Αντί να αναφερθεί σε εποικισμό και κατοχή, μιλά «για τούρκους πολίτες στο βόρειο τμήμα της Κύπρου»!

Οι πιέσεις
Μονίμως πλέον ο Όλι Ρεν, αρμόδιος Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης, υποστηρίζει με κάθε ευκαιρία ότι η ευθύνη για τη λύση του Κυπριακού ανήκει στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αφήνοντας την
Άγκυρα, που κατέχει την Κύπρο, στο απυρόβλητο. Τώρα που πλησιάζει η αξιολόγηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το αν θα επιβληθούν ή όχι επιπρόσθετες κυρώσεις στην Άγκυρα επειδή δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η σουηδική Προεδρία παραπέμπουν οτιδήποτε έχει σχέση με το Κυπριακό στις συνομιλίες με στόχο τη λύση του προβλήματος.
Την περασμένη Τρίτη το βράδυ σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Frank Belfrage, οι
υποχρεώσεις της ΕΕ στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης φορτώθηκαν στον κόκορα: στους ηγέτες των δύο πλευρών και στις συνομιλίες. Όταν ρωτήθηκε εάν η σουηδική Προεδρία θα ασκήσει πιέσεις επί της Τουρκίας για να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο ώστε να λυθεί το Κυπριακό ευκολότερα και, κατ’ επέκταση, τα προβλήματα που προκαλούνται από το άλυτο πρόβλημα στις σχέσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ, ο σουηδός υφυπουργός απάντησε ότι στην Κύπρο βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες, για τις οποίες όλοι προσδοκούν να καταλήξουν σε λύση. Στις συνομιλίες, παρατήρησε, οι εμπλεκόμενοι επικεντρώνονται σε διάφορα θέματα και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας. Η θέση αυτή είναι διαφορετική από εκείνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία αναφέρει ότι η αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο θα βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού.
Οι έποικοι
Την επομένη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η κύπρια ευρωβουλευτής Ελένη
Θεοχάρους, σε γραπτή της απάντηση η Επιτροπή, κατόπιν δικής της ερώτησης σχετικά με τον εποικισμό και το κατά πόσο η Επιτροπή θα στήριζε μια απογραφή του πληθυσμού για να διαπιστωθεί ποιοι είναι έποικοι και ποιοι Τουρκοκύπριοι, διολισθαίνει… προς τις τουρκικές θέσεις. Δεν χρησιμοποιεί τον όρο έποικοι, αλλά εκείνον των «τούρκων πολιτών που κατοικούν στη βόρεια Κύπρο»! Και παραπέμπει στην ταχεία λύση του Κυπριακού για να είναι ταχεία και η επίλυση του προβλήματος «των τούρκων πολιτών που διαμένουν στη βόρεια Κύπρο». Το ολίσθημα της Επιτροπής είναι διπλό: Κατ’ αρχάς αρνείται να αναφερθεί σε εποίκους, δηλαδή σε έγκλημα πολέμου κατά της ανθρωπότητας, για να αθωώσει την Τουρκία. Ταυτοχρόνως, αρνείται να χαρακτηρίσει την Τουρκία κατοχική δύναμη, αθωώνοντάς τη για δεύτερη φορά και στέλνοντας το μήνυμα ότι η σουηδική Προεδρία δεν έχει πρόθεση να επιρρίψει ευθύνες στην Τουρκία τον Δεκέμβριο και ότι οι συνομιλίες συνιστούν άλλοθι των τουρκικών ευθυνών.


Σχολιάστε εδώ