άλλες τυπολογίες

•Πρώην διευθυντές της ΕΡΤ, νυν σύμβουλοι της διοίκησης σε διάφορες θέσεις και με συμβάσεις αμοιβών
άνω των 6.000 και 7.000 ευρώ, βιάζονται να κατοχυρώσουν διευθυντικές θέσεις όταν θα αναλάβει κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι δε τόσο μεγάλη η βιασύνη τους για κατοχύρωση των θέσεων στη νέα πασοκική εποχή της κρατικής τηλεόρασης, που διαγκωνίζονται μεταξύ τους για το ποια θέση θα πάρουν. Το κακό νέο, όπως μας λένε από την ΕΡΤ, είναι ότι υπάρχουν έγγραφα και στοιχεία για τον πρότερο βίο τους ως «στελεχών» της κρατικής τηλεόρασης επί κυβερνήσεων ΝΔ… Καταλαβαίνουμε όλοι τι έχει να γίνει στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
•Τελεσίδικη απόφαση εναντίον του Alpha και του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από το Εφετείο Αθηνών για τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Μιχάλη Σταθόπουλο. Το Εφετείο επιδίκασε την καταβολή αποζημίωσης ύψους 300.000 ευρώ που είχε αποφασισθεί πρωτοδίκως, θεωρώντας «ψευδείς, υβριστικούς και συκοφαντικούς» ισχυρισμούς τα όσα είχε υποστηρίξει ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος στις εκπομπές του «Κίτρινος Τύπος» και «Ζούγκλα» για παρέμβαση του Μ. Σταθόπουλου όταν
ήταν υπουργός στον εφέτη ανακριτή σχετικά με την υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Σε δηλώσεις του ο Μ. Σταθόπουλος είπε ότι θα δώσει το ποσό της αποζημίωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για διενέργεια έρευνας γύρω από τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
•Κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα και οι εργαζόμενοι της εφημερίδας «Εξπρές». Το Πρωτοδικείο Αθήνας αποφάσισε τη «συντηρητική κατάσχεση κάθε ακίνητης περιουσίας του Ομίλου Καλοφωλιά, η οποία βρίσκεται στα χέρια του ή σε τρίτον, καθώς και του εμπορικού σήματος και διακριτικού τίτλου της εφημερίδας» για να εξασφαλιστούν τα δεδουλευμένα των δημοσιογράφων που παραμένουν απλήρωτοι. Αγωγή κατά του Ομίλου Καλοφωλιά κατέθεσε και ο ΕΔΟΕΑΠ, ζητώντας επίσης την κατάσχεση του τίτλου έναντι χρεών ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ.

• Για μετά τις εκλογές μετατίθενται οι αλλαγές στο «Βήμα». Οι πληροφορίες λένε ότι αναζητείται μέχρι και διευθυντής απέξω…

***

•Λάθος εκ παραδρομής. Την περασμένη Κυριακή, στην έντυπη έκδοση των Τυπολογιών «στείλαμε» τον Ροδόλφο Μορώνη ξανά στο ΕΣΡ. Η αλήθεια είναι πως η απόφαση της κυβέρνησης αφορά την ανανέωση της θητείας του στη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων. Ζητούμε συγγνώμη για το λάθος.

•Συνεχίζει ως ενημερωτικός σταθμός προς το παρόν ο Alpha 9,89. Ο σταθμός, περίπου ένα χρόνο μετά τη μεταβίβαση του 66,6% στο RTL, επέστρεψε ξανά στον έλεγχο του Δ. Κοντομηνά.

•Επανέρχονται τα σχέδια για πώληση και του κτιρίου της Χ. Κ. Τεγόπουλος στον Νέο Κόσμο. Οι εκτιμήσεις που έχει στη διάθεσή της η ιδιοκτησία της «Ελευθεροτυπίας» κάνουν λόγο για τίμημα ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 εκατ. ευρώ προορίζονται για την αποπληρωμή του υφιστάμενου δανείου στην Alpha Bank.

***

RΈνταση μεταξύ τεχνικών τηλεόρασης και ΠΑΣΟΚ με αφορμή την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Οι ενώσεις τεχνικών σε ανακοίνωσή τους κατήγγειλαν στέλεχος του κόμματος ότι εμπόδισε την είσοδο των τηλεοπτικών συνεργείων στο νοσοκομείο. Σε απάντηση το ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι
ακολούθησε την πάγια τακτική κάλυψης δραστηριότητας των κομμάτων, σύμφωνα με την οποία η εικόνα διανέμεται από την ΕΡΤ.
RΚάμερες απέναντι από τα πολιτικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους και της Νέας Δημοκρατίας στη Ρηγίλλης τοποθέτησε η διαδικτυακή «Ζούγκλα» και διαφημίζει την ενέργειά της ως καινοτομία, καθώς «παρακολουθεί βήμα βήμα την πορεία προς τις εκλογές»! Ο χρήστης βλέπει όσους περνάνε από τα πεζοδρόμια, που προφανώς δεν γνωρίζουν ότι τα πρόσωπά τους μεταδίδονται live στον αέρα, και όσους εισέρχονται στα γραφεία των δύο κομμάτων.
RΤο Δημοσιογραφικό Ίδρυμα Thomson Reuters απευθύνει πρόσκληση σε δημοσιογράφους που βρίσκονται στο μέσο της καριέρας τους να συμμετάσχουν σε
ερευνητικό πρόγραμμα ακαδημαϊκών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ. Το
ερευνητικό πρόγραμμα του Thomson Reuters για το 2010 και το 2011 απευθύνεται σε δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο, οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε μια έρευνα διάρκειας τριών, έξι ή και εννέα μηνών.

ξΗ Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφασίζει στις 29 Σεπτεμβρίου για τη νομιμότητα της επιβολής μετάδοσης δωρεάν διαφημιστικών μηνυμάτων των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο στους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Προσφυγή κατά του νόμου είχε καταθέσει τον περασμένο Μάιο η Πανελλήνια Ένωση Ραδιοφωνικών Σταθμών, αλλά και το πολιτικό κόμμα Δράση. Οι δύο προσφυγές ενοποιήθηκαν, ενώ η ΠΕΙΡΑΣ συμπλήρωσε την προσφυγή της με νέο δικόγραφο, ώστε αυτή να αφορά και τις βουλευτικές εκλογές. Η Ένωση υποστηρίζει ότι η υπουργική απόφαση που υποχρεώνει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να μεταδίδουν δωρεάν τα διαφημιστικά σποτ των κομμάτων είναι αντισυνταγματική και αντίκειται στην επιχειρηματική λειτουργία των σταθμών.

8Σιγή επικρατούσε στους τηλεοπτικούς σταθμούς για το ποιοι δημοσιογράφοι θα λάβουν μέρος στο πρώτο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών αύριο, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε η συμφωνία στη Διακομματική. Περίμεναν τη συμφωνία για το επόμενο ντιμπέιτ, αυτό των δύο αρχηγών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη. Οι όροι για το πρώτο ντιμπέιτ καθορίστηκαν από τα κόμματα, ότι δηλαδή θα έχει έξι ενότητες: οικονομία, περιβάλλον, δημόσια διοίκηση, εργασία και κοινωνική πολιτική, παιδεία, εξωτερική πολιτική, και ότι θα υπάρχουν δύο κύκλοι ερωτήσεων, με τρεις ενότητες ο καθένας, και οι δημοσιογράφοι θα χωριστούν σε τρεις κύκλους.

RΚέρδισαν οι τεχνικοί του ραδιοφωνικού σταθμού Ξένιος τα ασφαλιστικά μέτρα κατά του δημάρχου Άνω Λιοσίων για τη μη καταβολή μισθών από τον περασμένο Μάιο. Την επόμενη εβδομάδα θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα των δημοσιογράφων του σταθμού, με το ίδιο αίτημα, την καταβολή των μισθών.
RΈναρξη για το www.protagon.gr. Η ηλεκτρονική έκδοση των Θεοδωράκη, Χούκλη, Πανούτσου, Γιαννακίδη κ.ά. ξεκινάει την Τρίτη 13 Οκτωβρίου.
RΑπόψε στις 7 στο Ζάππειο ξεκινάει το 40ό ετήσιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Ηχητικών και Οπτικοακουστικών Αρχείων, με τίτλο «Προ ένα νέο είδος αρχείου; Η ψηφιακή φιλοσοφία στα οπτικοακουστικά αρχεία». Η διοργάνωση ανήκει στο Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο.
RΈφυγε ξαφνικά τα ξημερώματα της Τρίτης 15 Σεπτεμβρίου ο παραγωγός και σκηνοθέτης Γιώργος Κολόζης, σε ηλικία μόλις 56 ετών. Από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΑΠΟΕ, ήταν υπεύθυνος του τομέα τηλεόρασης και εκπρόσωπος του συνδέσμου σε πολλά θεσμικά όργανα και επιτροπές εργασίας, πάντα στο πλευρό των ανεξάρτητων παραγωγών και με τη γνωστή σε όλους αγάπη του για το ντοκιμαντέρ. Μεταξύ των σημαντικότερων ντοκιμαντέρ του το «Αιγαίο, νυν και αεί», ενώ έλαβε μέρος και στην παραγωγή των «Μεγάλων Ελλήνων».
RΜε τεύχος «Ο» κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σε ηλεκτρονική μορφή το περιοδικό «ΜΕΤΡΟ». Στη διεύθυνση http://metro-gr.blogspot. com προσφέρεται η ύλη του περιοδικού, χωρίς ταυτότητα, αλλά με αρκετή πολιτική ύλη, με κεντροδεξιά κατεύθυνση και πολλές στήλες, όπως ΜΜΕ, σπίτι, αγορά κ.λπ.

RΠρώτος ο ΣKAΪ με 11,4% (10,2% ) για την περίοδο 17/8 – 13/9/2009, με δεύτερο τον Ρυθμό με 9,2% και τρίτον τον Nova Σπορ FM, στο 8,6%. Με 7,1% η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ο Kiss στο 7% και ο Λάμψη, με μεγάλη πτώση (8,1%), «συγκατοικεί» με τον Derti στο 6,6%. Άνοδος για τον Μελωδία στο 6,4%, με 6,3% ο DJ και με 5,9% ο RED. Στη μάχη των ενημερωτικών ο ΑΝΤ1 με 4,4% ξεπέρασε τον Real, που συγκέντρωσε 4,1%, ο Alpha έπεσε στο 2,8% (3,2%), όπως και ο Flash, που έχασε
έδαφος και έφτασε στο 2,5% (2,9%). Με 2,5% και ο Sentra, η ΝΕΤ συγκέντρωσε 2,3% και ο Arrena 0,8.
RΠροεκλογικά η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας- Θράκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία απευθύνεται στα μέλη της για την ανάγκη τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Στην Αθήνα η
ΕΣΗΕΑ δεν έκανε ούτε καν αυτό, να θυμίσει ορισμένες βασικές αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.
RΥποχρεωτικά από τις 11 Ιουνίου 2009 κηρύχθηκε η συλλογική σύμβαση εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών Τύπου που απασχολούνται σε ημερήσιες επαρχιακές εφημερίδες
όλης της χώρας, πλην Αθηνών και Θεσσαλονίκης, για όλους τους εργοδότες και τους εργαζομένους του κλάδου. Tην
απόφαση υπογράφει η υφυπουργός Εργασίας Σοφία Καλαντζάκου.
RΤο Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ) και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνουν διεθνές συνέδριο με θέμα «Νέα Μέσα, Νέο Περιεχόμενο;». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας – Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης από τις 09:00 έως τις 19:00.

ΕΝΑ δίωρο αφιέρωμα στην ιστορία των ντιμπέιτ στην Ελλάδα, από το 1990 μέχρι σήμερα, παρουσιάζει αύριο 9-11 το πρωί η ΝΕΤ 105,8. Στη διάρκειά του θα ακουστούν ηχητικά ντοκουμέντα από πολιτικούς που πήραν μέρος όλα αυτά τα χρόνια, ενώ θα φιλοξενηθούν και απόψεις δημοσιογράφων που είχαν συμμετάσχει στις τηλεμαχίες. Την εκπομπή θα παρουσιάσουν οι δημοσιογράφοι Θ. Σιαφάκας και Κ. Βλαχοδήμου.

Οι δημοσιογράφοι γράφουν και βιβλία. Πρόσφατη συγκομιδή:
=Η ποιητική συλλογή «Μελάνθη» του παλαίμαχου μαχητή στα δύσκολα χρόνια Μηνά Παπάζογλου, που οι ευαισθησίες του δεν κρύβονται.
=Άλλο ένα βιβλίο με τίτλο «Μινώκερος» εξέδωσε η αγαπητή συνάδελφος Αλκμήνη Ψιλοπούλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.
Αξίζει και τα δύο βιβλία να τα αναζητήσετε.


Σχολιάστε εδώ