονται με αυτήν την παραπολιτική αθλιότητα –κι είναι πολλοί αυτοί όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών– αναζητούν μια όντως πολιτική πρόταση χωρίς εκπτώσεις και ανομολόγητες εξαρτήσεις. Σε αυτούς απευθύνεται η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ και σε αυτούς λογοδοτεί, πιστεύοντας ότι η πολιτική είναι άθλημα ελευθερίας κι όχι δυνατότητα χειραγώγησης. Γιʼ αυτό τολμάμε την αξιοπρέπεια της διαφωνίας μας στηριζόμενοι στους πολίτες και όχι σε ευκαιριακούς καταναλωτές. Και για τους πολίτες δεν υπάρχει «χαμένη ψήφος». Υπάρχουν μόνο χαμένες ευκαιρίες.

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία. Εμείς τολμούμε να είμαστε ελεύθεροι γιατί ξέρουμε ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΙΔΙΟΙ.


Σχολιάστε εδώ