Έτσι φαγώθηκε ο Τσιτουρίδης και άνοιξε η ψαλίδα…
Οι «διευκρινίσεις» που έδωσε ο Κ. Καραμανλής στις συνεντεύξεις του στερούνταν ισχυρών επιχειρημάτων, με… συνέπεια να μην πείσουν ένα μεγάλο τμήμα στελεχών και ψηφοφόρων της παράταξης. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς αποκλείσθηκε ο Π. Δούκας για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ενώ έμειναν οι Αλ. Κοντός και Β. Μπασιάκος, που ήταν κι εκείνοι εμπλεκόμενοι. Επίσης γιατί δεν αποκλείσθηκαν για το σκάνδαλο της Ζήμενς Ντόρα και Κυριάκος, που αποδεδειγμένα δέχθηκαν «δωράκια» από τη γερμανική εταιρεία.
Εκείνο ωστόσο που έχει ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής είναι ο αναίτιος και άδικος αποκλεισμός του Σ. Τσιτουρίδη, κάτι που αποτυπώνεται και σε σχετική δημοσκόπηση, με μόλις το 45% των Νεοδημοκρατών να συμφωνεί με την απόφαση του πρωθυπουργού. Οι αντιδράσεις γίνονται ακόμη πιο έντονες λόγω του τρόπου με τον οποίο ανακοινώθηκε ο αποκλεισμός του.
Το πληροφορήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης, αφού κανένας δεν θεώρησε σκόπιμο να τον ενημερώσει. Μάλιστα, μέχρι τις παραμονές ο Λ. Ζαγορίτης τού ζητούσε πιεστικά να του βρει υποψηφίους για να συμπληρωθεί το ψηφοδέλτιο.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσιτουρίδης εξακολουθεί να δηλώνει οργισμένος και ζητά από τον ίδιο τον κ. Καραμανλή να του εξηγήσει για ποιον συγκεκριμένο λόγο τον άφησε έξω από τις λίστες. Αντίθετα απ’ ό,τι διέδιδαν ορισμένοι, καλεί τους ψηφοφόρους του να δώσουν τη μάχη για την παράταξη, «να πολεμήσουν για τη φανέλα», προτροπή που αποτελεί ευθεία αιχμή για τον κ. Καραμανλή.
Παράλληλα, ο κ. Τσιτουρίδης για τον αποκλεισμό του θεωρεί συνυπεύθυνο τον Γ. Σουφλιά, πιστεύοντας ότι το απαίτησε από τον πρωθυπουργό μετά τις επικριτικές δηλώσεις του για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Πληροφορίες μάλιστα ανέφεραν ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έθεσε επιτακτικά το δίλημμα «ή εγώ ή αυτός», στο οποίο αναγκάστηκε να υποχωρήσει ο κ. Καραμανλής. Επίσης, ο κ. Τσιτουρίδης δηλώνει έξω φρενών με τον Γ. Αγγέλου, αλλά και με τον Γ. Λούλη, ενώ βάλλει και κατά του Θ. Ρουσόπουλου για την προπαγάνδα που είχε οργανώσει σε βάρος του στο παρελθόν.
Στελέχη της παράταξης θεωρούν ότι για την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια έπαιξε ρόλο και το ότι θεωρήθηκε «υποκινητής» της πρωτοβουλίας των βουλευτών για τη συλλογή υπογραφών ώστε να τονίσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Κίνηση που είχε παγώσει ύστερα από εντολή του κ. Αγγέλου.
Το άκρον άωτον της ειρωνείας είναι ότι ο κ. Τσιτουρίδης ήταν το 1997 από εκείνους που πρωτοστάτησαν, μέλος των λεγόμενων «λοχαγών», για την ανάδειξη του Κ. Καραμανλή στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας.
Δώδεκα χρόνια μετά ήρθε η στιγμή που ο τελευταίος τον άφησε εκτός Βουλής, χωρίς προφανή λόγο και σοβαρές εξηγήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι από το 2004 ήταν το τρίτο «χτύπημα» που δέχθηκε ο κ. Τσιτουρίδης: Πρώτα, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από το υπουργείο Γεωργίας λόγω ενός οικογενειακού προβλήματος (με τον γιο του), ενώ τρία χρόνια αργότερα παραιτήθηκε και από το υπουργείο Απασχόλησης με αφορμή το ζήτημα με τα ομόλογα.