XΡΗΜΑτιστήριο

> Θετικά κινήθηκε η Σοφοκλέους κατά την πρώτη συνεδρίαση της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, καθώς η άνοδος των δεικτών στη Wall Street, παρά την ανακοίνωση των υψηλότερων των προβλέψεων στοιχείων για την ανεργία, τα κέρδη των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, μετά τις εκθέσεις των Goldman Sachs & UBS για αύξηση των αποδόσεων των περιφερειακών μετοχών, και το εγχώριο μίνι «ράλι» στο άνετο εκλογικό προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.497,15 μονάδες, με άνοδο 2,97%. Πολλά και μεγάλα τα κέρδη για τον τραπεζικό κλάδο, με την Κύπρου να ενισχύεται κατά 5,8%, τη Marfin Popular 5,08%, την ΑΤΕ 4,58%, την ΕΤΕ 4,54%, τη Eurobank 3,73%, την Alpha 3,57% και την Πειραιώς 3,24%. Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχώρισαν κυρίως οι μετοχές του κλάδου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των εκδόσεων. Κατά 26,87% ενισχύθηκε ο ΔΟΛ, 20% ο Λιβάνης, 18,68% η Ναυτεμπορική και 12,77% ο Τεγόπουλος.
Την επομένη, οι κλειστές αγορές στις ΗΠΑ λόγω της αργίας της Labor Day, που θεσμοθετήθηκε μετά τις συγκρούσεις των εργατικών σωματείων με τον αμερικανικό στρατό, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ευρωπαϊκών δεικτών, ελέω του πλήθους των επιχειρηματικών συγχωνεύσεων και της άνευ λόγου ενίσχυσης ορισμένων εγχώριων κρατικόχαρτων, οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.511,81 μονάδες, με άνοδο της τάξεως του 0,59% και αξία συναλλαγών στα 196,7 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,42%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες κατά 0,43% και ο FTSE ASE/80 έκλεισε με κέρδη σε ποσοστό 0,45%. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η αύξηση της τιμής του χρυσού και τα σημαντικά κέρδη του αργού στην Αμερική, σε συνδυασμό με το «ράλι» που πραγματοποίησαν τα μέταλλα στην Ευρώπη, την ενίσχυση της μετοχής του ΟΠΑΠ και το μπαράζ πακέτων στον FTSE20, ώθησαν τον Γενικό Δείκτη Τιμών στις 2.534,57 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,91%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 197,7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 25,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο παρουσίασαν αυτοί του εμπορίου, των κατασκευών και των τροφίμων-ποτών, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν εκείνοι των Μέσων Ενημέρωσης, της υγείας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Την επομένη τα κέρδη της Wall (κατόπιν προτροπής της Goldman Sachs για αγορά μετοχών σε εταιρείες πολλών δραστηριοτήτων), η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της ενίσχυσης του κλάδου των αυτοκινητοβιομηχανιών, η εγχώρια μόχλευση σε στοχευμένους μικρομεσαίους τίτλους και το μικρό discount με το οποίο έγινε το placement της Eurobank έκαμψαν τις όποιες ανησυχίες των επενδυτών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών, έπειτα από συνεχείς εναλλαγές προσήμου και στενό εύρος διακύμανσης, να κλείσει στις 2.510,56 μονάδες.
> Από τα «Λαμπρόχαρτα» του 2000 στα «κρατικόχαρτα» του 2009; Αν και δεν υπάρχει σύγκριση, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και ορισμένες από τις μετοχές στις οποίες υπάρχει κρατικό ενδιαφέρον είναι οι επενδύσεις που στην παρούσα φάση κρατάνε ζωντανή την εγχώρια αγορά και διατηρούν σε ικανοποιητικά επίπεδα την εταιρική κερδοφορία.
> Ποια αντιπολίτευση και «πράσινα άλογα»; Το οικονομικό επιτελείο ήταν αυτό που, λίγο πριν από τις αρνητικές εκθέσεις της Κομισιόν, τα ραντεβού με τους κοινοτικούς για την πορεία των δημοσίων ελλειμμάτων της χώρας, την κατάθεση αφενός του προσχεδίου του Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο και αφετέρου του Επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας & Ανάπτυξης τον Νοέμβριο, «έβαλε την ουρά στα σκέλια», αναγκάζοντας της γαλάζια διακυβέρνηση να μας οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

> Μπορεί η εταιρεία του κ. Μανούση, Saos Ferries, να είχε αποκλειστεί από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς άγονων γραμμών μετά την προσθήκη στους όρους των προκηρύξεων διάταξης περί προσκόμισης πιστοποιητικού μη αναγκαστικής διαχείρισης-εκκαθάρισης, όμως ο επιχειρηματίας επανήλθε μέσω εφοπλισμού της εταιρείας Άγ. Ευστράτιος Ναυτιλιακή, καταθέτοντας προσφορά για τη γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη με το πλοίο Saos II.
> Μέσω αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων… Δέκα εισηγμένες εταιρείες που βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης, επτά που ανήκουν στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, έξι στη μεσαία και μικρή και μία σε αναστολή είναι αυτές που αναζητούν από τη χρηματιστηριακή αγορά περίπου 4 δισ. ευρώ.
> Η επικείμενη αλλαγή της χρηματοπιστωτικής πολιτικής, με την επιβολή υψηλότερου φόρου στα υπερκέρδη, φαίνεται να τρομάζει τους τραπεζίτες… Σε εγρήγορση βρίσκεται το εγχώριο «κλειστό κλαμπ» τους, καθώς μετά την προκήρυξη εκλογών παρουσιάζονται ανήσυχοι ως προς τις εκκρεμότητες που έχουν με το ελληνικό Δημόσιο, κυρίως από την ενίσχυση των 4 δισ. που έλαβαν υπό τη μορφή προνομιούχων μετοχών.
> Με προγενέστερες ημερομηνίες και ανοιχτές θέσεις στα πρωτόκολλα… Τι κι αν από την ημέρα δημοσίευσης του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυσης της Βουλής για την προκήρυξη εκλογών, απαγορεύονται οι τοποθετήσεις και οι υπηρεσιακές μεταβολές υπαλλήλων; Υπήρξαν εντούτοις αρκετές απερχόμενες διοικήσεις κρατικά εποπτευόμενων οργανισμών και τραπεζών που προχώρησαν σε απαράδεκτες ρουσφετολογικές ενέργειες.
> Ένα ακόμη από τα πολλά «γαλάζια» στελέχη που ενεπλάκη σε σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων αφέθηκε ελεύθερο… Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο του ΤΕΑΔΥ κ. Αγάπιο Σημαιοφορίδη, που απολογήθηκε μεσοβδόμαδα για τις κατηγορίες της απιστίας.
> Η κρίση αλλάζει τις ελληνικές διατροφικές συνήθειες… Οι καταναλωτές στρέφονται πλέον είτε στις μικρές συσκευασίες, ώστε να προλαβαίνουν να καταναλώνουν το προϊόν πριν λήξει, είτε στις μεγάλες, προκειμένου να το προμηθεύονται στη χαμηλότερη δυνατή τιμή ανά μονάδα.
> «Ωμή παρέμβαση» αλλοδαπών συμφερόντων στα εγχώρια πολιτικά δρώμενα; Δεν είναι λίγοι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι που αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών άρχισαν να εκφράζουν τις προτιμήσεις τους ως προς τα πρόσωπα που θα ηγούνται των εταιρειών στις οποίες το κράτος ελέγχει σημαντικό ποσοστό. Μεταξύ άλλων, βλέπουν απομακρύνσεις σε ΑΤΕ, ΔΕΗ, Εθνική κ.λπ.
>Όσο το euribor έχει την πολυτέλεια να διατηρείται στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν τη δυνατότητα να αποκλιμακώνουν τα επιτόκια καταθέσεων, διευρύνοντας το spread στις χορηγήσεις, άρα και τα περιθώρια του λειτουργικού τους κέρδους.
>Δεν δικαιολογεί τις υψηλές προσδοκίες του κ. Καπράλου η αναφορά μας στην οριακή αύξηση που σημείωσε τον Αύγουστο η συμμετοχή των ξένων στη συνολική κεφαλαιοποίηση της χρηματαγοράς, ήτοι 48,4% από 48,1% τον Ιούλιο, με εισροές 309,8 εκατ. από θεσμικούς επενδυτές και 4,81 από ξένα νομικά πρόσωπα.
>Ποιοι να είναι οι λόγοι που οι εισαγωγές μας υποχωρούν με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από τις εξαγωγές; Πιθανόν επειδή η Ελλάδα εισέρχεται τώρα σε ύφεση, τη στιγμή που οι περισσότεροι από τους εμπορικούς μας εταίρους έχουν αφήσει πίσω τους τα χειρότερα.
>Η υπεύθυνη του τομέα οικονομίας του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκα Κατσέλη ξεκαθάρισε τα πράγματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις εισηγμένες ημικρατικές εταιρείες αλλά και με τις επιχειρήσεις των οποίων σχεδιαζόταν η αποκρατικοποίηση… Όσον αφορά τον ΟΠΑΠ, πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διατηρήσει το αφορολόγητο πλαφόν σε ένα λογικό όριο, για τον ΟΤΕ να εξαντλήσει κάθε μέσο ώστε το ελληνικό Δημόσιο να επανακτήσει τον έλεγχο, ενώ για την ΕΥΑΘ και τις λοιπές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα – υποδομές να παραμείνουν υπό κρατικό έλεγχο.
> Δεν είναι τυχαίο πρόσωπο… Ποιοι να είναι οι λόγοι που το μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη κ. Αδαμάντιος Πεπελάσης προέβη σχεδόν ταυτόχρονα με το μίνι «ράλι» της μετοχής του οργανισμού στην πώληση 43.228 τεμαχίων, συνολικής αξίας 131.145,20 ευρώ;
> Τρεις ήταν οι τράπεζες που παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης… Η Emporiki με ζημίες ύψους 358,72 εκατ. ευρώ, η Geniki με 36,18 εκατ. ευρώ έναντι 10,33 εκατ. ευρώ πέρυσι και η Aspis Bank με αρνητικά αποτελέσματα 30,47 εκατ. ευρώ.
> Έντεκα ΑΕΔΑΚ κατάφεραν να προσελκύσουν νέα κεφάλαια μέσα στον Αύγουστο, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες δέκα που απώλεσαν χρήματα… Οι μεγαλύτερες εισροές επιτεύχθηκαν από τα αμοιβαία κεφάλαια της Eurobank, ενώ οι μεγαλύτερες εκροές ήταν στην Εθνική Asset Management ΑΕΔΑΚ.
> Το μεγάλο απόθεμα των απούλητων νεόδμητων, σε συνδυασμό με την οικονομική αβεβαιότητα και τη «σφιχτή» πολιτική δανειοδότησης των τραπεζών, αποδυναμώνει τη ζήτηση… Η ελληνική αγορά κατοικίας πάντως είναι κατακερματισμένη, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές πώλησης για παρόμοια ακίνητα από το ένα γεωγραφικό διαμέρισμα στο άλλο, αλλά και εντός της ίδιας περιοχής.
> Απ’ ό,τι φαίνεται, οι επικείμενες εκλογές επηρέασαν τις αποφάσεις των διοικήσεων αρκετών εισηγμένων επιχειρήσεων… Σε επόμενο συμβούλιο παραπέμφθηκε το «πολυδιαφημισμένο σίριαλ» μεταξύ ΔΕΗ και ΛΑΡΚΟ, καθώς ο κ. Αθανασόπουλος… φυλάει τα ρούχα του για να έχει τα μισά.
> Η εκτόξευση των τραπεζικών κερδών, που συνεχίστηκε και εν μέσω κρίσης, θεωρείται τουλάχιστον προκλητική από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας… Το οξύμωρο είναι ότι, ενώ το 79% αυτών προέκυψε κυρίως από χρηματοοικονομικές πράξεις που χρηματοδοτήθηκαν εν μέρει από την κρατική ενίσχυση, η αγορά εξακολουθεί να στενάζει από έλλειψη ρευστότητας.
>Με αφορμή τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις απαιτήσεις σε καθυστέρηση, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια και τις συνεχείς αναβολές των γενικών συνελεύσεων του ομίλου Alma-Ατέρμων, ρωτάμε ποια από τις κρατικά εποπτευόμενες τράπεζες «μοίρασε» άφθονο χρήμα προς την εν λόγω εταιρεία με τη μορφή αγοράς χώρου σε νόμιμες ή/και παράτυπες διαφημιστικές πινακίδες ανά την Ελλάδα…
>Δείγμα αναξιοπιστίας… Το υπουργείο Οικονομικών αφενός ζητά από τις τράπεζες να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς, βάζοντας σε ποινικούς μπελάδες τις διοικήσεις τους, και αφετέρου ενεργοποιεί διαδικασίες κατάσχεσης εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων για βεβαιωμένες οφειλές στις εφορίες.
>Την ώρα που η βασική αγορά του ΧΑ «χάνει» μέλη, αυξάνονται και πληθύνονται οι εισαγωγές εταιρειών στην εναλλακτική… Πρόσφατα παραδείγματα τόσο η επιχείρηση υψηλής τεχνολογίας VIDAVO όσο και η εταιρεία του λιανεμπορίου DIVERSA.
> «Εξόφληση παλαιών γραμματίων» ή κάτι άλλο; Είναι γεγονός ότι ο γνωστός και μη εξαιρετέος πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλ. Βουσβούνης διορίστηκε μεσοβδόμαδα ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εισηγμένης εταιρείας Νίκας;
>Βίοι παράλληλοι, δρόμοι αντίθετοι… Η βελτίωση της εικόνας των χρηματιστηρίων εκτόξευσε τη λειτουργική κερδοφορία μόνο των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων, ενώ άφησε ανεπηρέαστα τα μεγέθη των περισσότερων επιχειρήσεων του μη χρηματοπιστωτικού τομέα.
>«Βαφτίζουν το ψάρι κρέας»… Αν το «βαθύ κράτος» της Δεξιάς θεωρεί μεταρρύθμιση στην οικονομία την πώληση των προβληματικών κρατικών επιχειρήσεων, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη αλλά για μοίρασμα της δημόσιας περιουσίας, με σκοπό τη συγκέντρωση πόρων για τη συντήρηση του υπόλοιπου κράτους.
> Στάση αναμονής εν όψει των εκλογών τηρεί και το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου, καθώς, αν και δεν έχουν καλυφθεί οι δημοσιονομικές ανάγκες της τρέχουσας χρήσης, οι επόμενες κινήσεις, που θα αφορούν το τελευταίο δίμηνο του 2009 και τον προγραμματισμό του 2010, θα προσδιοριστούν από τη νέα ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.
>Σε αντίθεση με τις διοικήσεις των περισσότερων κρατικά εποπτευόμενων πιστωτικών ιδρυμάτων που παραμένουν ανενεργές, περιμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις, οι αντίστοιχες των αμιγώς ιδιωτικών «αυγατίζουν» την περιουσία τους, ενισχύοντας τα κεφάλαιά τους είτε με τη διάθεση ιδίων μετοχών, όπως η EFG Eurobank, είτε με την έκδοση ομολόγων, όπως η Πειραιώς.
>Κανένα άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μετείχε με τόσο λίγα χρήματα στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων… Η Ελλάδα δεν κατάφερε να διευρύνει ακόμη περισσότερο τον πακτωλό κεφαλαίων που της προσφέρθηκε, ώστε να τελειώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα έργα που είχε ανάγκη η χώρα.
> Οι Ιταλοί «απομακρύνουν» σιγά σιγά τους Κρητικούς που κατέχουν καίρια πόστα… Οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσαν τη λήξη της συνεργασίας τους με τον κ. Βασιλοκωνσταντάκη και την αποχώρησή του από τη θέση του εντεταλμένου οικονομικού τομέα.
>Τι και αν ένα μέρος των απωλειών από τον τουρισμό καλύφθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό; Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρήκαν την ευκαιρία να μεταβιβάσουν το κόστος στους εργαζομένους του κλάδου, οι οποίοι αναδεικνύονται στους πραγματικούς χαμένους της σεζόν.
>Δεν είναι λίγες οι κυβερνητικές εκκρεμότητες στις μαζικές εξαγγελίες, που διακόπηκαν απότομα λόγω των εκλογών… Βλέπε ΟΤΕ, ΔΕΠΑ, ΛΑΡΚΟ, ΕΥΑΘ, ΞΥΣΤΟ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΦΩΣΦΟΡΙΚΩΝ ΛΙΠΑΣΜΑΤΩΝ, ΕΛΤΑ ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ.
>Εκτός από τα τρόφιμα, που στην πλειονότητά τους συνεχίζουν να αυξάνονται πολλαπλάσια από τον μέσο πληθωρισμό, τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται αυξήσεις και στα μεγάλα κονδύλια των ελληνικών νοικοκυριών, όπως τα ενοίκια κατοικιών, τα έξοδα για επισκευή και συντήρηση κατοικίας και οι δαπάνες για νοσοκομειακή περίθαλψη.
> Με τα στοιχεία που παρέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη, τις παραγωγικές επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε τροχιά επιβράδυνσης και πριν από την κρίση… Και όλα αυτά ενώ η ανεργία καλπάζει, το έλλειμμα έχει εκτροχιαστεί, ο δημόσιος τομέας έχει διογκωθεί, οι εισπρακτικοί/ελεγκτικοί μηχανισμοί καταρρέουν, η φορολογία ανακατανέμεται σε βάρος των χαμηλών εισοδημάτων και τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μείωση των πραγματικών τους εισοδημάτων.
>Σημαντική πτώση παρουσίασαν, κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, οι νέες συμβάσεις στον κλάδο του leasing, εξέλιξη που οφείλεται τόσο στην οικονομική κρίση όσο και στη μείωση των επενδύσεων που έχει προκαλέσει στο σύνολο σχεδόν των επιχειρηματικών κλάδων.
> Κεφάλαιο Χώρου Εκκαθάρισης Αξιών ΧΑ θα καλείται, εκτός απροόπτου, το σημερινό Επικουρικό! Κάθε μέλος που συμμετέχει σ’ αυτό θα πρέπει να διαθέτει μία τουλάχιστον μερίδα στο όνομά του, με τη δυνατότητα δημιουργίας ξεχωριστής για κάθε πελάτη, που θα αντιστοιχίζεται με συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό.

> Υπό το κράτος του πανικού που προκαλεί το ρευστό οικονομικό περιβάλλον… Ούτε 50 ούτε 100, αλλά πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ ήταν η αξία των ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής και συντάξεων τα οποία έσπασαν οι δικαιούχοι τους κατά το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

δΤο «τσουνάμι» των ακάλυπτων επιταγών, σε συνδυασμό με τα «κύματα» των απλήρωτων συναλλαγματικών και τη ραγδαία πτώση των προπληρωμών τους από τα πιστωτικά ιδρύματα, έχει προκαλέσει κόπωση στην
ελληνική αγορά και ασφυξία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση της μαύρης λίστας
του Τειρεσία.

δ «Τσάμπα αυτοδιαφημίζονται» μέσω των γνωστών
εντεταλμένων δημοσιογραφίσκων του οικονομικού ρεπορτάζ… Η απομάκρυνση αρκετών υψηλόβαθμων στελεχών της Εθνικής, που το… παίζουν ικανοί
μάνατζερ και
υπερκομματικοί τεχνοκράτες πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Έτσι δεν είναι,
κ. Θωμόπουλε;

δ Μια διαδικασία που αρχίζει τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές! «Φρένο» στην εγκατάσταση της κινεζικής Cosco στον ΣΕΜΠΟ του πειραϊκού λιμανιού και στην πολυετή παραχώρηση του σταθμού από την αλλοδαπή εταιρεία, επιχειρούν να βάλουν οι λιμενεργάτες.


Σχολιάστε εδώ