Βιάζονται να παραδώσουν!

Τα λάθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου διαδέχονται το ένα το άλλο, οι επιλογές αποδεικνύονται στην πορεία εσφαλμένες, ενώ τα πολιτικά επιχειρήματα που αναπτύσσονται από τη Ρηγίλλης δεν πείθουν ούτε και τους ψηφοφόρους (ένα σημαντικό τμήμα τους) της Νέας Δημοκρατίας. Η μια δημοσκόπηση χειρότερη από την αμέσως προηγούμενη, ενώ κινήσεις που κάτω από άλλες συνθήκες θα απέδιδαν κέρδη, κατέληξαν να είναι ζημιογόνες για την παράταξη. Ο Κ. Καραμανλής έχει απομείνει… μόνος κι έρημος στο Μαξίμου, χωρίς επιτελείο και ικανούς συνεργάτες, ενώ όλα τα κορυφαία στελέχη έχουν επικεντρωθεί αποκλειστικά στην προσπάθειά τους είτε να επανεκλεγούν είτε να διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις στις περιφέρειές τους, εγγράφοντας έτσι υποθήκες για την επόμενη μέρα.

Με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα ακόμα και μ’ ένα «θαύμα» θα μπορούσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων, αν και στα ηγετικά κλιμάκια της ΝΔ επενδύουν πολλά στο ντιμπέιτ Κ. Καραμανλή – Γ. Παπανδρέου για τη μείωση της διαφοράς. Παράλληλα ελπίζουν ότι έστω και την ύστατη ώρα θα αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων της παράταξης (θα αφήσουν στην άκρη τις πικρίες τους και θα πάνε να ψηφίσουν), ενώ «ποντάρουν» και στη μεγάλη δεξαμενή της «αδιευκρίνιστης ψήφου» (15-17%), εκτιμώντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς.

Όλες αυτές οι ελπίδες βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας δεν θα προκαλέσει νέα αναταραχή και κύμα παραπέρα οργής και απογοήτευσης. Και η συμμετοχή σε εκλόγιμη θέση του Έβερτ και της Μαριέττας Γιαννάκου θα κάνει ζημιά στον ίδιο τον Καραμανλή, αφού θα δείχνει έλλειψη πυγμής κι ότι λειτουργεί με συναισθηματισμούς την ώρα που χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις…

Το κλίμα ηττοπάθειας πάντως αποτυπώνεται με αδρές γραμμές και στις κινήσεις και τις δημόσιες δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών, ενώ είναι εμφανές και στη δραστηριότητα του ίδιου του Κ. Καραμανλή. Τη στιγμή που οι ψηφοφόροι φαίνεται να… φεύγουν προς κάθε κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ, και η συσπείρωση να βρίσκεται καθηλωμένη κάτω από το 70%. Ειδικά στην περιφέρεια οι υποψήφιοι βρίσκονται να μιλούν ενώπιον ισχνών ακροατηρίων, αφού οι οπαδοί του κόμματος αδιαφορούν επιδεικτικά και απέχουν από τις εκδηλώσεις.

Στις τελευταίες συνεντεύξεις του ο πρωθυπουργός εμφανίζεται νευρικός, αμήχανος, έχει χάσει την παλαιότερη άνεσή του και δυσκολεύεται να αναπτύξει με πειστικό τρόπο τα επιχειρήματά του. Οι ψηφοφόροι βλέπουν μπροστά τους έναν αγχωμένο Καραμανλή, ενώ ακόμη και στις ανοιχτές ομιλίες του, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι υποτονικός και δείχνει να βιάζεται να τελειώσει το… μαρτύριό του! Η απόφασή του να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές δεν δικαιώνεται από τα γεγονότα, αλλά το πιο σημαντικό, δεν δικαιώνεται από τους έλληνες πολίτες. Με χαρακτηριστικό το ότι με την επιλογή του αυτή διαφωνεί σταθερά και αμετακίνητα ένα 30% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Στην πορεία αποδεικνύεται ότι κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία και δίχως τον αναγκαίο σχεδιασμό. «Αντί να αιφνιδιάσει το ΠΑΣΟΚ, αιφνιδίασε το κόμμα του», σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές. Δεν είχε προηγηθεί η κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού, που ούτως ή άλλως στις ευρωεκλογές είχε παρουσιάσει σημεία αποσύνθεσης, ενώ δεν είχε γίνει και καμιά απολύτως προεργασία στον τομέα των εκλογικών συνδυασμών. Με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι της Ρηγίλλης να «φτύσουν αίμα» για να συμπληρώσουν τις λίστες, εκλιπαρώντας στελέχη να δεχθούν να είναι υποψήφιοι. «Μόνο περαστικοί έξω από τα γραφεία δεν χρίσθηκαν υποψήφιοι», λένε χαρακτηριστικά κομματικά στελέχη, αμφισβητώντας ευθέως την… ποιότητα ορισμένων προσώπων που επιλέχθηκαν να διεκδικήσουν την ψήφο των ελλήνων πολιτών. Πληροφορίες κάνουν λόγο για «σημεία και τέρατα», στην προσπάθεια της Ρηγίλλης να… γεμίσει τις λίστες. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου στελέχη εξαναγκάστηκαν να είναι υποψήφιοι, άλλοι τους το ανακοίνωσαν ότι μετέχουν στις λίστες χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε συνεννόηση!

Ο κ. Καραμανλής δέχεται σκληρή κριτική εκ των έσω για αρκετά ζητήματα: Κατά πρώτον, θεωρούν λανθασμένη τη βάση των επιχειρημάτων που ανέπτυξε για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Λένε ότι στο περίφημο διάγγελμά του έπρεπε να θέσει γενικά το θέμα της οικονομίας, να μην το εξειδικεύσει μιλώντας για πάγωμα μισθών και συντάξεων και για ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής κ.ά. Κατά δεύτερον, χαρακτηρίζουν απόλυτα λανθασμένο τον τρόπο που χειρίσθηκε τη συγκρότηση των εκλογικών συνδυασμών, ειδικά όσον αφορά τα στελέχη που απέκλεισε.

Έδωσε την εντύπωση ότι δεν αποφάσισε με ενιαία κριτήρια, επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και σκοπιμότητες, εξυπηρετήθηκαν προσωπικές σχέσεις και ορισμένες αποφάσεις ήταν προϊόν συμβιβασμών. Αποτέλεσμα, αντί να ωφεληθεί η ΝΔ με τα λεγόμενα «καθαρά ψηφοδέλτια», βγήκε ζημιωμένη, οι αποφάσεις ήρθαν με σημαντική καθυστέρηση και προκάλεσαν ισχυρές αναταράξεις στα ενδότερα της παράταξης, συντείνοντας στην περαιτέρω αποσυσπείρωση των ψηφοφόρων της. Όλα αυτά μεγεθύνονται και διογκώνονται από τα Μέσα Ενημέρωσης, που αν δεν είναι εχθρικά για τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά τον Κ. Καραμανλή, δείχνουν σαφώς την προτίμησή τους στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου.

Όσα επικριτικά λέγονται τώρα πίσω από κλειστές πόρτες από στελέχη για τον Κ. Καραμανλή, την επομένη των εκλογών θα ειπωθούν δημόσια και με μεγαλύτερη ένταση. Άλλωστε υπάρχουν αρκετοί (Λιάπης, Τσιτουρίδης, Δούκας, Παυλίδης κ.ά.) που… περιμένουν στη γωνία και ετοιμάζουν τα πολεμοφόδια.

Μέσα στο ζοφερό αυτό κλίμα είναι λογικό κι επόμενο να έχουν ξεκινήσει –στο παρασκήνιο– οι συζητήσεις και οι διεργασίες για την «επόμενη ημέρα», με τα κορυφαία στελέχη να προετοιμάζονται για τη μετα-Καραμανλή εποχή. Τι θα κάνει μετά από μια εκλογική ήττα ο σημερινός αρχηγός; Τόσο οι πληροφορίες, όσο και οι εκτιμήσεις διχάζονται. Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κ. Καραμανλής όταν τονίζει ότι θα παραμείνει ούτως ή άλλως στο τιμόνι της παράταξης, το εννοεί και θα το τηρήσει. Με το σκεπτικό ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αντέξει για μεγάλο χρονικό διάστημα και υπό το βάρος των σημαντικών προβλημάτων θα καταρρεύσει και ο Γ. Παπανδρέου θα υποχρεωθεί να πάει σε εκλογές με το στίγμα της αποτυχίας και αφού θα έχει διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών. Το σενάριο αυτό εμφανίζεται εξαιρετικά αδύναμο και έχει ελάχιστους υποστηρικτές.

Οι… πολύ περισσότεροι εκτιμούν ότι μετά από μια εκλογική ήττα και καθαρή αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ ο κ. Καραμανλής θα υποβάλει την παραίτησή του από την αρχηγία, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, και θα κινήσει τις διαδικασίες διαδοχής. Θεωρούν μάλιστα ότι φωτογράφησε τις προθέσεις του όταν σε τηλεοπτική συνέντευξή του είπε ότι θα παραμείνει στην ηγεσία όσο αισθάνεται χρήσιμος και (κυρίως) αν τον θέλουν από την παράταξη. Ήδη έχει ξεκινήσει η σεναριολογία για τη διαδικασία που θα επιλέξει.

Αν δηλαδή θα παραιτηθεί αμέσως συγκαλώντας έκτακτο συνέδριο, οπότε η ανάδειξη νέου αρχηγού θα γίνει με συνοπτικές διαδικασίες από τα νυν εκλεγμένα μέλη και όλα θα έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα λίγων ημερών ή έστω εβδομάδων. Ή θα πάει στη λύση ενός τακτικού συνεδρίου, περίπτωση κατά την οποία θα υπάρξουν προσυνεδριακές διαδικασίες, εκλογή νέων συνέδρων, οπότε ο νέος αρχηγός αναμένεται να αναδειχθεί μετά από διάστημα δύο μηνών.


Σχολιάστε εδώ