4,8% – ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Φαίνεται πως η παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκύριακο ωφέλησε τόσο στην αύξηση της συσπείρωσης της ΝΔ, που πάντως έχει ακόμα αρκετό δρόμο για να φτάσει σε επιθυμητά επίπεδα, όσο και στη βελτίωση της εικόνας του Κ. Καραμανλή, ενώ οδήγησε επίσης σε περιορισμό των διαρροών προς το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑΟΣ.

Η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και απʼ αυτή τη δημοσκόπηση φαίνεται να παραμένει ζητούμενο και όλα δείχνουν πως θα παιχτεί μέχρι και την τελευταία στιγμή. Και προφανώς θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, όπως το ντιμπέιτ Καραμανλή – Παπανδρέου (εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί…), την απήχηση των ψηφοδελτίων, τον απόηχο και τις παρενέργειες της αποπομπής Σημίτη, τυχόν λάθη του ενός ή του άλλου εκ των μονομάχων κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η έρευνα δείχνει ότι είναι μεν οριακά τα πράγματα, αλλά μπαίνει στη Βουλή, ενώ αντίθετα οι Οικολόγοι-Πράσινοι ακολουθούν μια καθοδική πορεία και μάλλον θα μείνουν εκτός.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της έρευνας της RASS είναι και το ότι οι τέσσερις στους δέκα απʼ όσους απείχαν στις ευρωεκλογές του Ιουνίου λένε ότι θα απόσχουν ξανά. Επίσης, το 61,9% πιστεύει ότι ο Καραμανλής δεν δικαιούται μια τρίτη ευκαιρία, ενώ το 57,3% δεν θέλει να δώσει ούτε στον Γ. Παπανδρέου την ευκαιρία να κυβερνήσει, κάτι που δείχνει απογοήτευση και απʼ τους δύο μονομάχους, αλλά και τη γενικότερη απαξία προς τα δύο μεγάλα κόμματα… Αυτό προκύπτει άλλωστε από το ότι το 65,2% δηλώνει ότι μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή δεν υπάρχει καμία διαφορά ή υπάρχουν μικρές μόνο διαφορές…

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2):

• Η ΝΔ συγκεντρώνει 30,3% (έναντι 29,5% της προηγούμενης έρευνας).

• Το ΠΑΣΟΚ 35,1% (έναντι 35,2%).

• Το ΚΚΕ 7,2% (έναντι 7,1%).

• Ο ΛΑΟΣ 5,7% (έναντι 6,1%).

• Ο ΣΥΡΙΖΑ 3,5% (έναντι 3,3%).

• Οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3,1% (έναντι 3,9%).

• Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι 10,9% (έναντι 10,8%).

Κατά τα άλλα, η συσπείρωση της ΝΔ έχει αυξηθεί απʼ το 63,7% στο 67,2%, ενώ έχουν μειωθεί οι διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ (από 7,1% σε 6,2%) και τον ΛΑΟΣ (από 5,3% σε 4,8%). Η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ παραμένει στα ίδια περίπου υψηλά επίπεδα (ήταν 83,8% και τώρα είναι 83,4%).

Αύξηση της υπεροχής του Καραμανλή

Όπως προαναφέραμε, διαπιστώνεται μια σοβαρή βελτίωση των προσωπικών δεικτών του Κ. Καραμανλή.

Έτσι (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία η υπέρ του Κ. Καραμανλή διαφορά από το 1,4% εκτινάσσεται στο 7,6%. Συγκεκριμένα, ο Κ. Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για την πρωθυπουργία από το 44,7% (έναντι 42,1% στην προηγούμενη μέτρηση) και ο Γ. Παπανδρέου από το 37,1% (έναντι του 40,7%).

Περνώντας στο τι γνώμη έχουν οι ψηφοφόροι του κάθε κόμματος για τον αρχηγό τους (ΠΙΝΑΚΑΣ 4), το 51,5% αυτών της ΝΔ υποστηρίζει με ενθουσιασμό τον Κ. Καραμανλή, το 32,7% έχει επιφυλάξεις, το 7,8% τον στηρίζει επειδή δεν θέλει τον Γ. Παπανδρέου και το 7,5% επειδή είναι αρχηγός του κόμματός τους. Αντίστοιχα, το 30,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στηρίζει με ενθουσιασμό τον Γ. Παπανδρέου, το 44,5% τον στηρίζει με επιφυλάξεις, το 11,2% επειδή δεν θέλει τον Καραμανλή και το 13,1% επειδή είναι αρχηγός του κόμματός τους.

Στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ παραμένει συντριπτική, αν και μειωμένη σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα. Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 5), το 61,3% πιστεύει πως τις εκλογές θα τις κερδίσει το ΠΑΣΟΚ (έναντι του 65,5% που ήταν στην προηγούμενη έρευνα), ενώ το 33,5% ότι θα τις κερδίσει η ΝΔ (έναντι 28,5%).

Προς μείωση της αποχής

Εκ των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΕΣ 6 και 7) το 23,8% δήλωσε ότι απείχε στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το 39,8%, δηλαδή περίπου ο ένας στους τέσσερις, δηλώνει πως προτίθεται (ναι και μάλλον ναι) να απέχει και στις εθνικές εκλογές.

Ούτε τρίτη ευκαιρία

στον Καραμανλή ούτε…

πρώτη στον Παπανδρέου!

Είναι αξιοσημείωτο (ΠΙΝΑΚΑΣ 8) ότι το 55,5% των ερωτηθέντων δηλώνει (ναι και μάλλον ναι) ότι μετά και τις εξαγγελίες του Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη είναι διατεθειμένο να κάνει κάποια θυσία προκειμένου να βγει η χώρα απʼ την οικονομική κρίση. Αντίθετη άποψη έχει το 43,4%. Το 61,9% (ΠΙΝΑΚΑΣ 9) δηλώνει πως δεν θέλει να δώσει μια τρίτη ευκαιρία στον Κ. Καραμανλή, έναντι του 37,4% που του τη δίνει.

Και αν αυτό δικαιολογείται απʼ την περίπου εξάχρονη πρωθυπουργία του και τη φθορά που αυτό συνεπάγεται, ωστόσο (ΠΙΝΑΚΑΣ 10), και ο «άφθαρτος» Γ. Παπανδρέου δεν έχει να επιδείξει πολύ καλύτερες επιδόσεις, όπως δείχνει το εντυπωσιακό 57,3% που δηλώνει ότι δεν θέλει να δώσει στον Γιώργο ούτε… πρώτη ευκαιρία, έναντι του 41,3% που επιθυμεί να του τη δώσει.

Ενδεικτικό εξάλλου (ΠΙΝΑΚΑΣ 11) του ότι ο λαός αντιμετωπίζει τους δύο μεγάλους σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος είναι το ότι το 65,2% πιστεύει πως δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή οι διαφορές είναι μικρές. Μόνο το 33,7% εκτιμά ότι έχουν μεγάλες διαφορές.

Ενδιαφέρον (ΠΙΝΑΚΑΣ 12) και το πώς κρίνουν τους αίτιους της οικονομικής κρίσης. Το 52,8% πιστεύει ότι την ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων, το 26,4% τις αποδίδει στα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ, το 14,3% στη διεθνή οικονομική κρίση, και το 4,5% στις αντιδράσεις των συντεχνιών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης.

Τέλος (ΠΙΝΑΚΑΣ 13) το 51,2% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τη δήλωση Καραμανλή ότι δεν συνεργάζεται με τον ΛΑΟΣ, ωστόσο ένα σημαντικό 40,9% εκφράζει τη διαφωνία του.


Σχολιάστε εδώ