«Αποκρυπτογράφηση» εξαγγελιών επιχειρούν οι εργαζόμενοι

Περιθώριο προσδοκιών δεν άφησε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, δημιουργώντας «πάγωμα» και αμηχανία στα συνδικαλιστικά στελέχη της παράταξής του, τα οποία, αφού συνήλθαν από την ψυχρολουσία εναρμονίστηκαν με τη λογική της «ωμής και σκληρής αλήθειας».
Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε προσδοκίες στον δικό του συνδικαλιστικό χώρο όταν μίλησε για αναδιανομή του εισοδήματος και επανεξέταση του Ασφαλιστικού, αποκλείοντας την αύξηση των ορίων ηλικίας, για αύξηση των δημόσιων δαπανών και τερματισμό του «εργασιακού μεσαίωνα».
Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις της
ΠΑΣΚΕ και της ΠΑΣΚ/ΔΥ κατ’ αρχάς ζητούν «τα λόγια να γίνουν πράξεις» εφόσον το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές και βεβαίως απαιτούν εξειδίκευση των μέτρων. Πάντως, δεν πιστεύουν ότι στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις θα διατυπωθούν πιο αναλυτικά οι θέσεις από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι το πραγματικό πολιτικό στίγμα ενδεχόμενης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα δοθεί κατ’ αρχάς στις «πινελιές» που θα μπουν στον ήδη διαμορφωμένο Προϋπολογισμό του 2010.
«Με αυτονομία, ενότητα και σύνθεση θα σταθούμε απέναντι στις όποιες εξελίξεις», αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος, τονίζοντας ότι το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα έχει διεκδικητικό πλαίσιο και προτείνει λύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμο να συζητήσει και εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ικανοποίηση των αιτημάτων.
Πιο άμεσος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος αναφέρει ότι τα προβλήματα της εργατικής τάξης είναι μεγάλα και σοβαρά.
«Η ΓΣΕΕ κατέθεσε την πρότασή της για έξοδο από την κρίση χωρίς να πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι τα σπασμένα της κρίσης και της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής που ασκείται στη χώρα μας. Εμείς αντιπαλεύουμε και ελπίζω να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές στις 4 Οκτωβρίου».
Πάντως, ΠΑΣΚΕ, ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση συγκλίνουν στη θέση σύμφωνα με την οποία η τοποθέτηση του κ. Καραμανλή κινείται στη λογική ενός ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Όμως ΠΑΜΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση υποστηρίζουν ότι οι εξαγγελίες των δύο κομμάτων εξουσίας «είναι δύο διαφορετικές μορφές διαχείρισης, αλλά της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται στα όρια που καθορίζει η δημοσιονομική πειθαρχία στο πλαίσιο της ΕΕ και με συγκεκριμένο ταξικό περιεχόμενο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Αλ. Καλύβης.
Συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΠΑΣΚ/ΔΥ, επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσουν τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου, πιστεύουν ότι σε περίπτωση που επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ:
= Θα επανεξεταστεί ο ν. 3655/08 που αφορά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.
= Θα προταθούν λύσεις για την κάλυψη των τεράστιων ελλειμμάτων των ασφαλιστικών οργανισμών.
= Θα επαναδιαπραγματευθεί η επόμενη κυβέρνηση την Οδηγία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών – γυναικών στον δημόσιο τομέα.
= Θα υπάρξει νέα, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα.
= Θα χορηγηθούν «μικρές» αυξήσεις, πάνω από τον πληθωρισμό, ενώ δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν ρυθμίσεις νόμων που προβλέπουν αντεργατικά μέτρα.
Και όλα τα παραπάνω θα εντάσσονται σε μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση για το τεράστιο έλλειμμα (περίπου 8%), το ιλιγγιώδες χρέος της χώρας και τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η οικονομία και η κοινωνία.
Εν όψει της κρίσιμης τηλεοπτικής μάχης καθίστανται επίκαιρα τα ερωτήματα της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη-Πετραλιά προς τον κ. Παπανδρέου:
«Το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσιάζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πέρα από ανέξοδες διακηρύξεις, δεν περιλαμβάνει τίποτε συγκεκριμένο για το μείζον πρόβλημα της απασχόλησης», δηλώνει η υπουργός και ρωτά τον κ. Παπανδρέου:
– Με ποιο σχέδιο σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στον ευαίσθητο τομέα της εργασίας;
– Ποια είναι η δέσμευσή του έναντι των εργαζόμενων;
– Ποια είναι η πρότασή του για την έξοδο της χώρας και της οικονομίας από την κρίση;
Και καταλήγει η υπουργός στη δήλωσή της: «Οι γενικόλογες υποσχέσεις, οι δηλώσεις καλών προθέσεων, οι αόριστες προτάσεις δεν συνιστούν καμία πρόταση, κανένα σχέδιο για τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί η κρίση στην οικονομία και στην απασχόληση. Ας το αντιληφθεί επιτέλους ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ: Η ανευθυνότητα, ο λαϊκισμός, οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και η καλλιέργεια προσδοκιών δεν πείθουν τους εργαζομένους».


Σχολιάστε εδώ