υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

• Αυτός που σίγουρα θα τον ξαναδούμε σε δημόσιους ρόλους (γιατί ποτέ δεν απουσίασε από το παρασκήνιο) είναι ο Άλεξ Ρόντος, που παραμένει στενός φίλος του Γ. Παπανδρέου και είναι ο άνθρωπος για «ειδικές» και επικίνδυνες αποστολές

• Πανικός πέριξ του νεοκλασικού της Β. Σοφίας. Και κλάμα πολύ. Ήταν και οι διάφοροι γνωστοί πρέσβεις που δήθεν για υπηρεσιακούς λόγους παρατείνουν καμιά δεκαπενταριά ημέρες την καλοκαιρινή άδεια, προκειμένου να «έχουν επαφές στην Κεντρική Υπηρεσία και με την πολιτική ηγεσία, κατά τας αρχάς Σεπτεμβρίου». Έκαναν βόλτες στον πεζόδρομο ζαλισμένοι. Μια και δεν ήξεραν τι να κάνουν εάν έπεφταν πάνω π.χ. στον υιό της υπουργού Κ. Μπακογιάννη, ενώ δεν ήλπιζαν να συναντήσουν στον πεζόδρομο την κ. Μάργκαρετ Παπανδρέου, που μάλλον θα τους ήταν πιο χρήσιμη για τη διατήρηση της πρεσβείας ή για την καλή μετάθεση.

• Αγωνία όμως και για όλους όσοι πρόλαβαν να πάρουν μεταθέσεις στο τελευταίο υπηρεσιακό (παραμονή προκήρυξης εκλογών), καθώς δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα. Και έτσι η νέα ηγεσία θεωρητικώς μπορεί να κόψει όλες τις μεταθέσεις…

• Κάποιοι τραβάνε τα μαλλιά τους (τα όχι και πολλά που διαθέτουν), καθώς το «δόντι» που είχαν στο ΠΑΣΟΚ άκουγε στο όνομα του Ευάγγ. Βενιζέλου. Οπότε μάλλον θα αναπολούν τις στιγμές της υπουργίας της Ντ. Μπακογιάννη
Χάος πάντως και στο πράσινο… στρατόπεδο στο υπουργείο Εξωτερικών. Ψάξαμε, αλλά δεν βρίσκουμε ποιο είναι αυτό το «στρατόπεδο», αν και τις τελευταίες ημέρες όλοι πρασινίζουν.

• Ο Ν. Καλατζιάνος, παλιά φρουρά στο υπουργείο, από την εποχή υπουργίας Κάρ. Παπούλια, είναι στη σύνταξη και με παράταση θητείας «τρέχει» την προεδρία του ΟΑΣΕ. Ο Δ. Καραϊτίδης επέστρεψε στην Αθήνα μεν, αλλά δεν φαίνεται ούτε να έχει τη διάθεση ο ίδιος αλλά ούτε η Ιπποκράτους πρόθεση θεσμικής αξιοποίησής του.

• Μπορεί να αποτελεί σύμπτωση, αλλά τώρα επιστρέφει στην Αθήνα και ο Δ. Παρασκευόπουλος από το Παρίσι, ο οποίος είχε διατελέσει διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του τότε υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Θεωρείται υπηρεσιακός, εχέμυθος (τη φωνή του πολλοί, ακόμη και συνάδελφοί του, τη γνωρίζουν μόνο από το «καλημέρα») και έτσι μπορεί και πάλι να αξιοποιηθεί από τον κ. Παπανδρέου εφόσον εκλεγεί, στο πλευρό του στενού διπλωματικού συμβούλου του Δ. Δρούτσα.

• Για να είμαστε ειλικρινείς όμως, εφόσον ο κ. Παρασκευόπουλος δεν πάει τελικώς στη Διεύθυνση Ελληνοτουρκικών όπου προοριζόταν, πρέπει να βρεθεί άλλος έμπειρος πρέσβης για τη θέση αυτή…

• Το κλειδί είναι ποιος θα αναλάβει πρώτος υφυπουργός ή αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Στο υπουργείο ήδη πάντως βάζουν στοιχήματα, που έχουν σχέση μάλλον με έκφραση επιθυμιών, μια και θεωρούν ότι η παρουσία του Π. Μπεγλίτη στα παλιά λημέρια του θα είναι χρήσιμη για τον κλάδο των διπλωματικών. Μακάρι να είναι έτσι, αν και κρατάμε μια… επιφύλαξη.

• Δεν έχουμε τον… θεό μας. Διαβάσαμε την ανακοίνωση της κ. Μπακογιάννη που τα έριχνε (και ορθώς) στον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εκπλήσσοντας το Πανελλήνιο (και όχι μόνο) δήλωσε ουσιαστικά ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης γιατί τώρα είναι υπέρ των ρωσικών συμφερόντων (χωρίς να τα κατονομάζει).
Αλλά μάλλον είναι οξύμωρο έως αστείο να στρέφεται εναντίον του Γ. Παπανδρέου η υπουργός Εξωτερικών, όταν η ίδια έχει αρπαχτεί δυο τρεις φορές με τους Ρώσους. Κάποιος τρίτος παρατηρητής θα έλεγε ότι και η κ. Μπακογιάννη και ο Γ. Παπανδρέου στον ίδιο δρόμο βάδιζαν, στο ίδιο ευρύτερο «στρατόπεδο» βρέθηκαν…

• Ο Ιωσήφ Ιωσήφ είναι ο νέος πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα. Ο κ. Ιωσήφ είναι καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Η απορία μας είναι γιατί η Κύπρος εκπροσωπείται στην Ελλάδα με… καθηγητή και όχι με επαγγελματία διπλωμάτη. Εκτός αν έτσι νομίζουν ότι δεν θα μπλεχτούν «επαγγελματίες» στα πόδια τους.

• Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει κυβέρνηση σύντομα, ώστε να ασχοληθεί και με την περίπτωση του νέου βούλγαρου πρωθυπουργού Μ. Μπορίσοφ. Εάν δεν το έχετε μάθει, ο πρώην σωματοφύλακας που έγινε πρωθυπουργός στη χώρα του αποφάσισε να δείξει τα… δόντια του στη Ρωσία και τον κ. Πούτιν. Ουδόλως θα μας ενδιέφεραν τα καπρίτσια του κ. Μπορίσοφ εάν δεν έθεταν σε κίνδυνο τα δύο μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ τα οποία αφορούν την Ελλάδα, δηλαδή τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και τον South Stream. Το θέμα είναι ότι ο κ. Πούτιν έχει θέσει τελεσίγραφο στους Βούλγαρους να απαντήσουν αμέσως, καθώς έχει έτοιμες τις εναλλακτικές, οι οποίες δυστυχώς ευνοούν την Τουρκία…

• Συγκλόνισε την Παρασκευή τη διπλωματική υπηρεσία η είδηση ότι ο πρέσβης ε.τ. Γεώργιος Παπούλιας αυτοπυροβολήθηκε. Ο λόγος μια αστάθεια που ένιωθε, καθώς παρότι οι γιατροί τον διαβεβαίωσαν ότι δεν έχει τίποτα είχε καταπέσει ψυχολογικά.
Ήπιων τόνων, υπηρέτησε σε μεγάλα πόστα, όπως sτην ελληνική πρεσβεία της Ουάσινγκτον, διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και για ένα μικρό διάστημα, μετά την απομάκρυνση από την κυβέρνηση του Α. Σαμαρά, είχε αναλάβει και τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ ακόμη συμμετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Από τους λίγους εναπομείναντες πια Νέστορες της ελληνικής διπλωματίας, η απώλειά του γέμισε θλίψη την οικογένειά του αλλά και τους έλληνες διπλωμάτες.

• Όταν έγινε η ρήξη στις σχέσεις Άγκυρας – Τελ Αβίβ ακούστηκαν και πολύ ωραία πράγματα. Ο αρχηγός του ισραηλινού Στρατού Άβι Μιζρατσί, με αφορμή τις δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης για τη Γάζα, είχε δηλώσει ότι «πριν μιλήσει η Τουρκία για το Ισραήλ, καλύτερα να ασχοληθεί με την αρμενική γενοκτονία και την κατοχή της Κύπρου…». Ουδείς ασχολήθηκε από την Αθήνα με την υπόθεση αυτή, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα προσέγγισης με το Ισραήλ. Ο καιρός πέρασε και όλα ήρθαν ξανά στον ρυθμό τους, καθώς θα μάθατε για τις στρατιωτικές ασκήσεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο από δυνάμεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.


Σχολιάστε εδώ