Βέτο στην Τουρκία!

Υποχρεώσεις που περιλαμβάνουν την άρση του εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Στην ουσία η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου προαναγγέλλει την αναστολή των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών, καθότι το μοναδικό δικαίωμα που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, εάν η ΕΕ δεν επιβάλει τον Δεκέμβριο κυρώσεις επί της Τουρκίας, είναι η άσκηση μικρών βέτο. Δηλαδή βέτο σε κάθε άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων ή κλείσιμο των ήδη ανοικτών κεφαλαίων.

Η διαδικασία

Διαδικαστικά ομιλούντες, η διαδοχή των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ως ακολούθως: 1) Αξιολόγηση από την Επιτροπή της τουρκικής ενταξιακής πορείας. 2) Απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για κυρώσεις ή όχι. Οι κυρώσεις αφορούν αναστολή των τουρκικών ενταξιακών διαδικασίων ή πάγωμα άλλων, πέραν των οκτώ κεφαλαίων. 3) Εάν η ΕΕ δεν επιβάλει κυρώσεις, απόφαση που χρειάζεται ομοφωνία, τότε η Κύπρος από μόνη της μπορεί να ασκεί βέτο στα τουρκικά προενταξιακά κεφάλαια.

Οι θέσεις των κομμάτων

Βεβαίως, στην απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου υπάρχει μια πονηρή αίρεση. Οι κυρώσεις θα επιβληθούν λαμβανομένων υπ’ όψιν των εξελίξεων στο Κυπριακό. Οι εξελίξεις αυτές αφορούν στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας των δύο συνιστώντων κρατών. Πάντως, η ΕΔΕΚ και το ΔΗΚΟ έχουν υποστηρίξει διά της πλαγίας οδού ότι έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ακόλουθη εισήγησή τους: Εάν ως τον Δεκέμβριο δεν εκπληρωθούν οι τουρκικές υποχρεώσεις, τότε θα ασκούνται μικρά βέτο για να παγώσει η τουρκική ενταξιακή πορεία. Ο ΔΗΣΥ, από την πλευρά του, έχει δηλώσει δημοσίως ότι κύριος γνώμονας είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι εάν δεν εκπληρώσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις της ως τον Δεκέμβριο, να της δοθεί παράταση έξι μηνών και εάν δεν εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, τότε να ασκηθούν τα μικρά βέτο. Η θέση του ΕΥΡΩΚΟ και των Οικολόγων είναι πιο επιθετική. Ζητούν αναστολή των ενταξιακών διαδικασιών από τον Δεκέμβριο και πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών κεφαλαίων από τώρα. Συνεπώς, εισηγούνται να αρχίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά την αναστολή των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών από τώρα και να τερματιστεί τον Δεκέμβριο, εφόσον η Τουρκία συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Η θέση αυτή σκοντάφτει στον ισχυρισμό ότι εάν η κυπριακή κυβέρνηση αρχίσει από τώρα την αναστολή των ενταξιακών διαδικασιών, θα προκληθούν προβλήματα στις συνομιλίες και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα βρεθεί υπό κατηγορία.

Αρχές ΕΕ

Σημαντικό πάντως θεωρείται το γεγονός ότι το Εθνικό Συμβούλιο, με απόφασή του, τονίζει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι σύμφωνη με τις τέσσερις βασικές ελευθερίες και ότι από αυτές δεν μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις.


Σχολιάστε εδώ