Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου συνήλθε η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του γνωστού μας G-20 (των 20 πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη) και στο ανακοινωθέν μάς διαβεβαίωσαν ότι διαθέτουν «στρατηγική εξόδου», που σημαίνει σχέδιο για να θέσουν τέρμα στα κρατικά πακέτα στήριξης της οικονομίας, όταν το κρίνουν απαραίτητο. Και όπως φαίνεται δεν θα τους επιτρέψουν κάποιοι να το κρίνουν γρήγορα απαραίτητο, καθώς τα χρήματα των φορολογουμένων είναι τζάμπα χρήμα. Έτσι ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν θορυβήθηκε και δήλωσε ότι αν οι κυβερνήσεις αποσύρουν πολύ γρήγορα τα μέτρα στήριξης θα προκαλέσουν επιβράδυνση της ανάκαμψης. Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κοινής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ επισήμανε ότι δεν ήλθε ακόμη το πλήρωμα του χρόνου για να απομακρυνθούμε από αυτά τα προγράμματα. Τραπεζίτης και αυτός, στηρίζει τους συναδέλφους του. Καλά κάνει, αφού τα ισχυρά ευρωπαϊκά κόμματα (της Δεξιάς και τα τάχα σοσιαλιστικά) στηρίζουν τους ανθρώπους του αμαρτωλού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όπως, για παράδειγμα, ο δικός μας σοσιαλιστής ηγέτης Γιώργος Παπανδρέου. Στο άλλο σοβαρό θέμα της ατζέντας για την περικοπή των υψηλών μπόνους των «χρυσών παιδιών» των τραπεζών και των λοιπών χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, που συζητήθηκε με πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας, σημειώθηκε αντίδραση εκ μέρους των ΗΠΑ και έτσι το ακανθώδες αυτό πρόβλημα παραπέμφθηκε για συζήτηση στην προσεχή σύνοδο κορυφής του G-20. Έχω τη γνώμη ότι μάταια αγωνίζεται ο Σαρκοζί για να τεθούν ομοιόμορφοι δεσμευτικοί κανόνες στις δραστηριότητες της χρηματοπιστωτικής αγοράς, που έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε όλα τα κέντρα εξουσίας.

2
Βασικά η φετινή τουριστική περίοδο βρίσκεται στο τέλος της και τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι η τουριστική αγορά σε όλες σχεδόν τις μεσογειακές χώρες παρουσιάζει σημαντική πτώση, εκτός της Τουρκίας. Σε σύγκριση με το 2008 και κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου η Κύπρος και η Ισπανία παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες φέτος σε αφίξεις ξένων τουριστών. Η Κύπρος είχε απώλειες -10,9% (και αριθμητικά 145.278 λιγότερες αφίξεις) και η πρώτη σε τουρισμό χώρα της Μεσογείου, η Ισπανία, -10,3% με 3.450.500 λιγότερες αφίξεις. Τρίτη σε απώλειες έρχεται η Ελλάδα με -8,1% σε αφίξεις (-517.502 τουρίστες). Έτσι και οι εισπράξεις από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 533 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σημειώνοντας μείωση -14,7% έναντι αυτών της ίδιας περιόδου της περσινής χρονιάς. Βλέπετε οι τουρίστες περιόρισαν φέτος και τα έξοδά τους. Τις ίδιες απώλειες με τη χώρα μας παρουσιάζει και η Ιταλία. Αντίθετα η Τουρκία φέτος παρουσίασε αύξηση +1,1% (+162.000 τουρίστες) και τούτο γιατί οι άγγλοι τουρίστες προτίμησαν τη φτηνή τουριστικά Τουρκία για να περάσουν τις διακοπές τους. Όμως αύξηση παρουσίασαν και οι αφίξεις ελλήνων τουριστών στην Τουρκία, σε ποσοστό +5,9% (+327.900 τουρίστες). Οι συνεχείς «κατολισθήσεις» της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, του ευρώ και της στερλίνας κατέστησαν τη γειτονική μας χώρα φτηνή για διακοπές. Ένα προνόμιο που δεν διαθέτουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος. Και καμαρώνουμε για το ευρώ μας.

3
Έρευνα της Κομισιόν (Eurofound και Ευρωβαρόμετρο) έδειξε ότι το 5% των εργαζομένων στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προσφέρουν αδήλωτη εργασία, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για την οικονομία (αποφυγή καταβολής φορολογίας και εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, διόγκωση ανεργίας και εικονική μείωση της απασχόλησης). Σύμφωνα με την έκθεση του Eurofound το 55% εκείνων που προσφέρουν αδήλωτη εργασία είναι μέλη της οικογένειας του εργοδότη, συγγενείς και φίλοι ή γείτονες. Το 20% είναι αυτοαπασχολούμενοι που προσφέρουν αδήλωτη εργασία σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ασθενείς, ανάπηρους, υπερήλικες κ.λπ.) και το υπόλοιπο 25% προσφέρει αδήλωτη ευκαιριακή εργασία σε βοηθητικές δουλειές της οικογένειας, κυρίως με ολιγόωρη απασχόληση (π.χ. καθαρισμοί κήπων και κατοικιών ή εκτέλεση βαριάς εργασίας, όποτε υπάρχει ανάγκη). Ροπή έντονη προς την αδήλωτη εργασία παρουσιάζουν κυρίως οι μετανάστες (νόμιμοι ή λαθρομετανάστες) για την ενίσχυση των συχνά πολύ χαμηλών εισοδημάτων τους. Και δεν έχουν άδικο. Η Κομισιόν μελετά μέτρα περιορισμού της αδήλωτης εργασίας, με στόχο και τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης και ειδικά την επιδότηση ορισμένων εργασιών εφόσον δηλωθούν κανονικά, με απλές μη γραφειοκρατικές διαδικασίες. Καλή επιτυχία στις προσπάθειες της Κομισιόν!


Σχολιάστε εδώ