Ήττα ή κατάρρευση;

Πράγματι είναι παράδοξο το γεγονός ότι ενώ η κρατούσα κατάσταση αποφάσισε το πότε θα στηθούν οι κάλπες, φάνηκε εντελώς ανέτοιμη στην έναρξη της εκλογικής μάχης. Ο πρωθυπουργός έπαιξε στη ΔΕΘ το χαρτί του υπεύθυνου ηγέτη που λέει τη σκληρή αλήθεια, ωστόσο δεν έπεισε, γιατί δεν έκανε στα 5,5 χρόνια διακυβέρνησης αυτά που τώρα διακηρύσσει ότι θα κάνει. Αντίθετα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατάφερε να παρουσιάσει ένα αύριο δύσκολο μεν, αλλά αισιόδοξο. Έτσι κέρδισε τη μάχη της ΔΕΘ και, εκμεταλλευόμενος την εικόνα αναταραχής στους κόλπους της ΝΔ, φάνηκε ως η μοναδική διέξοδος για το εκλογικό σώμα.
•Βέβαια, όπως έχουμε επισημάνει σε ανύποπτο χρόνο, κάθε διακυβέρνηση, όταν διανύει το δεύτερο έτος της δεύτερης τετραετίας της, υφίσταται τη μέγιστη φθορά της εξουσίας. Οπότε και πανέτοιμος να ήταν ο Κώστας Καραμανλής και λαγούς να έβγαζε από το καπέλο του, την ήττα δεν θα την απέτρεπε. Όμως άλλο πράγμα είναι η ήττα κι άλλο η συντριβή. Κι έτσι όπως πάνε τα πράγματα, προς τη συντριβή βαδίζει. Βέβαια μια μεγάλη παράταξη εξουσίας, όπως είναι η ΝΔ, αργά ή γρήγορα θα ανασυνταχθεί και θα δώσει συντεταγμένα την εκλογική μάχη με στόχο να αποτραπεί η συντριβή, ώστε την επαύριον το κόμμα να μη θυμίζει διαλυμένο στράτευμα. Πάντως ο πολιτικός χρόνος στερεύει, οπότε η ανασύνταξη πρέπει να γίνει τώρα.
•Καγχάζουμε βλέποντας στα τηλεπαράθυρα όλους εκείνους του «πάνσοφους» αναλυτές που πριν από ένα χρόνο υποστήριξαν στα σοβαρά πως ο Γιώργος Παπανδρέου «δεν μπορεί», να κάνουν τώρα στροφή 180 μοιρών και να καταπίνουν τα λεγόμενά τους. Εμείς, αντίθετα, από τότε λέγαμε ότι ο κύκλος της διακυβέρνησης νομοτελειακά θα φέρει τον Γιώργο Παπανδρέου στον πρωθυπουργικό θώκο, όπως επίσης λέγαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεφουσκώσει. Έτσι και έγινε. Οσονούπω η κάλπη θα το επιβεβαιώσει…


Σχολιάστε εδώ